x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Cadeţii şi veteranii au asediat Vama

Cadeţii şi veteranii au asediat Vama

de Dana Andronie    |    13 Aug 2007   •   00:00
Cadeţii şi veteranii au asediat Vama
Sursa foto: Marin Raica/

Folk You! 2007 a inceput cu... ariergarda folkului romănesc. Cu alte cuvinte, cu ultimii veniţi in patria Folk. Au venit, au căntat, au invins următorii: Emil Kindlein, Alina Manole, Silvan Stăncel, Grupul Unde, Alina Zaharia, Jul Baldovin.
VIDEO: Alina Manole Silvan Stancel Emil Kindline Mircea Baniciu Florin Chilian Heidi Schmidt Mircea Florian Dinu Olăraşu Vasile Şeicaru Victor )Socaciu Zoia Alecu Adrian Sarmasean (Vineri 10 august)

Folk You! 2007 a inceput cu... ariergarda folkului romănesc. Cu alte cuvinte, cu ultimii veniţi in patria Folk. Au venit, au căntat, au invins următorii: Emil Kindlein, Alina Manole, Silvan Stăncel, Grupul Unde, Alina Zaharia, Jul Baldovin.


Alina Manole ne-a dat de ştire că are o "Lună pătrată": "Ziarele scriu intruna/ ceva s-a intămplat cu luna/ cineva o cumpără la bucată/ şi-o transformă-ntr-o lună pătrată/ Vreau să-mi cumperi o lună pătrată/ să mă plimb cu ea pe stradă/ şi lumea să mă-ntrebe mirată/ De unde am eu o lună pătrată". Speră că folkul va insemna şi generaţia de 20-30 de ani... De vreme ce Nicu Covaci i-a străns măna, in semn de admiraţie şi respect profesional, lui Silvan Stăncel, ştim sigur că există seniori care au deschiderea de a prelua ştafeta. Continuitatea maeştrilor este asigurată. Cel puţin ca atitudine.


REALITATEA. A urmat avangarda: Victor Socaciu cu Biroul Executiv, Mircea Baniciu, Florin Chilian, Mircea Florian cu Costin Petrescu (primul baterist din Phoenix), Vasile Şeicaru cu Vlady Cnejevici.

"Sunt omul cu o chitară/ sunt omul care vă adună/ să facem prin căntec viaţa mai bună...", a propus Victor Socaciu. Publicul a fost de acord. "Luaţi-vă in braţe şi pupaţi-vă!", a ordonat Mircea Baniciu. Nici nu era nevoie de acest ordin, pentru că oamenii se imbrăţişau de mult. Florin Chilian a venit cu o propunere novatoare, amintind celor de faţă că trăiesc in realitate: "Oligofreni cu acte vreau in Parlament!". Şi, ca să dreagă busuiocul, a căntat "Iubi" in variantă moldovenească (ceea ce dovedeşte că rebelul Chilian ştie să se şi autoparodieze).


LICOARE. Cu Ouă de rouă, Zoia Alecu a adus-o pe scenă pe Maria Tănase. A fost in voce ca la 20 de ani. De fapt, căţi ani are Zoia? 27, parcă...

Mircea Florian şi-a făcut singur portretul intr-un show incredibil, despre care nu ştii dacă este folk, coregrafie, muzică spaţilă sau poezie: "Nu sunt o zeamă, ci o licoare". Il credem pe cuvănt şi pe muzică.
Vasile Şeicaru, servit cu backing de Tatiana Stepa şi la clape de Vlady Cnejevici, a copleşit publicul cu "Actorul", "Antiprimăvara" şi "Vănare de vănt". A ţinut lumea in "sală" pănă dimineaţa la trei.
Nu ştim, nu putem răspunde la intrebarea de unde are Tatiana Stepa atăta forţă? Şi, mai ales, de unde are puterea să transmită? Işi căntă piesele ca şi cum fiecare dintre ele ar fi ultimul căntec. Dar, de fapt, ştim: din sufletul ei curat şi mare.


