x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Luni 23 august 2004

Luni 23 august 2004

23 Aug 2004   •   00:00

Este ziua 236 a anului
Au mai ramas 130 zile

PROVERBUL ZILEI:

"Cioara in loc de privighetoare nu se vinde" - adica un lucru prost nu se vinde in locul unuia bun.

"Proverbele Romanilor", Iuliu A. Zanne, vol. I, Editura Scara, Asociatia Romana pentru Cultura si Ortodoxie, Bucuresti

Soarele
  • rasare la 6:28
  • apune la 20:07

    Luna
  • rasare la 14:40
  • apune la 23:38
  • Primul patrar - 23 august
  • Luna plina - 30 august

    CALENDAR CRESTIN-ORTODOX

  • †) Sf. Mc. Lup; Sf. Mc. Irineu, Ep. de Lugdunum (Odovania Praznicului Adormirii Maicii Domnului)

    CALENDAR ROMANO-CATOLIC

  • Sf. Roza de Lima

    CALENDAR GRECO-CATOLIC

  • S. Lup; S. Irineu; Incheierea Sarb. Adormirii Maicii Domnului

    SARBATOARE CRESTINA

    Sfantul Mc. Lup a trait in timpul imparatiei lui Aurelian. Era robul unui stapan, dar asta nu-l impiedica sa defaimeze pe zeii paganilor. Din acest motiv, paganii s-au pornit impotriva lui cu sabiile. In tot acest timp, sfantul statea in mijlocul lor si le propovaduia cuvantul lui Dumnezeu. Puterea lui Dumnezu nu lasa ca paganii sa se apropie de el. Vazand acestea, soldatii au inceput sa traga cu arcurile, insa nu reuseau sa il nimereasca. Pentru ca Sf. Lup dorea sa nu ramana nebotezat s-a rugat Domnului pentru a infaptui o minune. Din senin, a inceput sa ploua si sfantul a primit taina botezului. Dupa ce s-a simtit impacat, Sf. Lup s-a predat si a fost dus la judecata. Sfantului Lup i s-a taiat capul nu inainte de a i se propune schimbarea credintei.

    S-A INTAMPLAT AZI

    In Romania:

  • 1939 - S-a semnat Pactul de neagresiune sovieto-german (Pactul Ribbentrop-Molotov). Protocolul-anexa secret prevedea ca teritoriul Basarabiei "prezinta interes" pentru URSS. Acest acord a avut un rol extrem de nociv pentru situatia Romaniei
  • 1956 - Isi incepe activitatea Biblioteca Centrala de Stat din Bucuresti, azi Biblioteca Nationala
  • 1973 - Ilie Nastase devine primul lider mondial al clasamentului ATP, pozitie pastrata timp de 40 de saptamani

    In lume:

  • 1346 - Batalia de la Crecy, din Razboiul de 100 de ani, soldata cu victoria englezilor asupra Frantei; au fost utilizate pentru prima data armele de foc in Europa
  • 1995 - A murit Alfred Eisenstaedt, celebru fotojurnalist de origine germana, pionier al reportajului fotografic (n. 6.12.1898)
  • 2004 - In Lituania, Ziua Panglicii Negre, zi de doliu national ce marcheaza inceputul ocupatiei sovietice (la 23.09.1939, prin protocolul secret al Pactului Ribbentrop-Molotov, Lituania revenea sferei de influenta germana, iar prin noul acord sovieto-german din 28.09.1939 era cedata de Hitler URSS)

    NASCUTI PE 23 august

  • 1912 - Actorul, regizorul si dansatorul Gene Kelly (Eugene Curran Kelly), cunoscut pentru rolul din filmul "Cantand in ploaie"
  • 1924 - Dramaturgul Paul Everac ("Un fluture pe lampa")
  • 1940 - Zoe Petre, istoric, fost consilier prezidential ("Civilizatia greaca", "Originile democratiei")

    Zodia Fecioara (23 august - 22 septembrie)

    MOMENT ISTORIC

    Astazi se implinesc 48 de ani de la inaugurarea Bibliotecii de Stat, azi Biblioteca Nationala. Biblioteca Nationala a Romaniei isi regaseste originile in Biblioteca Colegiului "Sf. Sava" din Bucuresti. Biblioteca Colegiului "Sf. Sava" si-a deschis colectiile in 1838. Dupa Unirea din 1859, Biblioteca Colegiului "Sf. Sava" a obtinut statutul de biblioteca nationala, primind alternativ denumirea de Biblioteca Nationala si Biblioteca Centrala. In anul 1864, apare legea "Reglementari publice". Conform acestei legi, ea primeste titulatura de Biblioteca Centrala a Statului. In anul 1901 a fost desfiintata si colectiile ei au fost transferate Bibliotecii Academiei Romane. Ca rezultat al deciziei din 1901, Biblioteca Academiei a primit si atributiile unei biblioteci nationale, situatie care a durat pana in anul 1956, cand a fost infiintata Biblioteca Centrala de Stat, ca principala biblioteca publica a tarii. La inceputul anului 1990, Biblioteca Centrala de Stat a devenit Biblioteca Nationala a Romaniei.

    Credinte populare, traditii, semne

    Ziua de 23 august este sarbatoarea Sfantului Mucenic Lup si este serbata ca zi nelucratoare. Numele mucenicului a fost ascociat firesc cu denumirea animalului de prada. Traditia populara ne spune ca, in aceasta zi, ciobanii nu vorbesc si nu mananca pentru ca gura lupului sa fie inchisa cand vine la turma. Pentru acelasi motiv se dau oilor in mancare nodurile de la pornitul panzei, ca atunci cand lupul va intra in turma sa aiba nodul in gat, iar gura sa-i fie inclestata. Capetele sau nodurile de la pornitul panzei au si alte intrebuintari: tin marlite oile si inlesnesc iesirea in lume a mieilor gemeni cu blana frumoasa. Dupa traditiile romanesti din Muntii Apuseni, oamenii-lup sunt sortiti din nastere sa devina periodic lupi autentici, ipostaza in care pot fi imblanziti cu o bucata de paine sau mamaliga. In superstitia folclorica romaneasca, pricolici este omul prefacut in caine, care se amesteca in haitele lupilor. Tot aceasta zi este un semn al toamnei, care e consacrata lupului.
  • ×