x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Kitschul de toate zilele Gusturile se discuta - Kitschul nostru cel de toate zilele

Gusturile se discuta - Kitschul nostru cel de toate zilele

30 Sep 2006   •   00:00
Gusturile se discuta - Kitschul nostru cel de toate zilele

Cititorii Jurnalului National intorc esteticul pe toate fetele. Si ne co-menteaza. Unii se bucura de de-mersul nostru, altii considera ca suntem prea zeflemisti. Unii cred ca avem nevoie de kitsch, altii, dimpotriva, se tem ca acesta va deveni mo-da secolului XXI. In paginile Jurnalului National, gustu-rile, totusi, se discuta.

Ne-ati luat tare, ceea ce ne bucura. Ne-am dorit sa nu va lasam sa stati pe margine, citind, pur si simplu, elucubratiile noastre despre ce anume este si nu - kitsch. Astazi aveti cuvantul!

Ma deranjeaza tonul de superioritate intelectuala si de zeflemea cu care tratati subiectul. O fi vorba de kitschuri, dar nu toate sunt de prost-gust si multe ne inveselesc zilele cu caldura ce-o emana. Piticul de gradina a fost - este - si va fi un bun prieten si un personaj indragit. E vorba doar de modul de prelucrare si de finisaj. De exemplu, in Irlanda e la moda sa ai spiridusi in gradina, veranda, la geam. Iar despre carpetele ce se purtau pe pereti sa stiti ca aveau si ele rolul de-a inveseli o incapere si chiar de protectie (nu se lua varul de pe pereti cand stateai pe pat si chiar nu-ti era rece la spate).

Nu stiu de ce radeti de un lucru ce face parte din "folclorul" statelor orientale. Ce-ati spune sa rada si ei de arta noastra populara? Fiecare generatie are frumusetile ei! (Daniela Turcu)

DIVERSIUNE. Cum se face ca, o data la un cincinal, va bantuie "Rapirea din Serai" (moment marcant pentru istoria patriei si politica ei actuala) sau fantoma "Pestelui de Sticla" (un proxenet autohton) si mai mazgaliti ceva celuloza, cu scopul declarat de a sensibiliza opinia publica si de a o educa in spiritul Frumosului... Pentru a da forta demersului, trebuie combinate antitetic exemplele! Este de un folos nul sa faci haz (sinonim cu bascalie) despre un asa reclamat handicap de perceptie, care amputeaza estetismul unora; cand nu vii cu argumente, ci doar cu speculatii infantile, despre ce NU ar trebui sa gazduiasca retina noastra, a consumatorilor! Cum te erijezi tu in educator al maselor (mai ales al celor tinere), cand nu caligrafiezi din varful penitei o idee autentica, ci o preluare desueta? Este demonstrat aproape stiintific ca romanul este apt de critica si ras nervos. (Ariana)

BEC. Carpete, papusi, icoane, broderii, frig

VALORI. Kitschurile, pe care multi dintre noi cel mai adesea le ocolim, vor deveni candva obiecte de domeniul anticului. Vor fi cautate de viitorii colectionari. Tinand cont de faptul ca aceste kitschuri, multe sunt de foarte slaba calitate si nu au viata durabila in timpul utilizarii lor, cu atat mai mult vor fi cautate, peste vreo 50-60 de ani... Evaluarea valorii lor se va face in functie de starea lor de conservare... Peste vreo 50-60 de ani, cine va mai pastra prin pod sau pivnita sau vitrina cate un kitsch va avea raritate. Atunci, aceste kitschuri vor avea valoare... (Rica)

TOTALITARISM. Vast subiect. Cine n-are cel putin un obiect-kitsch in casa?! Cumparat cu ani in urma, demodat, care pe-atunci era popular, iar azi ni se pare de prost-gust, provocant, excentric sau pur si simplu debil!

Pozele atasate sunt extrem de reprezentative: Carmen Miranda, brazilianca focoasa care le-a adus americanilor exotismul sud-american, celebra pentru costumele sale colorate, extravagante si mai ales pentru palariile "fructifere", din care nu lipseau bananele! O compatrioata i-a dedicat chiar o carte, numita "Bananas is my business"... Cat despre piticii-gradinari, in Franta exista un "Front National de Eliberare a Piticilor de gradina" (FLNJ France) si o "Miscare de emancipare a piticilor de gradina"! Membrii acestor asociatii, care sunt proprietari de pitici, viseaza la o lume mai buna decat cea actuala, fie ea "piticoasa" sau kitsch...

