x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Hărţuire cu premeditare sau viol cu acordul ambelor părţi

Hărţuire cu premeditare sau viol cu acordul ambelor părţi

26 Noi 2009   •   00:00
 Hărţuire cu premeditare sau viol cu acordul ambelor părţi
Sursa foto: Valentin Călinescu/
Au mai apărut câteva raniţe din seria celor care se caţără în cârca altcuiva pentru a se face cunoscute. Metoda cea mai la îndemână: scandalul sexual. Numai că pe plaiurile mioritice hărţuirea ori se face cu premedi­tare, ori violul e cu acordul ambelor părţi.

Lucian Mitrea, soţul şi impresarul Andreei Bănică, s-a trezit cu două acuzaţii: una s-a jurat cu mâna... pe inimă c-a fost hărţuită, iar cealaltă lipitoare doreşte probabil să sugă o bucăţică din celebritatea familiei cântăreţei. Prima dintre ele, să-i spunem fata cu fundă la ca­p, nu e deloc convingătoare. Să te apuci să povesteşti c-ai fost hărţuită şi speriată, dar zici cu gura ta că i-ai "făcut cu mâna", asta-i prea de tot! E jenant. Şi mai şi râzi cu gura pân' la urechi, pentru a... întări cele afirmate!

Pe internet circulă deja o înregistrare cu duduia care re­cu­noaş­te: ­"Când am ajuns în Bucureşti, după do­uă săptămâni de la prima întâlnire, i-am trimis un mesaj şi l-am anunţat că sunt în Capitală. Ne-am întâlnit, m-a luat cu maşina de la ho­te­lul în care eram cazată. Apoi m-a dus un­de­va unde erau copaci, a oprit maşina şi şi-a dat jos pantalonii. M-am speriat, nu mă aşteptam la aşa ceva. L-am ajutat doar cu mâna...", spunea "speriata", râzând cu poftă.


CE-ŞI FACE OMUL CU MÂNA LUI...
Doamnelor, în general, dar şi domnilor, hărţuirea sexuală se întâmplă cel mai des la locul de muncă, nu la o ba­nală întâlnire. În ma­joritatea cazurilor, cineva abuzează de auto­ritatea pe care i-o conferă funcţia înde­pli­ni­tă la serviciu. Mai precis, iată şi definiţia din Dreptul muncii:
"Orice comportament nedorit de natură sexuală, sau orice altă conduită bazată pe sex, care afectează demnitatea femeilor şi bărbaţilor la locul de muncă (indiferent dacă acest comportament este al celor superiori ierarhic sau cel al colegilor)".
Or, în cazul de faţă e vorba de cu totul altceva: cererea şi oferta au mers mână-n mână, ca să spunem aşa. O femeie s-a dus de bunăvoie la plimbare cu un bărbat. Ba, mai mult decât atât, ea însăşi l-a căutat, ea în­săşi l-a sunat. Să presupunem că el ar fi luat-o "pe arătură". Ea n-a schiţat nici un gest. N-a reacţionat, n-a strigat, n-a ameninţat. Putea să plece, putea să ţipe, putea să fugă, putea să-l pună la punct. Totuşi, ea a preferat să ia problema în propriile mâini. Mai mult decât atât: şi testul cu poligraful l-a picat. Aşadar, cine s-o creadă?!

De ce i-a făcut "cu mâna" şi nu l-a lăsat să-şi facă singur?! Dacă a fost atât de speriată, de ce nu i-a tras un şut sub centură, metoda cea mai rapidă şi mai sigură, şi s-o ia la goană? Simplu: deoarece duduia abia aştepta probabil să ia problema în propriile mâini! Şi fiindcă a rămas cu ochii în soare ulterior, s-a gândit probabil să împuşte doi iepuraşi deodată: să se răzbune pe impresarul care n-a promovat-o şi să se facă "divă". Că aşa se poartă în ziua de azi: te duci la tv, îţi pui poalele-n cap şi eşti vedetă. Ce mai contează că după aia te arată oamenii cu degetul pe stradă sau ţi-l arată, după caz? Important e că s-a văzut parapanta zburând în al nouălea cer fiindcă au dat-o la televizor!  

Bine spunea Andreea Bănică: dacă vin 100 de fete şi spun că au făcut sex cu Lucian, sunt lăsate să vorbească fără nici o dovadă. Prin urmare, oricine vrea să se răzbune pe cineva, poate spune prin tabloide c-a fost hărţuit sexual! Nu numai că poate să abereze şi să bată câmpii, dar apare şi pe prima pagină! Ce dacă se desconsideră şi-şi pierde orice urmă de demnitate? Asta-i mentalitatea, asta-i realitatea în rândul piţipoancelor: dacă ai apărut la televior sau prin ziare de scandal, eşti "vedetă".


