Cum se cheltuiesc impozitele Si taxele romanilor
105 agentii, autoritati si diverse alte institutii aflate in subordinea sau coordonarea primului-ministru si a ministerelor. Desi a caracterizat sistemul ca fiind "stufos", "ineficient" si s-a impaunat ca-l va restructura, premierul Tariceanu s-a razgandit, pe motiv ca are alte urgente. Cu alte cuvinte, nu reprezinta o prioritate niste agentii care toaca mii de miliarde de lei din banii publici.
de ANIELA NINE | |
BANU"" TAU | |
|
PALATUL CU FUNDA. Mentinerea actualului numar de agentii in structura guvernamentala este un adevarat cadou
in functii si salarii pentru functionarimea pastorita de Palatul Victoria |
La inceputul lunii trecute, premierul Tariceanu vorbea, intr-un interviu acordat Rompres, despre restructurarea aparatului guvernamental, aratandu-si nemultumirea ca acesta este prea "stufos si nu intotdeauna indeajuns de eficient". Momentul preconizat de Tariceanu pentru anuntata restructurare: dupa semnarea Tratatului de aderare la UE.
DOAR INTENTII... "Dupa semnarea Tratatului de aderare vom putea sa ne luam un oarecare respiro si sa privim mai atent modul in care este organizat aparatul guvernamental, pentru ca aparatul birocratic este stufos si nu intotdeauna indeajuns de eficient. Vrem sa facem un aparat mai flexibil, nu atat de greoi si de inchistat cum este cel de astazi", anunta cu surle si trambite atunci premierul. Mai mult, Tariceanu se declara preocupat de faptul ca in subordinea sa exista o multitudine de agentii si de autoritati "care nu si-au gasit locul prin alta parte si care au fost parasutate sub ceea ce numim astazi Cancelaria primului-ministru".
SCHIMBARE DE MACAZ. Ideea restructurarii Guvernului a fost reluata de unii lideri ai Aliantei D.A. Ultima interventie pe aceasta tema a fost saptamana trecuta, cand liderul PD, Emil Boc, a anuntat ca Executivul va fi restructurat pana la 30 iunie, iar restructurarea va viza agentiile din subordinea Executivului. Numai ca premierul Calin Popescu-Tariceanu s-a razgandit si a anuntat ca
restructurarea Guvernului nu este, in acest moment, o prioritate.
UNA IN PLUS. Pana acum nu numai ca nu s-a facut nimic din cele anuntate in sensul reducerii aparatului guvernamental, dar se urmareste reinfiintarea altor agentii, cum ar fi cea pentru dezvoltare regionala. Nu mai departe de acum doua zile, ministrul Blaga a anuntat ca va propune Guvernului reinfiintarea acestei Agentii si regandirea rolului Ministerului Economiei si Comertului in ceea ce priveste gradul de implicare in zonele de dezvoltare regionala. Reinfiintata Agentie Nationala de Dezvoltare Regionala ar urma sa se ocupe de coordonarea activitatii din zonele de dezvoltare regionala.
AGENTII, AUTORITATI PE MINISTERE. In subordinea MAE functioneaza urmatoarele institutii: Agentia Nationala de Control al Exporturilor, Comisia Fullbright, Academia Diplomatica, in timp ce la Ministerul de Finante este trecuta o singura astfel de autoritate: Autoritatea Nationala de Administrare Fiscala.
MAI: Agentia Natioanla Antidrog, Autoritatea Nationala pentru Valea Jiului, Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara, Institutul National de Administratie, Agentia Nationala a Functionarilor Publici.
MINISTERUL JUSTITIEI: Administratia Nationala a Penitenciarelor, Institutul National de Criminologie, Institutul National de Expertize Criminalistice, Oficiul National al Registrului Comertului.
MINISTERUL MUNCII: Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului, Agentia Nationala pentru Protectia Familiei, Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca,
Casa Nationala de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, Institutul National de Cercetare Stiintifica in domeniul Muncii si Protectiei Sociale si Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Protectia Muncii.
MEC: Agentia Nationala pentru Dezvoltarea si Implementarea Programelor de Reconstructie a Zonelor Miniere; Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat, Biroul Roman de Metrologie Legala, Agentia Nationala pentru Substante si Preparate Chimice Periculoase, Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie; Centrul Roman pentru Promovarea Comertului, Agentia Romana pentru Conservarea Energiei, Unitatea de Management a Proiectului, Unitatea de Implementare a Proiectului, Asociatia Standardizare din Romania, Asociatia de Acreditare din Romania, Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei Electrice.