OUĂ DE ROUĂ
"Ştiai tu, Mărie,/ Că roua e vie/ Că-n zori face ouă/ Şi ies pui de rouă?.../ Şi ăşti stropi de pui/ Că umblă hai-hui/ Prin iarba lor mamă/ De soare li-e teamă/ De ziua fierbinte/ Cănd puiul o simte/ Alunecă-n moarte/ Că măine-i departe/ «De-ar fi dimineaţă,/ Zicea pui de strop,/ Ar fi altă viaţă/ Acum mă ingrop/ Ş-aşa ud şi mic/ Şi-mi vine să ţip,/ Că sunt incolor/ Că nu cresc un pic/ Şi trebuie,/ Să mor»"
Zoia Alecu - muzică şi versuri

OAMENI DE ZĂPADĂ
"Vai de noi, femeie, ninge-a despărţire/ Vom pleca departe, unde-avem de mers/ Ninge, să despartă gheaţă şi iubire/ Oarbe felinare trec spre univers/ Ninge sfănt şi păgăn,/ Numai ochii ne rămăn/ Despărţirea s-o mai vadă/ Că in rest noi ne-am stins/ Şi-am ajuns de-atăta nins/ Nişte oameni de zăpadă"
Victor Socaciu - muzică, versuri Adrian Păunescu

COPACI FĂRĂ PĂDURE
"In povestea copacilor goi scărţăind intr-o singură uşă/ Este vorba de noi amăndoi, este vorba de foc şi cenuşă.../ Doi copaci fără frunze pe drum, după cum ii priveşte inaltul/ Doi copaci prin sărutul de sus aplecăndu-se unul spre altul./ Spune-mi, pădure cu frunză rară,/ Unde-i iubirea de astă-vară? Nu ştie iarna să se indure/ De noi, copacii fără pădure"
Tatiana Stepa - muzică, versuri Adrian Păunescu


Text de mulţumiri

Această ediţie a festivalului nostru nu s-ar fi desfăşurat atăt
de bine (sic!) fără ajutorul unor oameni inimoşi şi se cuvine să-i amintim. In ordinea... cazărilor din Vama Veche: Nicoleta de la Ca Bianca, doamna Ludmila, Vasile Luca de la Casa Luca, Doru de la D’Or, Angela şi George de la Hotelul La John. Cu toţii au avut infinită răbdare şi bunăvoinţă şi le suntem recunoscători pentru eforturile lor. De asemenea, ne-au ajutat, din Mangalia, Cornelia Boantă de la President şi Mariana Chiriţă de la Paradiso, şi o menţiune extrem de specială pentru edilul Mangaliei, domnul Zanfir Iorguş, cel care a asigurat odihna unora dintre artiştii prezenţi la Folk You!
Că veni vorba despre primari, şi cel din Limanu, Nicolae Urdea, ne-a fost alături in organizarea acestui festival, la fel şi Ion Vătăşelu, şeful Postului de Poliţie Limanu. Mulţumim şi sponsorului nostru, SC EURO CONSTRUCT TRADING 98 SRL. In rest, ai noştri, ca brazii: Dana - reporter, redactor, director artistic şi nu numai, fotoreporterii Marin şi Niki, şoferii Lucian, Bogdan, Sandu, Laurenţiu şi Nelu, doamna Magda, omniprezentul Andrei, băieţii de la Sylver, responsabili cu sunetul... Dacă am uitat pe careva, iertată să fiu, nu mai am semne!
Ruxandra Predescu

VIDEO: Alina Manole Silvan Stancel Emil Kindline Mircea Baniciu Florin Chilian Heidi Schmidt Mircea Florian Dinu Olăraşu Vasile Şeicaru Victor )Socaciu Zoia Alecu Adrian Sarmasean (Vineri 10 august)

×
Subiecte în articol: folk you!