RECLAMĂ GRATUITĂ

Definiţia spune că prin hărţuire sexuală se înţelege "orice formă de comportament în legătură cu sexul, despre care cel care se face vinovat ştie că afectează demnitatea persoanelor, dacă acest comportament este refuzat şi reprezintă motivaţia pentru o decizie care afectează acele persoane". Mai precis, pentru ca un anumit tip de comportament să fie interzis de lege, fiind calificat drept hărţuire sexuală, trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii: să fie în legătură cu sexul; autorul acelui comportament să ştie că afectează demnitatea persoanelor; comportamentul respectiv să fie refuzat de persoanele vizate; şi tot el să reprezinte motivaţia pentru care persoanele afectate iau o anumită decizie care le produce un prejudiciu (moral sau material). Concret, într-o eventuală plângere, toate aceste condiţii vor trebui să fie probate de reclamant. Când o atitudine poate fi considerată hărţuire? Când se creează la locul de muncă o atmosferă de intimidare, de ostilitate sau de descurajare pentru persoana afectată. Când este influenţată negativ situaţia persoanei angajate în ceea ce priveşte promovarea profesională, remuneraţia sau veniturile de orice natură ori accesul la formarea şi perfecţionarea profesională, în cazul refuzului acesteia de a accepta un comportament nedorit, ce ţine de viaţa sexuală, spun avocaţii.

Or, nu este deloc cazul acestor fete.
Dacă ar fi dorit să-şi facă doar dreptate, s-ar fi dus direct la tribunal. Dar câtă vreme spun că au acceptat de bunăvoie avansurile, ce mai urmăresc acum?! La o emisiune, un jurnalist "tabloidizat" o întreba dacă vrea să se afirme prin acest scandal. De parcă cineva, vreodată, ar fi recunoscut că vrea să-şi câştige astfel notorietatea! Şi-apoi, când şi unde au depus plângeri duduile? S-au dus şi şi-au ridicat poalele-n cap la tv!

O altă devoratoare de publicitate, o ardeleancă de 24 de ani, a decis să spună şi ea că a fost hărţuită de acelaşi Lucian Mitrea. "M-a chemat în camera de hotel, după un concert al trupei Akcent, la Timişoara, şi mi-a promis că acolo o să vină şi băieţii. A încuiat camera. M-a convins să mă dezbrac de sutien, după care şi-a dat şi el pantalonii jos. Mi-a cerut să îi fac sex oral. Am acceptat, crezând că aşa voi reuşi să îi cunosc pe cei de la Akcent. După asta, mi-a spus că solistul pe care eu îl plăceam şi pe care voiam să-l cunosc nu mai vine", vuieşte "ştirea" pe tot internetul. Scuzaţi-mă, dar cât de naivă poţi să fii să accepţi una ca asta!? E ca şi cum ai spune că la 20 de ani mai crezi în Moş Crăciun!


"RĂTĂCIŢI" ÎN PANAMA

Nu puţine au fost scandaluirile sexuale în care au fost implicaţi impresari: Adina de la Heaven l-a acuzat pe manager, ex-solista de la Etnic la fel, dar şi ea la rândul ei a fost acuzată de hărţuire de unul dintre colegii de cântări. Crina Matei l-a pârât pe directorul Operetei, o concurentă de la "Rătăciţi în Panama" şi-a acuzat un coleg de echipă că ar fi hărţuit-o. Ba chiar şi un cunoscut antrenor de handbal a fost suspectat. Ce se face în astfel de situaţii? Afirmi fără menajamente şi la modul cel mai serios că te deranjează ceea ce face. Accentuezi lucrurile care te deranjează. Îi ceri să înceteze. Nu pretinzi că nu s-a întâmplat nimic. Nu te prefaci ca-n bancul cu găina că te împiedici! Nu te dezbraci, nu cedezi sub nici o formă, nu-i faci cu mâna. Era de la sine înţeles, nu?! Îi ceri direct şi ferm celui care te hărţuieşte să înceteze acest comportament. Îi faci cu mâna în semn de "la revedere/drum bun", nicidecum pentru a-l satisface! Îi arăţi clar că te deranjează. Pui mâna şi avertizezi în scris. Mai precis, faci o plângere ce poate sta la baza unei reclamaţii sau a unei chemări în judecată. Avertismentul nu trebuie să întârzie foarte mult, pentru că se poate pune întrebarea de ce nu ai sesizat problema de la început. Concret, nu pozezi în hărţuită la patru ani după ce s-a consumat (ne)fericitul eveniment.

● Mişcarea de Rezistenţă

×