x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Descoperirea Romaniei Paradisul lui Pele

Paradisul lui Pele

de Sorin Anghel    |    Roxana Ioana Ancuta    |    26 Iul 2005   •   00:00
Paradisul lui Pele

Prepelite, gaste salbatice si pesti gigantici. Sunt doar cateva dintre atractiile pensiunii lui Pele. Un machedon care a indraznit sa sparga tiparele turismului din Calarasi. Afacerea sa a atras zeci de turisti straini dornici sa simta gustul naturii.

Desi ofera un potential turistic dupa care tanjesc multe tari din Europa, Calarasiul nu este exploatat la cote maxime din acest punct de vedere. Ofertele turistice de pe malul Dunarii sunt prea putin cunoscute in tara, dar au un succes nebun peste hotare.

Calarasiul este trist. Aflat la malul Dunarii, beneficiind de o faleza superba, orasul nu este prea dezvoltat din punct de vedere turistic. Localnicii nu stiu sa beneficieze de avantajele pe care le ofera zona. Sunt preocupati cum sa faca rost de bani intr-un mod cat mai usor. Fara sa gandeasca proiecte de amploare. Aceasta mentalitate este valabila si la nivelul oamenilor de afaceri.

LIDER. Daca intrebi cine este cel mai puternic om din turismul local, toata lumea te indruma catre un anume Pele. Asa i se spune lui Hristu Peanci, un machedon in varsta de 57 de ani. Acum este stapanul unui adevarat paradis la marginea Calarasiului. A stiut sa profite din plin de salbaticia Dunarii, construind pe locul unei foste ferme o pensiune turistica. "Are trei stele. Am cumparat locul asta acum cativa ani si am platit pentru el 350 de milioane de lei. Era prin 2001. Acum lumea spune ca este cel mai frumos loc din Calarasi. Cand incepe sezonul la vanatoare, dupa 15 august, e plin la mine", se destainuie machedonul.

HAZLIU. Ca sa il intalnesti, trebuie neaparat sa mergi la pensiunea sa. Te asteapta in fata, asa cum stau taranii pe prispa casei, in asteptarea musafirului. La Peanci, gresia moderna a luat locul pamantului galben, iar in stanga se afla o piscina in care se balacesc cativa tineri. Stapanul locului are o figura vesela. Seamana cu Amza Pellea. Este imbracat normal. Nu exceleaza prin tinute fine.

START. Debutul in turism si l-a facut inca din 1969, cand s-a angajat la fosta Organizatie Judeteana de Turism Calarasi. Lumina zilei a vazut-o insa la Timisoara. "Familia mea a fugit de comunisti si de CAP-uri. Pana la urma, am ajuns aici, la Calarasi", precizeaza el. Ne spune si de ce i se zice Pele. "Am jucat si eu fotbal pe aici, pe la Calarasi, pe vremea cand era Pele in activitate si lumea m-a comparat cu el." Nu vrea sa spuna mai multe despre cariera sa in fotbal. A fost si prin curtea lui Dinamo, atunci cand printre "caini" erau Lucescu, Dinu sau Dumitrache. Nu refuza sa ne spuna care a fost motivul pentru care a renuntat la sportul rege. "M-a chemat cineva la fotbal intr-o zi. Era iarna, eu am intors capul si un prieten m-a lovit cu un bulgare de gheata drept in ochi." Fapta asta nu si-a sters urmele nici acum. Are ochiul stang mai sasiu, dar mutra sa este una amuzanta.

