x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Decembrie '89 Securitatea i-a aratat lui Ceausescu probele provocarii de la mitingul din 21 decembrie

Securitatea i-a aratat lui Ceausescu probele provocarii de la mitingul din 21 decembrie

20 Apr 2004   •   00:00

Imediat dupa spargerea mitingului din 21 decembrie, Securitatea i-a prezentat lui Nicolae Ceausescu aparatura, bastoane ascutite si alte obiecte folosite de cei care au provocat panica in multime. Un ofiter ce detinea la acea vreme o functie importanta pe linie de antiterorism relateaza ca provocatorii au fost filmati si fotografiati minutios de agentii de la filaj. Dovezile existentei "agitatorilor" au fost sterse imediat dupa Revolutie.


Silviu Curticeanu: „Dupa miting, securistii i-au adus lui Ceausescu simulatoare"

  • Jurnalul National: Mitingul s-a terminat pe la 13:00, 13:30. Erati in balcon cand a avut loc mitingul?

    Nu. Eu eram un tehnician, ales membru al Comitetului Politic la Congresul al XIV-lea. Nu eram om de protocol.

  • In timpul mitingului, care au fost lucrurile care vi s-au parut mai deosebite?

    La un moment dat, era ca o multime impinsa de val. N-am auzit un „Jos Ceausescu", sincer. Eu n-am auzit.

  • Bun. S-a terminat mitingul. Ce s-a intamplat in sediul Comitetului Central? Care a fost reactia lui Ceausescu si a celorlalti?

    N-a fost nici o reactie publica. El a chemat pe toti cei ..... Au venit cei de la Securitate si au adus: bastoanele alea de care v-am spus, simulatoare. Au avut ceva aparate electronice. Toti au spus ca mitingul a fost o provocare si asta au preluat-o toti, ca mitingul a fost o provocare. Dupa aceea a plecat, cum v-am spus si, dupa aceea, s-a facut teleconferinta si atat.


    „Cei care au provocat panica erau profesionisti"

    Dezvaluirile legate de organizarea mitingului din 21 decembrie 1989 continua, azi, cu cele legate de „organizarea" revoltei „spontane". Aflam de la un colonel ce detinea o functie inalta in Securitate, al carui nume nu il vom face cunoscut pentru a-l proteja, modul in care s-a operat, pas cu pas, pentru ca mitingul sa se transforme in Revolutie, cum Securitatea a consimtit la caderea regimului ceausist.

    Eugen Ciufu

    Dupa ce ne-a aratat, schematic, amplasamentele dispozitivelor de interventie, a celor de paza, dar si a grupelor operative, colonelul care prefera sa-si pastreze anonimatul, continua seria dezvaluirilor cu momentul in care s-a declansat revolta „spontana".

  • Jurnalul National: Spuneati ca Piata Palatului a fost inchisa ermetic. Cu toate acestea, in Piata au intrat si cei care aveau misiunea de a declansa „Revolutia".

    Au intrat. Si, o sa va spun imediat cum au facut-o. De la Athene Palace in sus este Biserica Alba. Pe partea stanga, in jurul orei 11:30 s-a strans un grup format din 40-45 de oameni. Stim asta pentru ca toata zona era imprejmuita de echipaje de filaj-investigatii, care i-au si fotografiat si filmat pe acesti indivizi. Filmele alea si fotografiile au fost cautate cu indarjire, dar cine stie pe unde or fi pastrate. Ei bine, dupa ce mitingul a inceput, in jurul orei 12:00, la 10 minute, un sfert de ora, au spus celor din dispozitivul din acea zona ca ei sunt muncitori care au intarziat la miting. Pentru ca nu au fost lasati sa intre fara a fi verificati au fortat dispozitivul si au penetrat obiectivul.

    Trebuie sa fac o paranteza si sa mai spun ca in Piata, in urma filtrelor, nu stiu daca din 105 mii de participanti, cati au fost chemati, au mai ramas vreo 70 de mii de oameni. Din balcon nu se vedea faptul ca pe stradutele laterale nu erau manifestanti. Practic, nu erau oameni decat in zona centrala. Dimineata, la ora 6:00, inainte de a se prelua dispozitivul de inchidere a Pietei au mai aparut niste subunitati de interventie amplasate in cateva puncte strategice. Ei bine, una dintre aceste subunitati a intarziat sa apara atunci cand a fost chemata de seful dispozitivului format de cei 40-45 de indivizi.

