x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Ministerul frumuseţii

Ministerul frumuseţii

de Jurnalul National    |    10 Feb 2008   •   00:00
 Ministerul frumuseţii

"Cu un sânge rece care ui­meşte, dar în acelaşi timp dă curaj, Anglia dezbate în clipa de faţă o problemă care i se pare deosebit de importantă: crearea unui minister şi nu unul oricare, ci unul al... frumuseţii !..."(IlustraŢiunea romånå, 10 martie 1937)

Cu un sânge rece care ui­meşte, dar în acelaşi timp dă curaj, Anglia dezbate în clipa de faţă o problemă care i se pare deosebit de importantă: crearea unui minister şi nu unul oricare, ci unul al... frumuseţii !

“Exact în clipa când Europa şi lumea întreagă sunt cutre­murate de frigurile neliniştei şi ale războiului, când Anglia însăşi face cea mai mare sforţare militară din toată istoria ei, se găsesc oameni cari să ridice o astfel de pretenţie. Şi de-asemeni se găsesc oameni cari să-i asculte, să-i urmeze, să-i susţină şi să provoace în ţară o campanie favo­rabilă. Fericite insule!‘‘

“Avem nevoie de un minister al frumuseţii ! Medicina ne-a învăţat cum trebue să trăim sănătos. Guvernul englez, având în sânul său un ministru al sănătăţii pu­blice, doreşte înţelegere pentru problemele de igienă ce interesează viaţa poporului. Ar fi cu neputinţă de suprimat astăzi acest minister al sănătăţii. Dar medi­cina este capabilă să ne arate astăzi calea cea mai bună spre a fi nu numai sănătoşi, dar şi frumoşi, adică să fim cât mai atrăgători cu putinţă. Frumuseţea, ca şi să­nă­tatea, nu mai poate fi apanajul câtorva bogătaşi, ci al poporului întreg. Cerem de aceea crearea unui minister al frumuseţii.

O literatură extrem de interesantă însoţeşte aceste apeluri. Între altele, merită atenţie rezultatul surprinzător obţinut la un spital de boli nervoase în care s-a ins­talat un cabinet de înfru­mu­se­ţare. Pacienţii au fost poftiţi, încurajaţi, sau li s-a sugerat să-şi facă vizite şi să primească vizite, întocmai ca în lumea obişnuită, de dincolo de zidurile casei de nebuni.

Înainte de a-şi face vizitele, treceau prin salonul de înfru­mu­seţare, unde câţiva specialişti le dădeau îngrijiri atente. Rezulta­tul a fost o surpriză. Îngrijirile de frumuseţe au redeşteptat gustul bolnavilor pentru viaţă şi tratamentele medicale au avut consecinţe de două ori mai bune ca înainte.

Priviţi oamenii pe care-i întâl­niţi pe stradă – spune un alt manifest al mişcării – şi veţi  vedea că fiecare poate fi mai frumos şi mai simpatic decât este acum, numai cu câteva îngrijiri cosmetice. Când femeile vor fi învăţate şi sfătuite gratuit cum să-şi îngrijească tenul, cum să se pieptene artistic, ce pălărie să poarte sau să nu poarte, ce cosmetice să utilizeze sau să nu utilizeze, ele vor fi toate mai frumoase şi viaţa li se va părea mai plăcută. Medici, veniţi alături de noi! Frumuseţea este în strânsă legătură cu sănătatea! Să cerem cu toţii un minister al frumuseţii.‘‘

 

Elogiul femeii

“Ce fac femeile? Câteva societăţi au grupat concursurile benevole şi răzleţe şi, sub conducerea doamnelor din Societate, lucrează pentru bolnavii şi răniţii unei eventuale intrări a soldaţilor noştri în război. Sunt femei şi am dori ca numărul să le fie imens, conştiente de rolul lor patriotic, în împrejurările mari pentru ţară. Ele şi-au adus aminte a fi mumele, surorile şi soţiile luptătorilor şi îşi fac datoria laolaltă cu ei, ca să merite întotdeauna elogiul pe care li-l aduce din antichitate geniul bărbaţilor, în chipul cântecelor, al marmorei şi al zugrăvelii.‘‘ 

 

IlustraŢiunea romånå, 10 martie 1937

 

×
Subiecte în articol: calendarul vremurilor