x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Vineri 23 ianuarie 2009

Vineri 23 ianuarie 2009

de Ramona Vintila    |    23 Ian 2009   •   00:00

Este ziua 23 a anului - Au mai rămas 342 de zile



Soarele

Răsare la 7:43

Apune la 17:12

Luna

Răsare la 5:59

Apune la 14:18

Lună nouă


26 ianuarie

Primul pătrar (Luna în creştere)

3 februarie

Lună plină

9 februarie

Ultimul pătrar (Luna în descreştere)

16 februarie

Proverbul zilei:


"A fi un suflet în două trupuri"

"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

Sărbătoare creştină: Sf. Sfinţit Mc. Clement al Ancirei; Sf. Mc. Agatanghel


Astăzi, creştinii îl prăznuiesc pe Sfântul Mucenic Clement. A trăit în mucenicie mai toată viaţa lui pământească. Timp de douăzeci şi opt de ani, s-a luptat şi s-a nevoit împotriva tiranilor neavând niciodată răgaz. Dimpotrivă, războaiele lui au fost necurmate şi puternice. A trecut prin tot felul de chinuri şi, înfruntând pe toţi împăraţii şi tiranii de atunci, s-a făcut privelişte aproape în toată lumea, a minunat şi pe îngeri cu răbdarea lui. În acest chip a luat cununa muceniciei. A intrat în viaţa călugărească când avea 12 ani şi la 20 de ani a ajuns arhiereu. A pătimit pe vremea împăraţilor Diocleţian şi Maximian.

Credinţe populare, tradiţii, semne


"De-a Mama Gaia", joc al copiilor în care apare Zeiţa Gaia (Daea) în ipostază de pasăre de pradă, sinonim cu "De-a Baba Gaia", "Gaia şi Cloşca", "De-a Puia Gaia". După ce se aleg doi copii mai voinici, aceştia îşi împart rolurile, unul de Gaie şi altul de Cloşcă, se alcătuiesc două cete egale ca număr. În timp ce copiii Găii se ţin cu mâinile de brâul celui din faţă, aceasta se aşează pe pământ şi sapă cu un băţ o groapă. Cloşca, apropiindu-se cu puii şirag intră în vorbă cu Gaia: "– Ce faci acolo? / – O groapă! / Dar în groapă ce ai să faci? / – Un foc. / – Da cu focul ce ai să faci? / – Pun ceaunul. / – Da cu ceaunul ce ai să faci? / – Opăresc un pui de-al tău!". Gaia se ridică şi îi dă Cloştii băţul cu care a săpat groapa. Cloşca, împreună cu puii săi, îl scuipă şi îl aruncă cât mai departe. (Profesor Ion Ghinoiu)

S-a întâmplat azi


În România


1465 – Ştefan cel Mare asediază şi cucereşte Chilia şi fortăreaţa Licostomo de pe insula din faţă, ocupată de o garnizoană ungară încă din vremea lui Iancu de Hunedoara; instalarea la conducerea cetăţii a pârcălabilor Isaia, cumnatul domnului, şi a lui Ion Bucium;

1878 – Semnarea, între Rusia şi Imperiul Otoman, la Adrianopol, a armistiţiului în Războiul ruso-româno-turc. Reprezentantul României, colonelul Eraclie Arion (desemnat de guvern la 2 ianuarie), nu a fost acceptat de Rusia şi Imperiul Otoman să participe la negocierea şi semnarea armistiţiului.

În lume


1556 – A avut loc cel mai dezastruos cutremur din lume, ducând la uciderea a 830.000 de oameni, în provincia chineză Shaanxi.

Născuţi la 23 ianuarie


1928 – Mircea Horia Simionescu, scriitor;

1940 – Ileana Mălănciociu, poetă.

Click istoric


Ajuns la 23 ianuarie 1821 la Padeş, Tudor Vladimirescu se adresează cu o proclamaţie locuitorilor Ţării Româneşti, prin care cheamă la luptă împotriva "căpeteniilor bisericeşti, cât şi cele politiceşti". Promiţând pandurilor restabilirea privilegiilor, iar clăcaşilor că le va împărţi averile boierilor şi tuturor încetarea abuzurilor, slobozenie şi uşurarea sarcinilor, Tudor Vladimirescu reuşeşte să ridice la luptă întreaga ţărănime din Oltenia. Proclamaţia marchează începutul Mişcării din 1821 din Ţara Românească, având un program de revendicări economice, sociale şi politice menite să aducă schimbări înnoitoare în structurile societăţii româneşti.

×
Subiecte în articol: calendar gaia