x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Omul zilei - Ion Vianu

Omul zilei - Ion Vianu

17 Iun 2014   •   00:01
Omul zilei - Ion Vianu
Sursa foto: GRIGORE POPESCU/Agerpres

Recent, la reşedinţa ambasadorului Republicii Cehe, domnul dr. Ion Vianu a primit de la elevii comunităţii cehe din Bucureşti medalia pentru rezistenţa activă contra regimului comunist şi solidaritate cu Charta 77 cehoslovacă. Medalia pe care este inscripţionat textul “Şi datorită Dumneavostră suntem liberi” a fost emisă de organizaţia nonguvernamentală Člověk v tísni (Omul la strâmtoare).
Ion Vianu (n. 1934) este medic psihiatru şi un scriitor român care în anul 1977 a aderat la mişcarea scriitorului Paul Goma şi din acest motiv a fost persecutat de regimul lui Nicolae Ceauşescu. Gruparea lui Paul Goma şi-a exprimat solidaritatea cu Charta 77 cehoslovacă şi după modelul ei a cerut respectarea drepturilor omului în România. Ion Vianu a fost concediat de la Universitate, interogat şi urmărit de poliţia secretă Securitate şi în cele din urmă expulzat din România. Apoi a trăit în Elveţia şi printre altele în colaborare cu Radio Europa Liberă a denunţat folosirea abuzivă a psihiatriei de către regimul comunist pentru persecutarea adversarilor politici.
Înainte de primirea medaliei, dl dr. Ion Vianu împreună cu ambasadorul Jiří Šitler a depus un buchet de flori la placa comemorativă consacrată lui Václav Hável şi altor luptători pentru libertate şi democraţie din Parcul Izvor.
Jurnalul Naţional îl felicită pe dl dr. Ion Vianu şi îl declară “Omul Zilei”.

×
Subiecte în articol: Ion Vianu