x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Din suflet, vouă!

Din suflet, vouă!

de Claudia Daboveanu    |    31 Iul 2009   •   00:00

În această seară, "pădurea cu frunza rară" a Tatianei Stepa, ne invită la o cană cu vin, alături de Magda Puşcaş, vom alerga să ne-aruncăm în mare, la îndemnul lui Vasile Şeicaru (foto). Nu înainte de a culege "floarea de colţ" a lui Ducu Bertzi şi de a-i spune iubitului nostru Tudor Gheorghe, în premieră la Festivalul de Folk Florian Pittiş, "cred că mi-a fost dor de tine!", prin glasul Mariei Magdalena Dănăilă.



Cu numai o zi înaintea aniversării sale, urcă pe scenă Mishu, adică Mihai Călian. Clujeanul şi-a descoperit din copilărie pasiunea pentru muzică. În perioada 1992-2001 activează în formaţia F-AcT, compunând mai bine de 20 de melodii (muzică şi versuri). În 2001 apare primul videoclip al formaţiei, la melodia "Te iubesc". Compune mai multe piese, printre care Scrum, Viteza Sângelui Meu etc. Anul 2008 marchează debutul său la festivaluri folk (FolkArt, Sighişoara - Locul 2; Ziua de Mâine, Alba Iulia - Locul 3; Bistriţa Folk - Marele Premiu; Om Bun, Bucureşti - Premiul Special Vali Sterian). Anul acesta la Festivalul Prima Iubire de la Reghin, a obţinut premiul 1. Mishu e student al Academiei de Muzică Gheorghe Dima.

O cheamă Cătălina Oana Beţa şi încă se mai gândeşte dacă să performeze cu numele de scenă Luka. Dacă voi consideraţi că i se potriveşte, poate-i daţi o mână de ajutor... Băcăuanca va cânta la Folk You! mâine seară. Iată ce crede ea despre primele întâlniri cu poezia muzicii tinere: "Culorile folkului îmi revelau o lume în armonie cu sufletul meu, cu valorile mele, cu sensibilităţile mele, cu frământările mele. Aşa am cunoscut nişte oameni sensibili şi inteligenţi, care, prin muzică şi cuvinte exprimau, stârneau, incitau la reflecţie, ascuţeau, catalizau. Aşa am urcat pe scenă unde, fără să deschid ochii, fără să mă opresc din tremurat şi fără să vorbesc prea mult, am spus atât de mult!". De ce ar mai dori un tânăr cu chitara-n mâini şi primăvara-n păr să se afirme într-o lume care vrea totul aici şi acum? Oare e un act sortit pieirii a mai cânta la malul mării? "Nu cred că va dispărea omul cu chitara. Cred că va exista totdeauna omul care va simţi să se exprime prin cântec. Cred că totdeauna vor exista oameni suficient de puternici încât să exprime sensibilitate, oameni suficient de maturi încât să cânte copilăria, suficient de inteligenţi încât să cânte prostia, suficient de sinceri încât să cânte ipocrizia, suficient de morali încât să cânte imoralitatea şi tot aşa. Cred că mereu vor fi oameni care au nevoie să cânte şi oameni care au nevoie să asculte. Eu mă încadrez în ambele categorii."

Program vineri 31 iulie

Ora 19:00 - Adriana Andreica, Didina Curea, Om Bun, Mihai Călian, Fox Studis

Ora 20:30 - Alina Manole, Maria Magdalena Dănăilă, Tatiana Stepa şi Magda Puşcaş

Ora 22:00 - Tudor Gheorghe

Ora 23:00 - Ducu Bertzi şi Mihai Neniţă, Emeric Set

Ora 24:00 - Vasile Şeicaru

×
Subiecte în articol: folk you!