In inima Tarii Motilor se afla un deal a carui faima a ajuns pana in America. Povestea "Dambului lui Gaf", unde urmasii lui Horea veneau odinioara sa se iubeasca cu mandrutele lor, a fost publicata in New York Times.
SILVIU SERGIU, CARMEN PLESA
Multi dintre horeni au fost zamisliti in acest loc. Astazi, el este doar o atractie turistica, vizitata de turisti in marea lor majoritate straini. Dambul lui Gaf mai este cunoscut de motii de prin partea locului drept "Dambul Indragostitilor". Batranii satului povestesc ca, in trecut, in acest loc nici o muiere din Horea nâo scapat neatinsa. Pe vremuri, motii veneau aici cu mandrutele lor ca sa se iubeasca cu foc. Inainte insa, isi trageau un pic sufletul dupa ce luau pieptis dealul. Pentru ca gafaiau, locul a fost botezat Dambul lui Gaf. Primarul din Horea, Corneliu Olar, s-a gandit sa reinvie aceasta legenda. "Batranii nu mi s-au deschis asa cu una, cu doua. Am reusit totusi sa rup de la ei povestea si m-am decis ca n-ar fi rau sa dau din nou viata acelui loc", povesteste Olar, caruia ii place sa-l numeasca "Bordel in aer liber".
OBIECTIV TURISTIC. Locuitorii ii privesc pe sub sprancene pe turistii care intreaba in stanga si-n dreapta si zambesc pe sub mustati. Se codesc sa ii ajute in cautarea lor, nu pentru ca motii ar fi neospitalieri.
KITSCH. In capul drumului, un panou turistic sculptat in lemn iti da un prim indiciu despre dealul cu pricina. "Canta dorul sus pe Gaf/ Damb de Gaf si Gaf de damb/ Stai aici pe-acest pamant/ Tot iubit si gafaind".
Drumul desfundat serpuieste printre brazii inalti. Urcusul greu te solicita. Odata ajuns sus te intampina Poarta Indragostitilor. Pe stalpi au fost incrustati in lemn "Mandrutul" si "Mandruta". Flacaul e in genunchi si ii ofera fetei un inel. Locul nu e foarte incarcat de romantism, ci dominat de kitsch. Dupa ce treci de poarta, urci "Scarile sperantei" si isi poti trage sufletul la "Masa tineretii fara batranete". In imediata apropiere, fantana "Lacrima iubirii" e gata sa-ti astampere setea. Turistii care ajung pe "Dambul lui Gaf" au la dispozitie "Cuptorul fermecat", o vatra prafuita, semn ca nimeni nu a mai folosit-o. Locul unde legenda spune ca mandrutele motilor erau iubite cu foc, "Joampa iubirii", nu mai e de mult pajistea cu iarba moale. Nici telefonul cu cartela din pliantele de promovare, care te imbie sa suni la "Linia fierbinte", nu mai exista.
Citește pe Antena3.ro
PATRU GRADINITE NOI
Primarul Corneliu Olar sustine ca, anual, "Dambul lui Gaf" este calcat de peste 400 de turisti. Majoritatea sunt straini. Primarul povesteste ca odata un neamt a venit sa-si petreaca o saptamana din luna de miere pe acele meleaguri. Traditia s-a pierdut insa in timp. Tinerii de prin partea locului sustin ca nu ii atrage in nici un fel locul cu pricina. Sugubat, primarul din Horea ii contrazice: "Nu am statistici care sa dovedeasca daca a crescut sau nu natalitatea. Tot ce va pot spune e ca de la inaugurare si pana in prezent am deschis patru gradinite noi".
Idol - Bill Clinton din Muntii Apuseni
SILVIU SERGIU, CARMEN PLESA
De opt ani, Corneliu Olar este primar in comuna lui Horea. Numele eroului nu cantareste asa de greu precum cel al idolului sau de peste Ocean: fostul presedinte american Bill Clinton.
Corneliu Olar este un mot inalt si darz, asa cum sunt toti prin partea locului. Meseria sa de baza este tehnician silvic. Dupa ce a intrat in politica, a dat la Facultatea de Drept. In 1996 a candidat la Primaria din Horea ca independent si a fost ales din primul tur. De atunci, horenii l-au lasat sa ii conduca pana astazi. De curand insa a intrat in PD pentru ca tinteste mai sus: Parlamentul. Se lauda ca in 2000 a incercat sa devina deputat, dar 400 de voturi i-au stat impotriva. Daca ar fi reusit, ar fi devenit primul deputat ales ca independent.
BIROUL OVAL. Despre presedintele american Bill Clinton, primarul din Horea vorbeste mai abitir ca despre orice alta personalitate.
"America nâo avut un presedinte mai bun, cat ii ea de mare. Si nici nu va avea vreodata", crede Olar. Nu isi blameaza in nici un fel idolul pentru celebrul scandal sexual de la Casa Alba. "Un om vrednic trebuie sa iubeasca femeile. No, daâ sa nu depaseasca masura." Admiratia sa pentru "seful lumii", asa cum ii place sa ii spuna, nu are margini. Pretinde ca are si el un Birou Oval, in cladirea cea noua a Primariei. In realitate, incaperea in care lucreaza are doar un perete rotunjit. Horenii ii canta insa in struna si il alinta "Bill Clinton din Apuseni", iar aceasta este una dintre marile satisfactii ale mandatului de primar.
SCULPTURA. Ca sa fie aproape de Clinton in fiecare zi, primarul din Horea i-a cerut unui mester popular sa il incrusteze in lemn, in marime naturala, alaturi de celebra sa amanta, Monica Lewinski. Modelul folosit a fost o fotografie luata de pe Internet, in care fostul presedinte american apare cu bratul ridicat. Olar crede ca acesta este un semn al victoriei. "A iesit invingator. Opt ani a condus lumea", spune el.
TEL. Una din marile neimpliniri ale primarului din Horea este aceea ca nu si-a vazut niciodata idolul in realitate. A ratat de altfel singura ocazie cand si-ar fi putut vedea visul cu ochii, in 1997, cand fostul presedinte american, pe atunci in plin mandat, a venit la Bucuresti. Incapatanarea specifica motilor, pe care recunoaste ca o are din plin, ii da sperante ca pana la urma va reusi sa isi atinga telul: "Nu ma voi lasa pana nu voi ajunge sa-i strang mana celui mai mare presedinte al Americii!".
NOSTALGIE
nostalgie "Un om vrednic trebuie sa iubeasca femeile. No, daâ sa nu depaseasca masura""America nâo avut un presedinte mai bun, cat ii ea de mare. Si nici nu va avea vreodata" - primarul Olar despre idolul sau Bill Clinton