O monografie a Darabaniului, publicata in anii â30, sustine ca vechea biserica din centrul orasului ar fi fost realizata dupa planurile uneia dintre cele mai mari biserici ale crestinatatii, Sfanta Sofia din Istanbul. Teoria ridica unele semne de intrebare.
ALEXANDRU NASTASE, CRISTIAN PETRU
Putinii turisti care ajung in orasul in apropierea caruia se agata harta in cui au parte in Darabani de un obiectiv care, potrivit unor surse documentare, ar putea fi unicat in lume si de o valoare inestimabila. Cand vii cu masina dinspre Botosani nu trebuie sa rulezi mai mult de un minut ca sa ajungi in centrul micului targ. Acolo, pe partea dreapta a drumului, se inalta biserica veche a orasului. Este o constructie bizantina, fapt inedit pentru bisericile din nordul Bucovinei, iar legenda care inconjoara locasul este impresionanta.
CELE DOUA BISERICI. Acum cateva zeci de ani, nordicul oras era plin de locase de cult. Evreii - cu ale lor, crestinii - cu ale lor. Astazi, nu mai exista nici o sinagoga in Darabani si mai sunt doar doua biserici. Localnicii nu le incurca niciodata: cea din centru, constructie realizata in secolul al XIX-lea e "biserica veche", in timp ce mai incolo, peste soseaua nationala, aproape de autogara, se afla "biserica noua", inaltata imediat dupa Revolutie. Soseaua nationala imparte si enoriasii celor doua parohii. Cu "biserica noua", lucrurile sunt clare. In 1989 exista un singur locas de cult, "biserica veche". Era in reconsolidare, dar lucrarile avansau greu, banii lipseau, iar credinciosii au decis sa construiasca o noua biserica. Locul ales a fost un imas de dincolo de soseaua nationala, iar lucrarile au durat cativa ani.
MINUNI
Pe langa forma deosebita si misterioasa sursa de inspiratie a constructorilor, Biserica Sfantul Nicolae din Darabani mai ascunde un lucru inedit. Icoana Sfantului Spiridon, situata in apropierea altarului, aduce belsug si fericire celor care se roaga. "Este, intr-adevar, o icoana deosebita, este foarte mare si il reprezinta pe Sfantul Ierarh Spiridon. Provenienta sa nu se cunoaste, dar cel mai probabil a fost donata inca de la constructie patrimoniului bisericii. Am incercat sa aflu mai multe despre originea sa, dar nu am gasit nicaieri vreo referire. Enoriasii mi-au spus ca s-au rugat pentru intelepciune, pentru iertarea pacatelor, pentru reusita la examene si alte lucruri bune si dorintele le-au fost implinite", a spus parintele Dumitru Avirvarei. Dar cel mai important, icoana este scoasa din biserica pentru "Randuiala la vreme de neplouare". "Am facut slujba Sfantului Maslu, apoi am scos icoana din biserica, am dus-o pe camp, am facut slujba, iar a doua zi, intr-adevar, a plouat. S-a intamplat chiar saptamana trecuta", marturiseste parintele Avirvarei.
Citește pe Antena3.ro