Este a 33-a zi a Postului Sfintelor Paşti ● Au mai rămas 15 zile
Este ziua 98 a anului ● Au mai rămas 267 de zile
Soarele
Răsare la 6:45 ● Apune la 19:51
Luna
Răsare la 9:02
● Primul pătrar (Luna în creştere) 11 aprilie ● Lună plină 18 aprilie ● Ultimul pătrar (Luna în descreştere) 25 aprilie ● Lună nouă 3 mai
Sărbătoare creştină: Sf. Ap. Irodion, Agav, Ruf, Flegon, Asincrit şi Hermas (Denia Acatistului Născătoarei de Dumnezeu)
Celebrat astăzi de Biserica creştină, Sfântul Apostol Irodion era din Tarsul Ciliciei, rudă cu Sfântul Apostol Pavel. El a fost numit episcop de apostoli. Prin harul său, Sfântul Irodion a reuşit să întoarcă numeroşi elini la creştinism, lucru ce i-a mâniat pe închinătorii la idoli. Pentru aceasta a fost supus la multe chinuri şi bătut cu pietre. În cele din urmă, l-au înjunghiat cu cuţitul şi l-au aruncat ca pe un mort, scăldat în sânge. Dar, cu ajutorul lui Dumnezeu, Sfântul Irodion s-a însănătoşit şi a mers să propovăduiască cuvântul Domnului în Roma împreună cu Sfântul Apostol Pavel.
Credinţe populare, tradiţii, semne
Legământul juvenil legat până la moarte de copiii până la 14 ani pe criterii de prietenie, sex şi afinitate sufletească purta o bogată sinonimie zonală: Prinsul Verilor şi Văruţelor, Datul de-a Verişoarele, Însoţirea etc. Ceremonia se desfăşura cu sau fără martori în câmp, în cimitir, în casă, în jurul unui brad împodobit, în grădină, în jurul unui pom care înfloreşte şi rodeşte. Legământul cuprinde mai multe momente rituale şi ceremoniale: pronunţarea cu voce tare a jurământului, schimbul colacului şi al altor obiecte cu valoare simbolică, de obicei o oală sau o strachină din lut, însoţite întotdeauna de o lumânare aprinsă, îmbrăţişarea frăţească, ospătarea cu alimente rituale (colaci, grâu fiert). În unele zone etnografice, ceremonia se repeta anual, la aceeaşi dată. (Profesor Ion Ghinoiu)