Bihorul e un judet cu oameni mandri, primitori, muncitori, dar care, se pare, nu stiu sa-si puna in valoare frumusetile naturii cu care Dumnezeu i-a inzestrat din plin.
"De mai bine de 31 de ani lucrez la unul dintre hotelurile care faceau cinste statiunii. Pe vremuri, doar la bucatarie se vorbea romaneste. In rest, peste tot, pe holuri, in restaurant se vorbea doar nemteste. Si ivrit." - doamna Maria, angajata in Baile Felix
Citește pe Antena3.ro
"No, doar nu scriti despre fameia asta (n.r. - despre cea mai amarata localnica din satul Gruiu). Ca sa ne stie toata lumea, in tata tara. C-om ajuta-o si noi cum om mai putut, si om mai ajuta-o, si-om scoate-o la capat cu tatii." - localnic din satul Gruiu
IZVOARE DE APE TERMALE
|
Statiunea Baile Felix, statiune cu sezon permanent, este situata in nord-vestul Romaniei (Judetul Bihor), in Podisul Crisurilor, altitudine 140 m, intr-o zona deluroasa acoperita cu paduri de fagi si stejari, opt km sud de Municipiul Oradea (resedinta Judetului Bihor), si 22 km sud-est de localitatea Bors (punct de vama cu Ungaria). Statiunea are o clima temperat-continentala, cu influente oceanice provenind din vest. Temperatura medie anuala este de 10,6°C (iulie - in jur de 21°C; ianuarie - in jur de -2°C). Verile nu sunt excesiv de calduroase, iarna este blanda. Precipitatii moderate (650 mm anual). Este bogata in izvoare de ape minerale termale (20-48°C), oligotermale, radioactive, continand sulf, calciu, sodiu, descoperite la inceputul mileniului. Namolul este sapropelic fosil.
|
AGREMENT LA BAILE FELIX
| |
|
BAILE 1 MAI
|
In apropierea Bailor Felix se afla statiunea Baile 1 Mai, statiune situata in aceeasi zona submontana (la altitudinea de 140 m), intr-un parc natural de stejari batrani, cu o clima temperat continentala moderata, cu influente oceanice din vest. In apa termala din raul si lacul Petea, cu o temperatura constanta de 30-31°C, traieste melcul Melanopsis parreyssi (relicva din Tertiar).
|
PESTERA URSILOR, MADE IN CHINA
|
Despre localnicii din zonele turistice se stie ca incearca sa profite din plin de "norocul" dat de Dumnezeu, vanzand suveniruri cu specific. Numai ca in Bihor, mai precis la Pestera Ursilor, lucrurile nu stau chiar asa. Cum bihorenii sunt iubitori de traditii, te miri ca au acceptat sa faca un business la buza pesterii cu produse de import. Turistii care viziteaza Pestera Ursilor si care vor sa cumpere ceva care sa le aminteasca de aceasta au oferte foarte limitate. Singurii care vand ursuleti de piatra sunt doi-trei copii. Iar piatra si-o aduc de undeva din munti, de la vreo 40 km departare. In rest, zona musteste de chinezarii. Prosoape mai colorate decat curcubeul si cu fete la plaja, pentru scaunul din dreapta al soferilor de tir, mingiute si jucarii de plastic, suporturi si huse pentru telefoane mobile... Un iarmaroc prafuit. Un orasel in creierul muntilor. De-abia le mai vezi pe vanzatoarele de langosi cu diverse umpluturi (branza si cartofi, varza, gem), afinata si celebra palinca de la mama ei.
|
RUGACIUNI
| |
Iundatiile care au facut ravagii prin tara nu i-a lasat indiferenti pe locuitorii Tarii Crisurilor. Acestia fac slujbe "pentru obste", pentru binele locuitorilor zonei, dar si pentru toti romanii. "C-apoi, daca pe noi ne-o ferit Dumnezeu de potop si de inundatii, de ce nu ne-om ruga pantru binele alora mai nacajiti?", se intreba la o slujba, in Budureasa, o batrana.
|