x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Azi e ziua ta, Dan Puric

Azi e ziua ta, Dan Puric

12 Feb 2015   •   01:19
Azi e ziua ta, Dan Puric
Sursa foto: Oana Pavelescu/Intact Images

actor.

Ne-a obişnuit să ne citească în suflet. Să ne rănească atunci când ceea ce descoperă ni se pare că nu seamănă cu noi. Să îl iubim atunci când descoperă minunea din noi. Noi, românii. Astăzi, actorul Dan Puric îşi sărbătoreşte ziua de naştere. Jurnalul naţional îi urează, din inimă, “La mulţi ani!” “România nu este numai o naţiune, un popor, ea este o atitudine în faţa lumii şi, mai presus de toate, un spirit. Nu ştiu de ce, dar a privi lumea prin ochii României, pentru mine este acelaşi lucru cu a privi lumea prin ochii unui copil...” spunea marele actor în prezentarea spectacolului ”Made in Romania”?

Prin ceea ce spune şi simte, Dan Puric te face să te ruşinezi, dacă mai ai puţină conştiinţă de român.

“Mi-am aplecat urechea la pământ ca să ascult dacă inima acestui neam mai bate şi m-am trezit îngenuncheat în faţa lui. Vă rog să mă iertaţi pentru acest gest necontemporan!

Suntem în plină explozie a mijloacelor de comunicaţii, însă, paradoxal, simţim o acută lipsă a comunicării între noi, iar limbajul acesta, dincolo de cuvânt, acest nou vehicul al teatrului, face ca sentimentele şi gândurile noastre să fie receptate mai repede şi mai direct.”

Ce declaraţie de dragoste mai frumoasă decât aceasta: “Am ales acest nume pentru spectacol deoarece sunt gelos pe poporul român şi asta nu numai datorită umorului său genial, ci şi poeziei, inteligenţei, energiei şi misterului său”, încheia Dan Puric. Şi încă o delcaraţie: “Dedic acest spectacol poporului roman, frumuseţii lui interioare necorupte, care într-o zi îl va ajuta sa se refacă. Iubind această frumuseţe va avea puterea ca odată plecat în lume sa-i tămăduiască şi pe alţii”, făcută cu ocazia lansării spectatolului “Suflet românesc”.

Într-un fel, Dan Puric ne tămăduieşte pe noi. Şi noi, în logica iubirii sale pentru poporul român, putem să-i tămăduim pe alţii...

 

×