Biserica Ortodoxa il praznuieste astazi pe Sfantul Ierarh Nicolae, facator de minuni, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei. Nascut la sfarsitul secolului al treilea in localitatea Patara din Lichia, Asia Mica, parintii sai, Teofan si Nona, erau buni crestini, cu o stare sociala inchegata. Unchiul sau era episcop, astfel ca Sfantul Nicolae a fost crescut cu buna credinta si dragoste pentru Dumnezeu. A ramas orfan in adolescenta – cand parintii sai au murit rapusi de o molima care facea ravagii – si, cu toate ca se afla la o varsta frageda, Nicolae avea o cultura deosebita si o intelepciune robusta. Sfantul Ierarh Nicolae a stralucit mai intai prin vietuire calugareasca si a fost facut arhiereu, consacrandu-si viata slujirii lui Dumnezeu si a semenilor sai. Dupa ce episcopul de Mira s-a mutat la Domnul, poporul credincios, cunoscandu-i viata sfanta, l-a rugat sa primeasca treapta episcopala. Din smerenie, Sfantul Nicolae a refuzat. La sfatul Sfantului Metodie, Patriarhul Constantinopolului, a acceptat sa fie hirotonit episcop. Sangerosii imparati Diocletian si Maximilian au inceput prigonirea crestinilor, iar Sfantul Nicolae a fost victima a persecutiilor. A fost prins de mai-marii cetatii, a fost batut si chinuit, apoi aruncat in temnita, impreuna cu alti crestini, indurand torturi cumplite. In anul 313, prin Edictul de la Mediolanum al Sfantului Imparat Constantin cel Mare, s-a restabilit pacea si buna asezare a bisericii. Sfantul Nicolae a continuat sa apere Biserica lui Hristos, palmuindu-l pe ereticul Arie, pentru necredinta, la cel dintai Sinod de la Niceea.
De-a lungul vietii, Sfantul Ierarh Nicolae a facut multe minuni. A salvat de la inec corabierii care i-au cerut ajutorul in vacarmul unei furtuni, a izbavit de la moarte pe trei barbati napastuiti pe nedrept. Este socotit ocrotitorul marinarilor si al celor aflati in calatorie. De asemenea, sunt cunoscute numeroasele fapte de milostenie pe care le-a savarsit Sfantul Nicolae in viata sa pamanteasca si trebuie amintita istorioara despre tatal vaduv care avea trei fete foarte frumoase si, neavand posibilitati de trai, erau cat pe ce sa cada in pacatul desfranarii. Sfantul Ierarh Nicolae a aruncat noaptea, in taina, in camera fetelor, cate o punga de aur pentru fiecare, pentru a inlatura pericolul pacatuirii.
Copiii il asteapta cu mare bucurie pe Mos Nicolae, aducatorul de daruri, fiind considerat, pe buna dreptate, inainte-vestitorul lui Mos Craciun.
Nu trebuie sa uitam totodata ca, in Capitala, la Biserica Sf. Gheorghe Nou, se gaseste de mai bine de patru veacuri mana dreapta a Sfantului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, facatoare de minuni, ferecata in argint ales.
Sfintele moaste sunt dar de suflet al voievodului intregitor de neam Mihai Viteazul si al sotiei sale, Doamna Stanca. Credinciosi din intreaga tara vin in pelerinaj la Biserica Sf. Gheorghe Nou pentru a aduce smerita inchinare la moastele Sfantului Ierarh Nicolae, ocrotitorul familiei si al copiilor, al tuturor celor necajiti si al celor aflati in felurite suferinte.