x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Publicistică: Despre fericire

Publicistică: Despre fericire

de Teodor Mazilu    |    27 Ian 2008   •   00:00

“Teoretic, toţi oamenii vor să fie fericiţi. Dar, din păcate, fericirea e mai mult o temă de conversaţie decât o realitate palpabilă..."

“Teoretic, toţi oamenii vor să fie fericiţi. Dar, din păcate, fericirea e mai mult o temă de conversaţie decât o realitate palpabilă. Şi apoi câte confuzii nu circulă în legătură cu noţiunea de fericire. Ce-o fi, la urma urmei, fericirea? La această întrebare nici măcar filozofii nu s-au grăbit să răspundă, ei au de dezlegat probleme mai importante. La această întrebare trebuie să-şi răspundă fiecare.

Surprinderea mea a fost mare când am observat că mulţi oameni nici măcar nu vor să fie fericiţi – ei nu caută fericirea, ci o stare de certitudine, să se asigure împotriva tuturor imperiilor viitoare; de dragul acestei certitudini, incertă ca orice certitudine, îşi sacrifică fără şovăire tot ce este omenesc în ei. Nevoia de siguranţă e mai adâncă decât nevoia de fericire. E uimitor să observi că mulţi oameni n-au aspiraţii umane de fericire, ci doar o dorinţă aprigă de confort material şi sentimental. Am văzut foarte puţini indivizi care să râvnească a fi fericiţi într-un mod simplu, care să dorească să se elibereze de spaime şi prejudecăţi, de dorinţe neghioabe, de relaţii meschine; am văzut însă şi foarte mulţi oameni care confundă fericirea cu un vast program de îmburghezire materială. Sigur, e trist că mulţi dintre noi sunt nefericiţi. Dar şi mai trist e că mulţi dintre noi nici nu vor să fie fericiţi.”

×
Subiecte în articol: calendarul vremurilor