x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Descoperirea Romaniei 13 iulie 2004: Praid - Viata in satul-salina

13 iulie 2004: Praid - Viata in satul-salina

13 Iul 2004   •   00:00

Praid inseamna un sat la poalele muntilor Gurghiului. Praid este si numele comunei secuiesti care cuprinde sase sate: cele doua Ocne, de Sus si de Jos, doua catune, Becas si Bucin, satele Praid si Sasveres.

ANA-MARIA LUCA

Praid este casa a aproape 7.000 de oameni: 6.600 de secui, 156 de rromi si 59 de romani. Rromii sunt cam 1.000 de fapt, dar s-au declarat toti unguri pe vremea cand era in discutie legitimatia de maghiar. Pe romani nu-i prea gasesti, nici daca-i cauti. Praid inseamna sare. Multa vreme, intre localitatile comunei a fost chiar o lupta apriga pentru dreptul de exploatare a sarii din mine. In Dieta din 1585, minele de sare apartineau Praidului. In 1662, ele apartineau Ocnelor. Dintre minele de sare din Ardeal, cea de la Praid este cea mai mica, are venitul cel mai mic si avea cea mai rudimentara tehnologie de exploatare.

Sarea nu putea tine de foame tuturor pe tot timpul anului. Praidenii s-au mai dus si la camp, au mai pus un cartof. Altii mai merg la padure si traiesc din cules de ciuperci, zmeura si fragi, pe care le vand apoi turistilor veniti la tratament. Oamenii mai vand lemn, caci padurea e bogata. Gaterele au prosperat odata. A mai ramas doar unul, care vinde scandura de fag si brad fabricii de mobila de la Sangeorgiu de Padure la un pret mult mai mic decat in restul tarii.

INDUSTRIA. Intre cele doua razboaie mondiale, comuna s-a dezvoltat un pic. A fost construita o fabrica de caramida, o fabrica de aragonit, erau sase gatere, mai multe mori taranesti. Pe la inceputul secolului XX, la Praid a functionat si o fabrica de chibrituri. Dupa 1944, toate au fost inchise. Se vorbea si despre inchiderea Salinei.

Pentru comuna Praid a ramas doar Salina, terapia locala, baile termale si tratamentul astmului care a inceput in anii ’60.

POLITICA
Pe Alexandru Bolor l-au facut primar in Praid 1.665 de voturi. Din 2.700 de oameni, 76 nestiind sa puna stampila unde trebuia. Bolor e udemerist, la fel si 10 dintre consilierii locali. Mai sunt doi independenti si alti trei de la AP. Nici unul dintre localnici nu-i considera pe acestia ca parte din AP. Tot de la UDMR au fost si ei. Nici un consilier nu e roman. Cei 60 de romani ar fi putut vota un consilier, dar nici un nume romanesc n-a fost pe lista de vot. UDMR e partidul unic in Praid si in zona, dupa cum zic localnicii. Predecesorul lui Bolor, Gavril Vakar, era independent. Dar a pierdut alegerile la aproape 1.000 de voturi. Nici un alt partid nu mai are nici macar o filiala. Prin nouazeci si ceva a fost un sediu entuziast al PD. Dar a disparut repede, spun oamenii.

Loc cu cinci biserici

In Praid, oamenii au mai multe religii. Nu ai nevoie sa te uiti in catastifele Primariei pentru a afla acest lucru.
IRINA MUNTEANU

Trec pe langa o biserica reformata, avand un cocos pe turla in loc de cruce. Langa ea, e casa unde se intalnesc Martorii lui Iehova. Mai departe e biserica romano-catolica, vecina cu o biserica in paragina, tot catolica. La cativa pasi gasesc adevarata biserica ortodoxa.

PREOTUL ORTODOX. "Cum se-ntelege cainele cu pisica asa ma inteleg eu cu ceilalti preoti", spune Simionca Ignat, preotul ortodox din Praid. Preot pentru 25 de suflete, dintre care numai vreo 4-5 vin la biserica, si nici aceia iarna. Preot si pentru cei peste o suta de ortodocsi, care fac zilnic vara tratamente in salina. In cele patru ore petrecute sub pamant, bolnavii evlaviosi trec si pe la capela. "E o capela ecumenica, dar facuta mai mult de forma. Acum a devenit un fel de du-te-vino." Se prezinta acolo piese de teatru, se organizeaza conferinte, la care participantii se imbata si canta.

CA UN ROBOT. E greu sa fii preot ortodox in Praid. Biserica ortodoxa exista aici din 1932. Intre 1947-1986 nu a fost preot si romanii si-au pierdut credinta, trecand la alte religii. "Am auzit ca in acest timp biserica a fost depozit de cereale", spune preotul. In 1995, el s-a hotarat sa paraseasca Bistrita pentru a se stabili in Praid. "Sunt ca un robot aici, care nu are prieteni, nu are sarbatori, nu are cu cine ciocni un ou rosu de Pasti." Viata de zi cu zi devine imposibila atunci cand tu ii saluti pe concetateni, iar ei nu-ti raspund niciodata. "La biblioteca sunt numai carti in ungureste", spune preotul. Nu a trecut niciodata pe acolo. A votat cu partidul lui Vadim, personaj pe care nu-l simpatizeaza, dar care i s-a parut a fi singura optiune.

INTELEGERE. Preotul catolic... era foarte grabit. Am aflat doar ca se numeste Feher Marton, ca se intelege bine cu ceilalti preoti si ca nu-si fura enoriasii.

Preotul reformat are in parohie 2.153 de suflete. Aceasta religie a ajuns in Ardeal pe la mijlocul secolului al XVI-lea, adusa de cei care studiau in strainatate. La intrarea in locasul sfant, pe tavan, se afla o sculptura in lemn, realizata de Szekeres Lajos, de religie catolica. Fratele acestuia e insa reformat. "Daca parintii sunt de confesiuni diferite, ei cad de comun acord sa-si boteze baiatul in religia tatalui, iar fata intr-a mamei. Daca au numai baieti, boteaza pe unul catolic si pe celalalt reformat", spune pastorul Kantor Csaba. Nunta intre un catolic si un reformat are loc mai intai la biserica catolica, pentru ca "ei sunt mai asa", explica preotul aratand cu mana inainte. Apoi cei doi miri merg si la biserica reformata.

COMPARATIE
"Cum se-ntelege cainele cu pisica asa ma inteleg eu cu ceilalti preoti. Sunt ca un robot aici, care nu are prieteni, nu are sarbatori, nu are cu cine ciocni un ou rosu de Pasti" - Ignat Simionca, preot ortodox
×