x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Joi 27 noiembrie 2008

Joi 27 noiembrie 2008

de Ramona Vintila    |    27 Noi 2008   •   00:00

Este a 14-a zi a Postului Crăciunului, au mai rămas 27



Este ziua 332 a anului

Au mai rămas 34 de zile

Soarele

Răsare la 7:27

Apune la 16:39

Luna


Răsare la 7:24

Apune la 16:01

Lună nouă


27 noiembrie

Primul pătrar (Luna în creştere)


5 decembrie

Lună plină

12 decembrie

Ultimul pătrar (Luna în descreştere)

19 decembrie

Proverbul zilei:


"Tovărăşia e bună numai cu punga ta"

"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

Sărbătoare creştină: Sfântul Mare Mucenic Iacob Persul; Cuvioşii Natanael şi Pinufrie


Astăzi este prăznuit Sfântul Mare Mucenic Iacob Persul. A fost un mare dregător la curtea regilor perşi, în timpul împăraţilor creştini Honorius şi Arcadius. El îşi luase de soţie o creştină cu care trăia în bogăţie şi în cinste. Sfântul Iacob Persul era foarte iubit de regele său. Când acesta a declarat război creştinilor, Iacob a început să aducă jertfe idolilor. Aflând de acest fapt, mama şi soţia lui Iacob s-au îndepărtat de dânsul. Şi-a dat seama că a greşit şi şi-a mărturisit credinţa în Dumnezeu. Împăratul a poruncit să i se taie fiecare încheietură a trupului.

Credinţe populare, tradiţii, semne

În anumite contexte rituale şi ceremoniale, omul şi pomul sunt termeni obişnuiţi de comparaţie. Pomul îl poate înlocui şi adăposti simbolic pe om, îi poate deveni frate, soră, soţie. Răspunsul la ghicitoarea meglenoromânilor "Pom cu picioarele în sus" este omul. Dacă se înlocuieşte cuvântul picior cu sinonimul sau popular crac, atunci textul ghicitorii ar deveni "Pom cu crăcile în sus". Ghicitoarea meglenoromână este unul din argumentele care trimite etimologia zeului Crăciun la cuvântul crac, de butuc de Crăciun tăiat din pădure pentru a fi incinerat pe vatră în noaptea de 24 spre 25 decembrie. Obiceiul incinerării divinităţii în ipostaza fitomorfă în noaptea de Crăciun a fost practicat până în secolul al XIX-lea, când a fost înlocuit cu bradul împodobit, de origine occidentală. (Profesor Ion Ghinoiu)

Calendar de post

21 Vi  Intrarea în Biserică a Maicii Domnului; Vovidenia (Dezlegare la peşte)

22 Sa  Sfinţii Apostoli Filimon, Onisim şi Arhip; Sf. Mc. Cecilia (Dezlegare la peşte)

23 Du  Cuv. Antonie de la Iezerul-Vâlcea; Sf. Ierarh Amfilohie; Duminica a XXVI-a după Rusalii (Pilda bogatului căruia i-a rodit ţarina) (Dezlegare la peşte)

24 Lu  Sf. Mc. Clement, Episcopul Romei, şi Sf. Petru, Episcopul Alexandriei

25 Ma  Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina şi Sf. Mare Mucenic Mercurie (Odovania Praznicului Intrării în Biserică a Maicii Domnului)

26 Mi  Cuv. Alipie Stâlpnicul, Nicon şi Stelian Paflagonul

27 Jo  Sfântul Mucenic Iacob Persul; Cuv. Natanael şi Pinufrie

S-a întâmplat azi


În România


1864 – Al. Ioan Cuza sancţionează Legea de organizare a puterii armate în România, care cuprinde două elemente: armata permanentă, cu rezerva ei, şi miliţiile, compuse din dorobanţi şi grăniceri, care pe timp de război intrau în componenţa armatei de operaţiuni, păstrându-şi însă pe timp de pace atribuţiile administrative; de asemenea, prin lege sunt stabilite şi genurile de arme din compunerea armatei permanente: infanteria, cavaleria, artileria şi flotila;

1891 – Guvernarea cabinetului conservator unificat, prezidat de Lascăr Catargiu, la care participă şi junimiştii (remaniat la 18/20 decembrie 1893).

În lume


1983 – Un Boeing 747 se prăbuşeşte în apropierea Aeroportului Barajas, în Madrid, omorând 183 de oameni.

Născuţi la 27 noiembrie

1867 – Grigore Antipa, biolog (m. 1944);

1885 – Liviu Rebreanu, prozator (m. 1944).

×
Subiecte în articol: calendar