MTCT: Aeroclubul Romaniei, Autoritatea Nationala pentru Turism, Agentia Romana de Salvare a Vietii Omenesti pe Mare, Centrul National pentru Reducerea Riscului Seismic, Agentia de Sanatate Publica a MTCT, Scoala Superioara de Aviatie Civila, Centrul Roman pentru Pregatirea si Perfectionarea Personalului din Transporturi Navale, Autoritatea Navala Romana, Autoritatea Feroviara Romana, Autoritatea Rutiera Romana, Centrul de Documentare pentru Constructii, Arhitectura, Urbanism si Amenajarea Teritoriului, Centrul National de Invatamant Turistic, Registrul Urbanistilor, Centrul National de Calificare si Instruire Feroviara; institutii care functioneaza in coordonarea ministerului: Casa Asigurarilor de Sanatate a MCTC, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Turism.
MEdC: Serviciul National de Evaluare si Examinare, Centrul de Excelenta pentru Elevi Capabili de Performante, Comisia Nationala de Evaluare si Acreditare a Invatamantului Preuniversitar, Consiliul National pentru Curriculum, Centrul National de Formare a Personalului din Invatamantul Preuniversitar, Proiectul de Reabilitare a Scolilor din Romania, Proiectul pentru Invatamantul Rural, Centrul National de Dezvoltare a Invatamantului Profesional si Tehnic, Institutul de Stiinte ale Educatiei, Consiliul National al Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior, Programul Socrates, Programul Leonardo, Institutul Limbii Romane.
MINISTERUL MEDIULUI: institutii aflate in subordonare: Autoritatea pentru Protectia Mediului, Autoritatea pentru Rezervatia Biosferei Delta Dunarii; institutii aflate in coordonare : Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Protectia Mediului, Institutul National de Cercetare Dezvoltare Marina, Institutul de Cercetare Dezvoltare Delta Dunarii; institutii aflate sub autoritate: Autoritatea Nationala Apele Romane Administratia Natio nala de Meteorologie, Administratia Fondului de Mediu.
GUVERN
|
In subordinea Guvernului se afla nu mai putin de 21 de astfel de agentii si autoritati: Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, Autoritatea Nationala pentru valorificarea Activelor Statului, Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului si Adoptie, Agentia Romana pentru Investitii Straine, Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap, Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii, Administratia Nationala a Rezervelor de Stat, Agentia Nationala pentru Sport, Agentia pentru Strategii Guvernamentale, Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie, Comisia Nationala de Prognoza, Institutul National de Statistica, Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci, Directia Generala a Vamilor, Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor din Decembrie 1989, Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei, Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, Inspectoratul de stat in Constructii, Oficiul Central de Stat pentru Probleme Speciale. In plus, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului sunt finantate urmatoarele structuri si institutii publice centrale: aparatul de lucru al ministrilor de stat, Departamentul pentru Relatia cu Parlamentul, Departamentul pentru Relatii Interetnice, Agentia Nationala pentru Rromi, Oficiul National pentru Adoptii. Agentia de Compensare pentru Achizitii de Tehnica Speciala este finantata prin bugetul SGG pana la expirarea perioadei de un an de la infiintare.
|
FONDURI PENTRU 7 INSTITUTII
|
O trecere in revista a bugetului de stat pe 2005 da o idee generala asupra sumelor alocate anual acestor institutii. Per total, pentru doar 7 dintre ele se ajunge la peste 7.000 miliarde lei, in conditiile in care bugetul de stat pe anul in curs reprezinta putin peste 357.000 miliarde lei. Iata care sunt sumele alocate acestor institutii: Administratia Nationala a Rezervelor de Stat: 1.280,8 miliarde lei; Oficiul Central de Stat pentru Probleme Speciale: 63 miliarde lei; Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii: 25,5 miliarde lei; Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara: 3.134,2 miliarde lei; Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor: 72, 6 miliarde lei; Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor din Decembrie 1989: 30,4 miliarde lei; Secretariatul General al Guvernului: 2.473,6 miliarde lei.
|
PREMIER
|
Si in subordinea sefului executivului se mai afla inca 8 institutii: Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Serviciilor de Gospodarire Comunala, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale, Agentia Natioanla pentru Resurse Minerale, Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare, Agentia Nucleara, Autoritatea Nationala pentru Tineret, Departamentul pentru Relatii Interetnice.
|