x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Omul zilei - Alexandra Gulea

Omul zilei - Alexandra Gulea

02 Iul 2013   •   00:09
Omul zilei - Alexandra Gulea
regizor
Filmul “Matei Copil Miner” în regia Alexandrei Gulea a câştigat Marele Premiu la a 49-a ediţie Mostra Internazionale del Nuovo Cinema di Pesaro, care a avut loc în perioada 24-30 iunie 2013.
Festivalul de la Pesaro a contribuit în decursul timpului la descoperirea şi lansarea Noului Val din anii ’60-’70 din Europa. Filmul a mai câştigat şi premiul publicului tânăr.
Juriul a argumentat alegerea sa pentru Marele Premiu “Lino Miccichè” cu următoarea motivaţie: “Un film de debut care face dovada unei priviri puternice şi libere, capabilă să cerceteze cu lejeritate şi profunzime raportul dintre spaţiul vital şi destine umane. O dramaturgie matură şi sensibilă”.
Filmul este portretul unui copil din Valea Jiului, Matei (Alexandru Czuli), care trăieşte cu Bunicul (Remus Mărginean), fost miner, într-un bloc din Uricani. Părinţii lui Matei au plecat în Italia în căutarea unui loc de muncă. După un conflict cu colegii la şcoală, în urma căruia este exmatriculat, Matei porneşte pe un drum iniţiatic care îl aduce la Bucureşti. Filmul tematizează pierderea inocenţei copilăriei şi confruntarea lui Matei cu responsabilităţile şi provocările adolescenţei.
Pentru importanţa acestui premiu, Jurnalul Naţional o declară pe Alexandra Gulea, regizorul producţiei, “Omul Zilei”.

×
Subiecte în articol: Alexandra Gulea