x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Descoperirea Romaniei '06 Descoperirea Romaniei: turismul rural s-a nascut la Sibiel

Descoperirea Romaniei: turismul rural s-a nascut la Sibiel

de Iulia Barbu    |    Diana Rucinschi    |    21 Iul 2006   •   00:00
Descoperirea Romaniei: turismul rural s-a nascut la Sibiel

In marginime, la Sibiel, turismul ru-ral s-a nascut in urma cu 35 de ani. Cand Nicu Ceausescu era primse-cretar la judet, marginenii au visat europeneste. A aparut muzeul icoanelor pe sticla.

  • Raiul icoanelor pictate pe sticla
  • Nicu Ceausescu a fost in vizita la Constantin Noica
  • Jurnal de Caravana - Peripetii la Paltinis O mana de oameni din Marginimea Sibiului a pus bazele turismului rural. La 400 de fumuri, cum se spune prin Ardeal, s-au nascut 32 de pensiuni turistice. O palma de loc, cu stradute inghesuite, insa cu case dichisite, incearca sa atraga atentia romanilor fascinati de paradisurile promovate agresiv prin agentii "infometate".

    In Sibiel, ideea turismului rural s-a nascut in urma cu 35 de ani. Intr-o perioada marcata inca de prezenta lui Nicu Ceausescu, marginenii au indraznit sa viseze european. Si-au deschis usile caselor pentru turisti. Totul a pornit de la ideea infiintarii unui muzeu al icoanelor pe sticla. Acum, satucul are in medie 500 de turisti pe an, asta pentru ca sezonul turistic nu este foarte extins. El tine patru luni, din mai pana in august. Iarna, locul nu este foarte cautat, pentru ca turistii nu prea au alternative in ceea ce priveste activitatile de sezon.

    SALVATORUL SIBIELULUI. Un batran preot cu trupul sfaramat de torturile din inchisorile comuniste este considerat eroul micii localitati din vecinatatea Sibiului. Parintele Zosima Oancea a reusit sa scoata satul din uitare si, cel mai important, din saracie. Ce-ar fi fost Sibielul fara el? Exemplul este la nici doi kilometri: Fantanele, un sat in moarte clinica. In 1965, cand ortodoxismul era soptit pe la colturi, Marginimea Sibiului a pus bazele unui muzeu al icoanelor pictate pe sticla.

    TRUDA. De la donatiile timide ale "sighienilor" pana la schimbul de tablouri cu alte zone ale tarii, oamenii au inceput sa prinda gustul lucrului bine facut. Nici macar apropierea lui Nicu Ceausescu, aflat in acea vreme la Sibiu, nu i-a oprit pe margineni sa deschida portile unei oaze a credintei. Preotul Oancea trebuia sa mearga destul de des la Bucuresti, pentru ca avea nevoie de mii de aprobari. "L-am intrebat cum de reuseste sa le obtina, mai ales ca a zacut in inchisorile comuniste mai bine de 15 ani. Mi-a raspuns ca a explicat autoritatilor ca va deschide un muzeu in care oamenii sa isi expuna obiecte traditionale", povesteste custodele muzeului, Valerica Nitescu. L-am intrebat atunci ce se facea daca veneau sa verifice? "Pai nu sunt icoanele cele mai des intalnite obiecte din casa taranului?"

    GAZDE PRIMITOARE. Indata ce si-au dat seama ca pentru a putea intretine un muzeu aveau nevoie si de locuri de cazare pentru eventualii turisti, "sighienii" au inceput sa isi pregateasca odaile de oaspeti si mai ales sa se gandeasca la strategii de atractie. Asa au aparut gazdele. Acestea isi intampinau musafirii la intrarea in sat imbracati in vesminte traditionale. In semn de onoare fata de noii veniti, satenii isi asteptau oaspetii calare. La fel fac si astazi. Diferenta o face insa internetul care promoveaza pensiunile din Sibiel. Mai la tot pasul dai de firme inramate in margarete. Fiecare dintre ele fiind semnul calitatii. Fara sprijinul autoritatilor, satenii din Sibiel au dezvoltat o industrie in adevaratul sens al cuvantului. Au agentii care ii promoveaza, clienti fidelizati si, mai ales, mancare ardeleneasca. "Din pacate, oaspetii nostri vin la Sibiel numai pentru odihna. Asta pentru ca in zona nu prea ai unde sa mergi. Paltinisul nu mai este ce era, iar Ocnele Sibiului, la fel", explica Nicoleta Muntean, proprietara unei pensiuni din margi-nime.

