x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Descoperirea Romaniei '06 Natura egal paragina

Natura egal paragina

de Ionela Gavriliu    |    06 Iul 2006   •   00:00
Natura egal paragina

Nuferi datand din tertiar, melcul minune si rosioara lui Racovita sunt raritatile cu care se lauda Lacul Petea de la Baile 1 Mai. Turistul curios va pleca, insa, dezamagit de la balta puturoasa la care ajunge cu greu, in absenta indicatoarelor.

"Lacul codrilor albastru/Incarcat cu flori de nuferi." Aiurea. O mazga verde-negricioasa din care-si scot capul niste cupe sfrijite de caldura e tot ce poti vedea la Petea. Unicitatea speciilor care traiesc in apa termala nu impresioneaza nici turistul ratacit, nici responsabilii cu ingrijirea lui: Muzeul Crisurilor din Oradea. Dar asta e alta poveste.

Singuri, jandarmii care pazesc vila 1 Mai isi mai arunca un ochi spre balta. "Sarcina mea e sa pazesc. Altii, de la Mediu, ar trebui sa curete lacul. Sunt aici din februarie si ma liberez in octombrie", spune caporalul Adrian Ardelean, un tanar vorbaret si iubitor de natura declarat. Din ce a vazut el in ultimele luni, doar studentii la Biologie mai calca pe aici. Din an in Paste, un om pus de Muzeu vine si taie ierburile de pe mal. "Le taie doar pana unde crede el ca se uita turistii, restul e napadit". Turistii, adusi de imaginile colorate din prezentarile de pe internet, vin si pleaca repede.

Multe le vazura ochii jandarmilor de pe malul lacului. "Un turist a vrut sa rupa un nufar si cat p-aci sa se arunce in apa." Dar ce le-a intrecut orice inchipuire a fost cand au prins un nene la pescuit printre nuferi si cateva zile mai tarziu au aflat ca era omul pus de Muzeul Crisurilor sa taie buruienile. "Ce sa mai zici? Locul e protejat prin lege, dar daca nici cei care ar trebui sa ocroteasca locul nu o fac...", spune un alt tanar, privind spre singurul ochi de apa neimpanzit de alge. Acolo, temperatura apei este de 80 de grade.

MASURI. Pana nu demult, copiii pescuiau in Lacul Petea. Patru pusti cu unditele pregatite trec acum cu teama pe podul ce leaga satul de pe coama dealului cu lacul. "Daca ne prind jandarmii, ne arunca in apa", spune razand un baiat, la capatul unei povesti pescaresti.

Primarul comunei Sinmartin, Lucian Popus, localitate de care apartine si Lacul Petea, spune ca lacul a fost dat in administratia Muzeului prin ’94. Cei de la muzeu spun ca abia in 2003 au inceput sa aiba in grija lacul. Acum doi ani, lacul a fost imprejmuit pentru a apara locul de navala localnicilor care-si aduceau vacile la pascut nuferi.

INDIFERENTA. De la Muzeul Tarii Crisurilor, departamentul Stiintele Naturii, Vasile Danciu spune ca in cazul aestei rezervatii se iau masuri de conservare a habitatelor si a speciilor de acolo. "Dar acolo nu e un parc de agrement, e o rezervatie, asa ca pastram natura intacta." Interventiile se fac atunci cand sunt amenintate speciile. Vizitele de catre reprezentantii muzeului se mai fac la Petea, dar momentan "obiectivul e in stabilizare". La Ministerul Mediului, raspunsul a fost transant: Apele Romane se ocupa de problema asta. Apele Romane au fost la fel de prompte. La Ministerul Mediului e raspunsul. Pana se hotarasc care, cum, la Petea putinii turisti se lupta cu balariile ca sa vada nuferii de apa termala, despre care se spune ca sunt unici in Europa. (Ionela Gavriliu)
×
Subiecte în articol: lacul