x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Omul zilei: Antanas Mockus

Omul zilei: Antanas Mockus

16 Mar 2011   •   18:42
Omul zilei: Antanas Mockus
Sursa foto: /Reuters
156590-reuters-jose-miguel-gomez-rtr2ejw3.jpgFost primar al Bogotei
Poate cel mai faimos primar din lumea întreagă este la Bucureşti. Antanas Mockus, filosof şi matematician, emigrant lituanian în Columbia, a fost edilul Bogotei între 1995-1996 şi 2001-2003.

El este in­vitat la festivalul de film One World Bucharest, unde e prezentat documentarul ce-l are ca personaj principal: "Bogota change", "Schimbare pentru Bogota".

De ce este atât de special Mockus? Pentru că a reuşit să civilizeze unul dintre cele mai neprietenoase şi mai periculoase oraşe din lume. Biruind un sistem politic corupt până în rădăcină, savantul atipic schimbă în mod aproape ireal o cetate a crimei şi a insalubrităţii.

Instalează în funcţii tehnocraţi incoruptibili, desfiinţează reţelele nepotismului, dărâmă magherniţele şi construieşte parcuri, canalizează oraşul în timp-record, închide cârciumile noaptea, civilizează traficul rutier, pune pe picioare sistemul de colectare a impozitelor. Şi se plimbă relaxat pe bicicletă într-o capitală cu 8 milioane de locuitori în care rata criminalităţii scade cu 90% în mandatul său!!!

Bucureştiului i-ar prinde bine un primar ca Mockus.

×
Subiecte în articol: columbia