    Opulenta vs saracie

    La doi kilometri de Sibiel se gaseste Cacova. Cel mai pitoresc sat din Marginimea Sibiului se lupta cu singuratatea. Cacova sau Fantanelele, cum ii spun cei mai fuduli, este mostenitoarea unei biserici monument, construita in stanca de cateva sute de ani.

    RECONSTITUIRE. Asa arata, chiar si acum 50 de ani, o casa taraneasca din Marginimea Sibiului

    Locuitorii au incercat insa sa ia exemplul vecinilor din vale si sa puna pe picioare pe langa locasul sfant, a carui fresca a fost realizata in secolul al XVIII-lea, un muzeu reprezentativ pentru zona lor. Au pus mana de la mana pentru ridicarea unui muzeu al picturilor pe sticla, asemanator celui de la Sibiel. Nu au avut acelasi succes. Catunul, cu cele 80 de suflete ale sale, a fost depopulat de exodul binecunoscut in tara capsunarilor rasare.

    CAZNE. Tinerii au fugit de locul plin de istorie pentru bani: "Eu ii inteleg. Nu ai ce face aici. Nici macar scoala nu mai functioneaza, pentru ca nu mai sunt decat cinci copii. Noi, cei batrani, incercam sa ducem mai departe ce mai putem si noi din traditia locului", povesteste femeia care are grija de muzeul din Cacova. La doi pasi de viitoarea Capitala a Europei, un catun fara primar se chinuieste sa puna bazele turismului rural. Nu au primit nici o subventie din partea statului. O tabara isi deschide portile insa in fiecare vara pentru micutii pasionati de pictura. Din casa in casa, vestea circula repede si fiecare gospodarie se straduieste sa ofere un pat si o masa copiilor talentati.

    SINGURI
    "Nu ai ce face aici. Nici macar scoala nu mai functioneaza, pentru ca nu mai sunt decat cinci copii. Noi, cei batrani, incercam sa ducem mai departe ce putem din traditia locului" - Localnica din Cacova

    BANI EUROPENI
    In Sibiel au venit turisti din Australia pana in Alaska. Baroneasa Ema Nicholson a vizitat satucul in toamna anului trecut. Terminat in 1972 de parintele Zosima, muzeul icoanelor a devenit neincapator pentru darnicia oamenilor. Insusi secretarul general al Consiliului Ecumenic de la Geneva s-a implicat in dezvoltarea Sibielului.

    ATRACTII TURISTICE
    Este situat la 20 de kilometri de Sibiu, pe Valea Sibielului. A fost atestat documentar in 1383. In prezent are aproximativ 500 de locuitori. Atractiile turistice principale ale satului dintre coline sunt muzeul de icoane pe sticla, bisericuta adiacenta, Cheile Cibinului. Turistii pot, de asemenea, beneficia de cursuri de initiere in pictura pe sticla. Grupurile organizate se bucura de o primire traditionala, cu calareti si cu cantec ardelenesc. Desi ai impresia ca ai calcat intr-un sat de dincolo de vremi, oamenii zonei sunt constienti de locurile si traditiile pe care pot sa le valorifice. Ei spun ca sasii sunt cei de la care au invatat arta de a investi si de a promova ceea ce merita vazut. Sunt mandri de mica lor Bucovina si au grija sa-i faca pe cei ce le calca satul sa iubeasca simplitatea si istoria.

  • ×
    Subiecte în articol: sibiel