x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Descoperirea Romaniei Iahturi cu staif de la Ceausescu

Iahturi cu staif de la Ceausescu

de Sorin Anghel    |    Roxana Ioana Ancuta    |    25 Iul 2005   •   00:00
Iahturi cu staif de la Ceausescu

Orasul unde Ceausescu isi construia vasele de croaziera si locul de bastina al unui alt presedinte, Ion Iliescu, este acum un pol al saraciei. In targusorul de provincie se construiesc si acum iahturi de lux pentru clientii bogati din Europa.

Oltenita este recunoscuta in toata lumea pentru vasele ce iau nastere aici. Pornita in prima jumatatea a secolului trecut, traditia a fost purtata ani la rand in perioada comunista. Dupa Revolutie, lucrurile s-au schimbat. Acum se produc doar ambarcatiuni de lux, la o societate independenta de fostul santier naval, transformat acum doar intr-o amintire.

Toata povestea a inceput in 1944, atunci cand s-a infiintat un atelier folosit de pescari pentru reparatul barcilor. Anul oficial este insa 1946, atunci cand a venit prima comanda externa. Venirea comunistilor la putere a accelerat dezvoltarea santierului naval. In anii ’80, mai bine de 5.000 de suflete lucrau aici, SNO, prescurtarea de la santierul naval Oltenita, fiind considerat plamanul zonei.

CADERE. Revolutia a adus si regresul constructorului de nave, care si-a schimbat denumirea in Navol. Trecut prin mana unor oameni preocupati mai degraba de propriile avantaje decat de interesul comunitatii, santierul naval a ajuns in ziua de astazi intr-o situatie critica. Proprietar este SIF Muntenia, dar in fruntea Consiliului de Administratie este un anume Giba, mana dreapta a fostului actionar principal, Ion Alexandru. Considerandu-se mai important si decat Soarele de pe cer, acesta refuza orice mijloc de comunicare cu lumea din exterior. De raceala sa au avut parte chiar si autoritatile locale. Nu raspunde nici macar la telefon. Crede probabil ca este vreun muncitor care nu si-a mai primit leafa din luna mai. Tot atunci, Navol a ramas si fara energie electrica, astfel ca in clipa de fata lucrurile stagneaza. Moartea clinica in care a intrat santierul naval a paralizat Oltenita, dar traditia nu a disparut.

MODERN. Pe malul Dunarii se construiesc in continuare ambarcatiuni navale. O societate fara nici un fel de legatura cu actualul Navol a luat fiinta in 1998 si a inceput sa produca iahturi. Stentor Maritime, avandu-l ca proprietar pe olandezul Karel Boersma, s-a dezvoltat rapid, reusind sa vanda pana in clipa de fata 70 de ambarcatiuni de lux. "Producem, in medie, sapte vase pe an. Sunt lucruri foarte fine, care cer migala si nu ne permitem sa facem treaba de mantuiala, pentru ca ar insemna sa ne batjocorim clientul. Oamenii care cumpara de la noi vin si isi vad yahtul inca din timpul constructiei. Toata lumea are pretentii de la noi. Atunci cand se face receptia vasului, clientul vrea sa vada cat de fina este vopseaua. Si inainte de a fi lansat iahtul la apa, ia un ziar, se pune langa nava si vrea sa citeasca privind in vopseaua care luceste, altfel nu e multumit", povesteste Stefan Negoita, un om maruntel, cu parul usor caruntit de vreme. Pare innebunit dupa meseria sa si se mandreste cu ceea ce face. "Eu sunt administratorul societatii, nu director. Suntem o familie aici si nu avem functii pompoase. Nu da bine. Si asa au fost destui in tara asta care si-au spus generali sau mai stiu eu ce. Cand vine patronul din Olanda la noi nici nu se simte. Munceste cot la cot cu noi", explica interlocutorul atunci cand este intrebat unde figureaza in organigrama societatii.

PROIECT. Clientii pro-vin din Europa de Vest. In clipa de fata, societatea in care trudesc 62 de muncitori se afla in situatia de a refuza comenzi. "Pana in 2008 avem portofoliul acoperit. Sunt comenzi certe. O mare problema pentru noi o reprezinta forta de munca. Eu aici nu imi permit sa angajez pe oricine. Am nevoie de oameni capabili, care sa fie constienti de responsabilitatile pe care le au. Nu vine nici un tanar care sa demonstreze ca vrea sa faca ceva cu adevarat profesionist. Liceele din Oltenita nu mai au clase cu profil de constructii navale. Asa ceva nu mi se pare normal atata vreme cat in orasul asta cele mai multe locuri de munca sunt cele din domeniul de constructii navale", se plange Negoita. Recunoaste ca Stentor Maritime ar putea deveni cel mai important constructor din zona, dar vrea ca faptele sa vorbeasca.

EXPLICATIE


"Patronul nostru, Karel Boersma, a umblat un pic pana sa ne gaseasca pe noi la Oltenita.
A mers prin toate porturile aflate pe malul Dunarii, de la Drobeta Turnu-Severin incoace. Avantajul nostru este ca ne aflam foarte aproape de Bucuresti, la numai o ora de mers cu masina. Atunci cand a ales Oltenita, patronul a tinut cont si de faptul ca aici s-au construit navele lui Ceausescu"
Stefan Negoita, administrator Stentor Maritime

Navol domina Oltenita


Atat de tare si-a pus amprenta santierul naval asupra orasului incat si astazi, la 15 ani de la eliberarea de sub regimul comunist, Navol, noua denumire a societatii, troneaza peste cateva obiective importante din oras. Unica sala de spectacole se afla la Clubul Navol, cladire ce domina centrul Oltenitei. Nici stadionul nu a scapat. Se numeste tot Navol, la fel ca echipa de fotbal ce activeaza in Divizia C. Candva, in liga a doua o fotbalului romanesc, Oltenita este acum pe punctul de a muri. Nimeni nu pare tentat sa investeasca in sportul rege. Echipa locala se poate lauda cu o performanta unica. Este singura formatie de seniori din Romania care nu a fost invinsa intr-un meci oficial de Dinamo Bucuresti. In 1973, in cadrul optimilor de finala ale Cupei Romaniei, SN Oltenita invingea pe Dinamo cu 1-0. "Aveam echipa, nu ca astia de acum, care dau o pasa cu exteriorul si se cred fotbalisti", spune Gigi Campeanu, una dintre cele mai legendare figuri ale Oltenitei.

Datorii peste datorii


De situatia critica in care se afla SC Navol SA e ingrijorat si primarul Oltenitei, Costinel Milescu. "Este singurul santier naval din Romania, aflat pe malul Dunarii, care nu produce in clipa de fata absolut nimic. Oamenii stau acasa, in somaj tehnic. Am incercat sa stam de vorba cu cei care conduc acum societatea, dar este imposibil. In clipa de fata au o datorie numai fata de noi de circa 10 miliarde de lei. Li s-a oferit o sansa mare anul trecut, cand s-a dat o hotarare de «sus», prin care li s-a sters o datorie de 100 de miliarde", spune primarul. Navol ramane totusi simbolul Oltenitei, la fel ca fostul presedinte Ion Iliescu. Chiar daca injurat de oamenii de rand, Milescu spune ca fostul sef al statului a ajutat Oltenita. "Trebuia sa primim vreo 14 miliarde de lei, banii intarziau sa apara, dar Ion Iliescu ne-a spri jinit si acea suma a intrat in conturile noastre. Ne-a ajutat", recunoaste primarul, care nu face parte din tabara PSD.
×
Subiecte în articol: oltenita descoperirea romaniei navol naval