PASIUNE. Oamenii sunt multumiti de varietatea piscicola din zona

GHINION. Daca il intrebi care este domeniul sau de activitate, iti spune ca face agroturism. "Eu aici am un adevarat paradis. Sunt oameni din strainatate care vin de cateva ori pe an la mine. Italianul Nevio Scala, celebrul antrenor de fotbal, vine de trei-patru ori pe an aici, la vanatoare. Totul este natural. Eu am si o ferma, unde produc hrana celor pe care ii gazduiesc la mine", spune Peanci. In curtea pensiunii sale a amenajat un canal pe care l-a transformat in crescatorie de peste. Priveste spre luciul de apa si spune. "Am aici peste de peste 10 miliarde de lei. Am populat cu stiuca, dar am si crap si caras. Din pacate, anul asta a plouat foarte mult si din cauza unori plante cu ca- re au fost tratate culturile agricole din zona, pestele meu a murit." Este stapanul unui adevarat domeniu si vorbeste cu mandrie de fiecare colt de pamant pe care il are. Se plimba prin fata padocului de caini si vorbeste cu fiecare exemplar in parte. Stie tot ce misca in ferma sa, aflata dincolo de cladirile in care dorm turistii straini. Stie toti porcii pe care ii are, cate luni au si ce mananca. Nu se ocupa singur de aceasta afacere. Munceste cot la cot cu cei doi fii ai sai, plus inca 40 de angajati, care au in grija si aproape 300 de hectare de teren agricol. Cai, vaci, rate, gaste, toate sunt ale sale, dar cel mai presus este pensiunea de lux pe care o detine. Daca il intrebi insa la care tine mai mult, iti va spune insa ca nu are favoriti.

RECORD. Intr-o iarna, in crescatoria lui Hristu Peanci a fost pescuit un somn de 60 de kilograme

Explica si modul prin care a reusit sa se extinda. "Eu am investit in parmanenta. Nu am pus banii la saltea, ci am preferat sa ma dezvolt. Acum intentionez sa fac rost de 1.000 de hectare de teren in lunca Dunarii si sa amenajez aici o orezarie. Vreau sa ma extind pe latura turistica. Voi amenaja un restaurant de 200 de locuri si voi mai construi alte camere pentru oaspeti. Daca imi ajuta Dumnezeu si fac ce vreau eu, o sa iasa ceva frumos."

Turistii care vin la Peanci sunt atrasi de vanatoarea la prepelita si gaste salbatice, dar si de pescuit. Unul dintre copiii sai a capturat intr-o iarna un somn de 60 de kilograme. "Eram cu niste straini si, cand au vazut aia un peste asa de mare, au innebunit si de atunci vin mereu aici, ca sa prinda si ei asa ceva. O tara asa de frumoasa ca a noastra nu are nimeni si e pacat sa nu valorificam acest avantaj."

Vecin cu Taracila


Aflata in lunca Dunarii, in dreapta drumului ce face legatura intre Bucuresti si Chiciu, pensiunea lui Hristu Peanci se invecineaza cu terenul lui Doru Ioan Taracila. Senator din partea PSD, liderul local al principalului partid de opozitie, fostul ministru de Interne din perioada 1992-1996 are afaceri si in agricultura. Ghinionul de anul trecut din politica s-a tinut de Taracila si anul asta, numai ca domeniul s-a numit agricultura. Din cauza ploilor care s-au abatut asupra zonei, culturile au fost distruse, astfel ca terenul, la capatul caruia cateva utilaje moderne stau ca si cum ar astepta anul ce urmeaza, s-a transformat intr-o parloaga numai buna pentru pascutul oilor.

Complicele lui Baggio


In urma cu mai bine de 5 ani, unul dintre cei mai mari fotbalisti ai planetei, italianul Roberto Baggio, a fost in vizita in Romania. Pe atunci la Internazionale Milano, avandu-l ca antrenor pe Mircea Lucescu, atacantul a venit la Calarasi pentru o partida de vanatoare la rate si gaste salbatice. Initial, s-a luat in calcul posibilitatea de a fi gazduit de Peanci, dar, cum locul este cunoscut in zona si presa ar fi avut acces foarte rapid, s-a luat hotararea ca Baggio sa mearga la Pietroiu. "Era nebunie atunci. Eu nu aveam nici o treaba cu Baggio. A trecut atunci pe langa mine, cand m-am dus pana la Pietroiu, dar nimic mai mult. Ma suna toata lumea sa ma intrebe unde este Baggio, dar eu aveam misiunea sa le spun tuturor ca nu este nici la Pietroiu si nici la mine", povesteste Peanci.
×
Subiecte în articol: descoperirea romaniei peanci