x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Sâmbătă, 6 septembrie 2008

Sâmbătă, 6 septembrie 2008

de Ramona Vintila    |    06 Sep 2008   •   00:00
Sâmbătă, 6 septembrie 2008

Este ziua 250 a anului • Au mai rămas 116 zile




• Este ziua 250 a anului
• Au mai rămas 116 zile


Soarele:

Răsare la 6:44
Apune la 19:43
Luna:
Răsare la 13:58
Apune la 22:28
Primul pătrar(Luna în creştere):
7 septembrie
Lună plină:
15 septembrie
Ultimul pătrar(Luna în descreştere):
22 septembrie
Lună nouă:
29 septembrie


Proverbul zilei:

“Caută să împletească lînă pe sub mătase”
“Proverbele Românilor”, Iuliu A. Zanne/Ed. Scara


Sărbătoare creştină

Creştinii pomenesc astăzi Minunea Sfîntului Arhanghel Mihail în Colose. Aproape de Ierapole exista o biserică a Sfîntului Arhanghel Mihail, situată deasupra izvorului de apă, făcător de minuni. Acest izvor tămăduia bolnavii. La biserica Arhanghelului, toţi bolnavii care se rugau se vindecau. Între cei veniţi a fost şi un păgîn din Laodiceea, a cărui fiică era mută din naştere. Dezlegîndu-se limba fiicei sale, păgînul a zidit deasupra izvorului aceluia o biserică, purtînd hramul Sfîntului Arhanghel Mihail. Închinîndu-se în faţa minunii ce văzuse, acesta s-a creştinat.

Calendar creştin-ortodox
Pomenirea minunii Sf. Arhanghel Mihail în Colose;
Sf. Mucenic Macarie (astăzi); Înainteprăznuirea Naşterii Maicii Domnului; Sf. Mc. Sozont (mîine)
Calendar romano-catolic
Sf. Zaharia, profet (astăzi); Sf. Regina, fecioară, muceniţă (mîine)
Calendar greco-catolic
Pomenirea minunii din Colose a Sf. Arhanghel Mihail (astăzi);
Sf. Mc. Sozont (mîine)


S-a întîmplat azi

În România

Sîmbătă, 6 septembrie
1940 – Complet izolat politic şi compromis în ochii opiniei publice, Carol al II-lea transmite prerogativele regale fiului său Mihai. Fostul suveran omite deliberat termenul de “abdicare”, în speranţa unei reveniri la tron, dacă împrejurările o vor permite.

Duminică, 7 septembrie
1857 – Încep alegerile pentru Adunarea ad-hoc a Ţării Româneşti, cîştigate de unionişti.


În lume

Sîmbătă, 6 septembrie
1941 – Naziştii le-au impus evreilor cu vîrsta mai mare de
6 ani să poarte cîte o insignă
galbenă cu Steaua lui David.

Duminică, 7 septembrie
1812 – Bătălia de la Borodino, urmată de intrarea lui Napoleon I în Moscova, la 14 septembrie 1812; Borodino a reprezentat una dintre operaţiunile din cadrul campaniei lui Napoleon I Bonaparte împotriva Rusiei, bătălie considerată cea mai sîngeroasă din istoria războaielor napoleoniene.


Născuţi la 6 septembrie

1666 – Ţarul Ivan al V-lea al Rusiei (m. 1696);
1817 – Mihail Kogălniceanu, istoric şi om politic (m. 1891).


Născuţi la 7 septembrie

1533 – Regina Elisabeta I a Angliei (m. 1603);
1877 – Mike O’Neill, baschetbalist (m. 1959).


Click istoric

La 6 septembrie 1819 se năştea scriitorul Nicolae Filimon. S-a numărat printre primii critici muzicali profesionişti români şi printre primii culegători de folclor românesc. Debutul său a avut loc în 1857 în ziarul “Naţionalul”, cu articole şi cronici. A început, astfel, o intensă activitate de cronicar muzical şi teatral. Este autorul primului roman izbutit din literatura română, “Ciocoii vechi şi noi” sau “Ce naşte din pisică şoareci mănîncă”. Acest roman a fost caracterizat de prestigiosul istoric şi critic literar George Călinescu drept o “frescă socială a timpurilor sale, autorul dovedind intuiţie balzaciană”.  În 1865, Nicolae Filimon se stinge din viaţă, răpus de ftizie.


Credinţe populare, tradiţii, semne

Modelul exemplar de întemeiere divină a adăpostului sufletului este redat de expresia populară “a bate parul sau a bate stîlpul”. Parul este un “Axis Mundi”, imagine a împerecherii Cerului patern cu Pămîntul matern. Această practică magică care îşi are originea în reflexologia şi mişcarea de du-te-vino a reflexului sexual este legată de întemeierea adăpostului sufletului şi de primele invenţii tehnologice ale omenirii. Nu exista o construcţie mai deosebită fără gestul întemeietor al bătutului parului sau ţăruşului. Impulsul mişcări inconştiente de du-te-vino a generat invenţiile primare ale omenirii: piua şi pisălogul pentru zdrobitul seminţelor; semănatul cu parul sau cu băţul, aratul cu plugul, meliţatul cu meliţa. Pornind de la practica magică a bătăii rituale se poate descifra logica unor vechi expresii populare, precum compararea bărbatului care vorbeşte mult şi monoton cu un “pisălog”, instrument care se mişcă du-te vino în cea mai veche instalaţie tehnică a omenirii, piua, diferită de compararea femeii căreia, exact pentru acelaşi motiv, i se spune “că-i merge gura ca la meliţă”, instalaţie preistorică care a avut ca model vulva. Gestul colindătorilor de a bate şi scormoni cu beţele în foc, sorcovitul copiilor care bat cu sorcova persoana colindată, credinţa că nucul cules fără a fi bătut nu va face nuci în anul viitor etc. sînt acte de fertilitate şi fecunditate legate direct sau indirect de “bătaia rituală”.
Profesor Ion Ghinoiu

×
Subiecte în articol: calendar septembrie arhanghel mihail