    A fost o greseala sau poate ca nu s-a vrut sa se intervina. Am uitat insa sa va spun ca dupa controlul tehnic al Directiei V, de la ora 6:00 dimineata, in Piata si-au facut aparitia niste masini de sonorizare. Astea intindeau cablurile si instalau statiile de amplificare. Una dintre masini era in dreptul restaurantului Cina. Aici au aruncat prima petarda, al carei zgomot a fost amplificat de statie.

  • A fost aruncata strategic...

    Bineinteles! Apoi a mai fost aruncata una, fiind „preluata", la fel, de o alta statie de amplificare. Cei 40-45 de indivizi aveau steaguri tricolore, care in varf aveau dispuse niste cutitase. Au inceput sa impunga cu ele oamenii, in special femeile. A fost si niste lupte cu oamenii care au vazut ce se intampla si au sarit in apararea femeilor. Numai ca aceia care actionau erau versati, se vedea ca sunt oameni antrenati.

    In momentul in care, in sfarsit, au aparut fortele de interventie, destul de tarziu, s-au deplasat spre centrul Pietei. Fortele de interventie, in loc sa inchida la Romarta au inchis la Palatul Telefoanelor. Astia (membrii grupului care actionau pentru „spargerea" mitingului - n.n.) s-au refugiat pe langa Palatul Telefoanelor, in jos. Sa va mai spun o chestie: la un moment dat, grupul de 40-45 de indivizi a crescut pe parcurs pana la 200, lor alaturandu-li-se manifestanti, de buna voie, care s-au raliat lozincilor scandate de astia :„Jos Ceausescu!", „Jos comunismul!" si asa mai departe. Revenind la retragerea grupului respectiv, acesta s-a retras pe „Uranus", au facut cotul ala pe langa Palatul Telefoanelor, au urcat pe „Uranus" si pe urma au intrat in Bulevardul „6 Martie". Cand au ajuns pe la Gambrinus au inceput sa sparga vitrine, pana la Intercontinental.

  • Practic, actionau liberi pentru ca fortele de ordine erau masate la Piata Palatului.

    Exact!

  • Revenind la momentul declansarii revoltei, dvs. cum ati „interpretat"" vuietul acela care a precedat cele doua explozii?

    Domne, a fost ca un urlet amplificat si de oameni. In momentul in care astia au inceput sa intepe oamenii cu cutitele de pe steaguri, lumea a vazut sange si a inceput sa urle „aaaaaauuuuuuu, aaaaaauuuuuu". Ei bine, urletul asta amplificat de statii a creat si mai multa panica. Oamenii au inceput sa fuga din Piata, ramanand doar vreo 15 mii de participanti la miting, cei din sectoarele 2 si 3, carora Ceausescu le-a mai vorbit, continuandu-si disertatia.

    „Pe caseta de filaj am vazut oameni antrenati, nu muncitori"

  • Dumneavoastra unde erati in aceste momente?

    Eu eram sub balcon, cu luptatori USLA, in zona aceea unde erau niste brazi, in spatiul ala verde. Eu trebuia sa tin legatura cu sefii care erau pe fiecare sector, in cazul in care sunt probleme.

  • Ce v-au raportat sefii de sectoare?

    Ca s-a intrat fortat, prin dispozitivul 1, ca s-au impartit pumni, ca s-a creat panica. Dispozitivul asta care s-a fortat nu era al nostru, era al Militiei. Domne, la cateva zile de la miting, am vazut o caseta facuta de aia de la filaj, cu astia 40 si ceva care au fortat dispozitivul. Caseta am vazut-o la raposatul Petrov, seful de la Filaj-Investigatii. Cine a zis ca erau nu stiu ce teroristi vorbesc prostii.

  • Erau romani?

    Romani, da.

  • Pareau a fi muncitori?

    Nu, orice da’ numai muncitori nu (rade - n.n). Se vedea ca sunt oameni pregatiti.

  • Ce anume ii trada?

    Dupa cum loveau cu pumnul, dupa loviturile de picioare, dupa cum se miscau, dupa cum actionau. Aveau in jur de 30-35 de ani. Erau numai barbati.

  • Domnule colonel, spuneti-mi, aveati informatii ca mitingul asta insemna practic caderea lui Ceausescu ?

    Da, desi noi ne asteptam la un alt plan despre care se discuta. Ne asteptam ca Armata sa cada la pace cu Securitatea, iar Ceausescu si ceilalti membri ai CC-ului sa fie retinuti si ascunsi in case conspirative, intre timp facandu-se alegeri si nu mai murea nimeni.


    CONTINUARE: "Vuietul, produs de masini cu numar de Armata

  • ×
    Subiecte în articol: oameni ceausescu mitingul