x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Descoperirea Romaniei '06 Bihorul minunilor, judet cu oameni muncitori

Bihorul minunilor, judet cu oameni muncitori

de Magda Colgiu    |    06 Iul 2006   •   00:00
Bihorul minunilor, judet cu oameni muncitori

Bihorul e un judet cu oameni mandri, primitori, muncitori, dar care, se pare, nu stiu sa-si puna in valoare frumusetile naturii cu care Dumnezeu i-a inzestrat din plin.

Bihorul e un judet cu oameni mandri, primitori, muncitori, dar care, se pare, nu stiu sa-si puna in valoare frumusetile naturii cu care Dumnezeu i-a inzestrat din plin.

Bihorul este plin de peisaje care ar face ca orice operator de turism sa incadreze aceasta zona pe lista de prioritati si sa atraga mii si mii de vizitatori. Ca lucrurile nu stau chiar asa o pot remarca toti turistii care parca se ratacesc in Tara Crisurilor. De turism in toata regula cu greu poate fi vorba. Cum de se intampla acest lucru cand in zona se afla Baile Felix sau Stana de Vale, doua dintre cele mai frumoase statiuni romanesti, doar autoritatile sau proprietarii de firme in domeniu ar putea sa-i lamureasca pe bihoreni.

GARDA VECHE. Printre lucrurile care frapeaza in ceea ce priveste statiunile bihorene se numara slaba sau, mai corect spus, aproape inexistenta promovare a acestora. Angajatii din Baile Felix se plang si nu uita sa spuna ca "parca din acest punct de vedere... tot mai bine era pe vremea lui Ceausescu". Doamna Maria, angajata in Baile Felix de mai bine de 31 de ani la unul dintre hotelurile care faceau cinste statiunii, povesteste cu amaraciune ca, pe vremuri, doar la bucatarie se vorbea romaneste. ,,In rest, peste tot, pe holuri, in restaurant se vorbea doar nemteste. Si ivrit. Acum insa, singurii turisti straini care vin aici sunt cei din «garda veche». Cei care ajung la Felix de mai bine de 20 de ani. Doar ca si aceia se imputineaza. Incetul cu incetul se sting. Asteptam vremuri mai bune, dar nu stim cat mai asteptam. Ca, de 16 ani... tot degeaba. Vorbe. Vorbe. Si in rest...".

"OM SCOATE-O LA CAPAT!". Dupa cum spun localnicii din Felix, lucrurile stau din ce in ce mai prost in ceea ce priveste numarul de turisti care vin in statiune. Lucrul acesta pare insa contrazis de numarul foarte mare de vile, vilute si cabanute care s-au ridicat in ultimii ani in statiune. Unele dintre ele pentru turism, altele doar pentru ca era de bon-ton pentru proprietari sa aiba casa la Felix. De altfel, si acum statiunea arata ca un santier promitator. Hotelurile aflate in constructie sau in renovare se anunta a deveni obiective turistice demne de luat in seama. Desi, poate multi dintre ei nu au situatii financiare prea bune, nu se vaita, ci chiar ajuta pe cei si mai amariti. Exemplul cel mai bun pentru a dovedi acest lucru l-am intalnit la rromii din satul Gruiu.

AJUTOR. Desi se stiu saraci si cu probleme, oamenii de aici ne-au spus ca le facem satul de ras, daca scriem despre cea mai amarata localnica. "No, doar nu scriti despre fameia asta. Ca sa ne stie toata lumea, in tata tara. C-om ajuta-o si noi cum om mai putut, si om mai ajuta-o, si-om scoate-o la capat cu tatii."

