Zestrea unui ziarist al timpului său
Breasla jurnaliştilor îl cunoaşte şi îl apreciază pe Ion Marin dintotdeauna. Pe drept, este considerat a fi unul dintre ziariştii importanţi ai presei post-decembriste din România, la edificiul căreia a contribuit masiv în ultimii 25 de ani, după ce îşi construise un anumit renume de “incomod” încă înainte de 1989. Ion Marin care în aceste zile împlineşte 60 de ani de viaţă. Este, pentru colegii de breaslă, dovada faptului că pentru a fi ziarist nu este suficient să scrii un text, să-l laşi la redacţie şi apoi să pleci. El mai ştie să pună alături de talent şi o părticică din umanitatea sa, pe care o apără întotdeauna. Aşa se face că şi astăzi este socotit drept unul dintre cei mai complecşi jurnalişti, iar cariera sa spune totul despre vocaţia acestei profesii. Dovada: mereu s-a aflat cu un pas înainte, aşa cum cere “specia” investigaţii, care l-a consacrat.
Ion Marin a publicat în cotidianele la care a lucrat, precum şi în alte reviste, peste 4.000 de articole, editoriale şi anchete. La toată această activitate a adăugat cariera de jurnalist de televiziune. După o asemenea acumulare masivă, pasul spre “predarea ştafetei” a venit aproape firesc. Fără să înceteze o clipă să fie ziaristul abraziv care a fost mereu, Ion Marin şi-a îndreptat atenţia spre formarea viitoarelor generaţii de jurnalişti. De 12 ani, predă la Universitatea “Hyperion”, din Bucureşti, la Facultatea de Jurnalism al cărei decan a fost ales.
Decenii la rând a demonstrat că jurnalismul este “o chestiune de vocaţie”, o meserie solicitantă care poate fi făcută la înalte standarde doar dacă primează interesul publicului şi adevărul.