x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Miercuri 12 mai 2010

Miercuri 12 mai 2010

12 Mai 2010   •   00:00

Ziua Internaţională a Asistentelor Medicale



Este ziua 132 a anului ● Au mai rămas 233 de zile


Soarele
Răsare la 5:52 ● Apune la 20:32


Luna
Răsare la 4:29 ● Apune la 19:09

● Lună nouă 14 mai ● Primul pătrar (Luna în creştere) 21 mai ● Lună plină 28 mai ● Ultimul pătrar (Luna în descreştere) 5 iunie


Sărbătoare creştină: Sf. Ier. Epifanie al Ciprului şi Gherman al Cons­tanti­nopolului; † Sf. Mc. Ioan Va­lahul - Odovania Praznicului În­vi­e­rii Domnului (Dezlegare la peş­te)
Sfântul Mucenic Ioan Valahul s-a născut în Ţara Românească în 1644. În toamna anului 1659, sultanul a luat robi în locul tributului, iar între cei robiţi atunci s-a aflat şi Ioan. Fru­mu­seţea lui feciorelnică atrăgea pri­virile tuturor, încât pe drumul către Istanbul un oştean turc l-a cum­părat cu gând necurat. Dar tânărul s-a împotrivit şi l-a răpus, încercând să fugă. Fiind prins, a fost legat şi dat fe­meii turcului ucis. Stăpâna tâ­nărului nu i-a luat capul, ci a în­ceput să îl îndrăgească. L-a îndemnat să re­nunţe la creştinism şi să treacă la religia ei. Ioan a refuzat şi din acest motiv a fost întemniţat, apoi a fost ucis.


Credinţe populare, tradiţii, semne

Stâlpul funerar este un butuc înalt din lemn ridicat în ziua înmor­mântării ca substitut fitomorf al defunctului vizibil printre cei rămaşi aici. Stâlpul din lemn este înlocuit, în mare parte, de crucea creştină din lemn, piatră, metal şi alte materiale. Obiceiul de a pune la căpătâiul mortului un stâlp sau o cruce de lemn păstrează amintirea practicii preistorice de întemeiere a oricărui adăpost prin bătutul unui par sau stâlp pe locul de construcţie. În multe aşezări din Oltenia lângă stâlpul funerar este aşezată, la şase săp­tămâni, crucea definitivă, din lemn sau din piatră. Prin Muntenia crucea de piatră aşezată la şase săptămâni lângă crucea provizorie de lemn se numeşte stâlp. Cimitirele româneşti păstrează şi alte elemente care atestă procesul îndelungat de înlocuire a stâlpului cu crucea creştină. De obicei, stâlpii şi, uneori, crucile de lemn, au siluete antropomorfe cu siluete umane: cu cap, ochi, gură. (Profesor Ion Ghinoiu)


Click istoric
La 12 mai 1812 s-a născut George Ba­riţ. Este întemeietorul presei ro­mâneşti din Transilvania. În 1838 a întemeiat, la Braşov, Gazeta de Transilvania. În acelaşi an a început la Blaj publicarea "Foii pentru minte, inimă şi litera­tu­ră", primul ziar lite­rar românesc din toate timpurile. A fost una dintre fi­gurile cele mai im­portante ale Revo­lu­ţiei de la 1848 în Tran­silvania. La 1861, din iniţiativa sa şi a canonicului Timotei Cipariu, a luat fiinţă A­so­cia­ţiunea Transilvană pen­tru Lite­ra­tura Română şi Cultura Po­­porului Ro­mân. De ase­me­nea, Bariţ s-a numărat printre mem­brii fondatori ai Academiei Ro­mâ­ne, al cărei preşedinte a de­venit cu puţin timp înainte de a muri, în 1893.


S-a întâmplat azi
În România

● 1922 - Premiera piesei "Suflete tari", la Teatrul Naţional din Bucu­reşti, prima piesă a lui Camil Petrescu care vede lumina rampei;
● 1945 - Armata română îşi încheie du­pă 260 de zile de luptă participa­rea, alături de Naţiunile Unite, la ob­ţi­nerea victoriei finale asupra Germa­ni­ei naziste. În cele nouă luni, efecti­ve­le militare angajate în lupte s-au ri­dicat la aproape 540.000 de comba­tanţi.

În lume

● 1894 - Apare în ziarul "La Justice" strălucitul articol "Lupta rase­lor" al lui Georges Clemenceau, în ca­re, după ce face un istoric al luptei de eliberare naţională a românilor din Transilvania, se pune chezaş pentru adevărul luptei lor;
● 1970 - Lucrările celei de-a 24-a se­siuni a Comitetului de Ajutor Economic Reciproc, la Varşovia, la care participă şi o delegaţie română, condusă de preşedintele Consiliului de Miniştri, Ion Gheorghe Maurer.

Născuţi la 12 mai
● 1907 - Katherine Hepburn, actriţă (m. 2003);
● 1934 - Jolt Kerestely, compozitor de muzică uşoară, instrumentist şi dirijor.

×
Subiecte în articol: calendar