x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Drumuri europene - Romăn umilit de poliţişti unguri

Drumuri europene - Romăn umilit de poliţişti unguri

15 Noi 2007   •   00:00
Drumuri europene - Romăn umilit de poliţişti unguri

Un romăn aflat zilele trecute la Szeged, in Ungaria, a fost victima umilirii şi agresării unor poliţişti unguri. Pentru că se consideră "umilit ca cetăţean al Uniunii Europene intr-o ţară din aceeaşi Uniune", Mihai M. intenţionează să facă plăngere la Ambasada Ungariei la Bucureşti, să facă plăngere la Comisia Europeană pentru Apărarea Drepturilor Omului, luănd in calcul şi o posibilă acţiune in justiţiei impotriva poliţiei din Szeged


Un romăn aflat zilele trecute la Szeged, in Ungaria, a fost victima umilirii şi agresării unor poliţişti unguri.

Mihai M., din Bucureşti, se afla impreună cu soţia sa la Szeged. Luni, la intoarcerea spre Romănia, in timp ce conducea autoturismul propriu, Mihai a văzut pe un pod, destul de circulat, un bărbat imbrăcat intr-un fel uniformă de culoare bleumarin care face nişte semne ciudate. Bărbatul coborăse dintr-un autoturism inscripţionat ce părea a fi de poliţie. "Făcea un semn ciudat. Prima dată nu am inţeles despre ce este vorba. N-avea baston, n-avea nimic in mănă. Am inceput să frănez, iar tipul foarte agitat dădea din cap şi spunea că eu sunt cel vizat şi că da, eu să opresc. Am tras pe dreapta. A venit la maşină şi imi spune ceva despre viteză, radar, că aş fi depăşit viteza. Mai mult in engleză, pe care nu ştiu căt a priceput-o sau căt a vrut să priceapă, i-am spus că este imposibil, pentru că am GPS la maşină şi mă atenţionează cănd depăşesc viteza regulamentară. GPS arătase că am avut 50 şi ceva, deci nu aveam cum să depăşesc. Mi-a cerut documentele. Erau la soţia mea, care le avea in mănă pe toate, dar n-am vrut să i le dau pănă nu vedeam dacă am depăşit sau nu viteza. El nu se legitimase cănd a venit la mine la maşină. Probabil că verbal s-o fi prezentat, dar cine să inţeleagă."


Neinţelegerea cu poliţistul ungur a continuat, şi atunci cei doi soţi s-au văzut nevoiţi să ceară să meargă la Consulat ca să se inţeleagă intr-un fel. Altfel, păsăreasca ar fi continuat la infinit. "Strigam Consulat, Consulat", povesteşte Mihai, "şi atunci a inceput să tragă de portieră. Nu apucasem să cobor din maşină. El tot trăgea, eu spuneam Consulat, Consulat. Nu se putea discuta. Şi atunci au inceput agresiunile. A scos cătuşele, m-am smucit. El a lovit maşina cu cătuşele. Intr-un final am ieşit din maşină şi s-au repezit la mine. In maşina de poliţie mai era un poliţist care a venit şi el lăngă maşina mea. A ieşit şi soţia din maşină cu actele in mănă, pe care i le-a dat unuia din ei. Prin staţie au verificat actele. Şi nume, şi maşină, tot. Eu am refuzat să intru in maşina lor. La un moment dat, la staţia de emisie-recepţie s-a auzit cineva care vorbea romăneşte. Bine, cu accent unguresc, dar măcar mă inţelegeam cu cineva. Vocea mi-a zis să scot din buzunar tot şi să pun măinile pe maşină, ceea ce am şi făcut şi a urmat percheziţia. I-am rugat să mă lase să parchez maşina după colţ, pentru că eram pe un pod foarte circulat, incurcam oarecum circulaţia. N-au vrut. Mi-au pus măinile pe capotă, mi-au luat tot ce aveam in buzunar, portofel, telefon, şi m-au urcat in maşina lor. Vocea din staţie mi-a zis să merg cu ei la poliţie şi să dau o declaraţie".


Ajuns la poliţie, Mihai a fost băgat intr-o celulă şi i s-a zis să aştepte două ore. In acest timp, soţia lui Mihai, rămasă in stradă, a reuşit să sune la Consulatul de la Szeged, unde a vorbit cu consulul Maria Teodora Pop, care i-a spus că situaţie se rezolvă căt mai repede. A luat un taxi şi s-a dus la poliţie, unde de la informaţii i s-a comunicat că nu se ştie nimic despre soţul său, iar comandantul unităţii incă nu aflase incă de incident. "După două ore a apărut o traducătoare. M-au scos de acolo. Traducătoarea m-a luat la rost că de ce nu am arătat actele. I-am explicat situaţia, dar nu a părut a fi cooperantă. M-a certat şi cănd m-am sprijinit de masă, căci mă durea stomacul, spunănd că am o atitudine sfidătoare", continua Mihai. "I-am povestit traducătoarei ce se intămplase. Din ce vorbeau intre ei şi gesticulau reieşea că noi am fi refuzat să arătăm actele." Consulul Romăniei din Szeged a venit personal la unitatea de poliţie şi problema s-a rezolvat in numai căteva minute. Soţii au primit un proces-verbal de constatare şi au părăsit incinta poliţiei in jurul orei 16:00 din aceeaşi zi.


Pentru că se consideră "umilit ca cetăţean al Uniunii Europene intr-o ţară din aceeaşi Uniune", Mihai M. intenţionează să facă plăngere la Ambasada Ungariei la Bucureşti, să facă plăngere la Comisia Europeană pentru Apărarea Drepturilor Omului, luănd in calcul şi o posibilă acţiune in justiţiei impotriva poliţiei din Szeged, adică Rendorkapitanysag Szeged.

×
Subiecte în articol: mihai masina cetateanul