AMINTIRI
"De mai bine de 31 de ani lucrez la unul dintre hotelurile care faceau cinste statiunii. Pe vremuri, doar la bucatarie se vorbea romaneste. In rest, peste tot, pe holuri, in restaurant se vorbea doar nemteste. Si ivrit." - doamna Maria, angajata in Baile Felix

DARNICIE
"No, doar nu scriti despre fameia asta (n.r. - despre cea mai amarata localnica din satul Gruiu). Ca sa ne stie toata lumea, in tata tara. C-om ajuta-o si noi cum om mai putut, si om mai ajuta-o, si-om scoate-o la capat cu tatii." - localnic din satul Gruiu

IZVOARE DE APE TERMALE
Statiunea Baile Felix, statiune cu sezon permanent, este situata in nord-vestul Romaniei (Judetul Bihor), in Podisul Crisurilor, altitudine 140 m, intr-o zona deluroasa acoperita cu paduri de fagi si stejari, opt km sud de Municipiul Oradea (resedinta Judetului Bihor), si 22 km sud-est de localitatea Bors (punct de vama cu Ungaria). Statiunea are o clima temperat-continentala, cu influente oceanice provenind din vest. Temperatura medie anuala este de 10,6°C (iulie - in jur de 21°C; ianuarie - in jur de -2°C). Verile nu sunt excesiv de calduroase, iarna este blanda. Precipitatii moderate (650 mm anual). Este bogata in izvoare de ape minerale termale (20-48°C), oligotermale, radioactive, continand sulf, calciu, sodiu, descoperite la inceputul mileniului. Namolul este sapropelic fosil.

AGREMENT LA BAILE FELIX
Statiunea Baile Felix, ca si statiunea Baile 1 Mai apartin de comuna Sinmartin. Obiectivele turistice sunt insa concesionate, iar mare parte a hotelurilor sunt privatizate. Poate de aceea Padurea Stelara, locatie protejata, este plina de gunoaie, PET-uri si haine aruncate printre copaci. Responsabilitatea se paseaza de la unii la altii. In afara de apele termale - pentru care turistii vin la tratament - comuna se mai lauda, dupa cum spune primarul Lucian Popus, cu rezervatia naturala cu nuferi termali, parcul deondrologic, dar si cu rezerva de namol si turba - care, bineinteles, nu mai este exploatata. Posibilitati de agrement? Plimbari prin parcuri, plimbari prin padure, vizite si drumetii prin sate. (E.M.)

BAILE 1 MAI
In apropierea Bailor Felix se afla statiunea Baile 1 Mai, statiune situata in aceeasi zona submontana (la altitudinea de 140 m), intr-un parc natural de stejari batrani, cu o clima temperat continentala moderata, cu influente oceanice din vest. In apa termala din raul si lacul Petea, cu o temperatura constanta de 30-31°C, traieste melcul Melanopsis parreyssi (relicva din Tertiar).

PESTERA URSILOR, MADE IN CHINA
Despre localnicii din zonele turistice se stie ca incearca sa profite din plin de "norocul" dat de Dumnezeu, vanzand suveniruri cu specific. Numai ca in Bihor, mai precis la Pestera Ursilor, lucrurile nu stau chiar asa. Cum bihorenii sunt iubitori de traditii, te miri ca au acceptat sa faca un business la buza pesterii cu produse de import. Turistii care viziteaza Pestera Ursilor si care vor sa cumpere ceva care sa le aminteasca de aceasta au oferte foarte limitate. Singurii care vand ursuleti de piatra sunt doi-trei copii. Iar piatra si-o aduc de undeva din munti, de la vreo 40 km departare. In rest, zona musteste de chinezarii. Prosoape mai colorate decat curcubeul si cu fete la plaja, pentru scaunul din dreapta al soferilor de tir, mingiute si jucarii de plastic, suporturi si huse pentru telefoane mobile... Un iarmaroc prafuit. Un orasel in creierul muntilor. De-abia le mai vezi pe vanzatoarele de langosi cu diverse umpluturi (branza si cartofi, varza, gem), afinata si celebra palinca de la mama ei.

RUGACIUNI
Iundatiile care au facut ravagii prin tara nu i-a lasat indiferenti pe locuitorii Tarii Crisurilor. Acestia fac slujbe "pentru obste", pentru binele locuitorilor zonei, dar si pentru toti romanii. "C-apoi, daca pe noi ne-o ferit Dumnezeu de potop si de inundatii, de ce nu ne-om ruga pantru binele alora mai nacajiti?", se intreba la o slujba, in Budureasa, o batrana.
×
Subiecte în articol: baile felix baile felix