Pentru scriitorul ceh Milan Kundera, kitschul reprezinta o forma de expresie a totalitarismului, o punte invizibila intre fiinta umana si uitare, face parte din viata noastra si joaca un rol esential, care disimuleaza realitatea. Kundera preciza ca totalitarismul se poate servi de kitsch ca o arma prin care reuseste sa se impuna, caci poate "infrumuseta" razboaiele, masacrele, executiile... (Melanie)

TRADITII CU OCHI OBLICI. Martisoare made in China

CHINA.Avem nevoie de kitsch, ba chiar ma plang ca ducem lipsa de kitsch autohton. Pana mai ieri, martisoarele erau kitschoase, dar macar erau autohtone. De cativa ani, toate martisoarele sunt Made in China. Fiecare tara are kitschurile ei, in Franta, pe orice strada din Paris se gaseste cineva sa-ti vanda ba un turnulet Eiffel, ba o sapca pe care scrie Paris; in Anglia, la orice colt de strada poti cumpara ba un double decker, ba o cabina telefonica, kitsch, desigur, si, mult mai ca sigur, totul este Made in China. O intreaga industrie a kitschului traieste in tarile europene. Lumea are nevoie de kitsch, eu imi doresc kitschuri, dar vreau si eu unele autohtone; vreau sa merg la mare si sa gasesc la tarabe, in loc de delfinuti albastri, brelocuri cu Ganditorul de la Hamangia, in loc de corali adusi din marile sudului as dori sa vad statuete de ghips cu Glycon. Nu-mi imaginez cum ar arata lumea fara kitsch, dar exista kitsch si kitsch, iar mie mi-e dor de kitschul autohton. (Casargoz)

INVAZIE. Ce stiu generatiile care au urmat liceul dupa 1990 despre valorile artei universale? Despre muzica, literatura, teatru, arte vizuale? Ce stiu despre arta universala profesorii din licee? Stiu ce vad la televizor... Numarul informatiilor primite creste vertiginos, fara a avea timp pentru aprofundare. Goana dupa averi a pus stapanire pe spectacolele de divertisment, sport si domeniile de creatie artistica. Tindem ca stilul secolului nostru sa fie kitschul propagat de reclame si tendintele de moda. (arhitect Virgil Salvanu, profesor universitar, industrial design)

DETALII. Camera de zi, aranjata in urmatorul fel: masa in centru, de nu te poti misca, plus patru-sase scaune, mileu pe masa sau broderie sau asa ceva, in spate vitrina cu argintaria casei. Este asemenea unui sanctuar, cu o ordine aproape deranjanta, parca ai intra in muzeu. Telecomanda cu foita protectoare pastrata. Postere cu Britney Spears, Madonna, Brad Pitt langa poze cu Maica Sfanta, mai ales in camera adolescentilor. Numele proprii cu "y": Cristy, Mony, Tavy, Andy, Ady, Cory... Usa de la WC cu imaginea baietelului care urineaza. Peretii: sa dai jos un perete in bucatarie si sa faci "bar" in garsoniera. Pasari impaiate si gresie avand ca model pasari, trandafiri sau margarete. (Kallo Rita)

CAMERA "A BUNA". Cand eram copil si mergeam in vacanta la tara (undeva in judetul Gorj), cercetam cu uimire casele prietenilor mei si intotdeauna ma frapa diferenta dintre restul locuintei si camera "a buna", de obicei de la strada. Daca in restul casei nu gaseai mereu o curatenie ireprosabila, acolo totul era "bec" si, de asemenea, si foarte frig, de parca toate lucrurile se conservau intr-o atmosfera de pestera. Nu lipseau carpetele despre care deja s-a scris, nici canapeaua acoperita cu "macat" aspru, cu perne din satin foarte colorat, brodat cu trandafiri imposibil de intalnit in realitate. Printre perne, papusile "Aradeanca" cu ploapele colorate cu carioca purtau costume nationale de nylon, cusute de stapana casei. Pe aceste papusi nu aveam voie sa punem mana, erau ca niste mumii incaltate cu sosete imposibile si pantofi de plastic.

Ma trezeam stresata, verificam daca nu cumva am deranjat locul prea mult peste noapte si mergeam cu placere la bucatarie, unde caldura sobei si mirosul de mancare ma readuceau intr-o stare mai buna. Bradul de Craciun se facea in aceasta camera. Tremuram pana il impodobeam, dar nu ne puteam bucura de frumusetea lui decat prin geamul usii care despartea incaperile. Locul lui ar fi trebuit sa fie in familie, nu intr-un mausoleu in care bucura doar bibelourile bale-rine si cateii diformi din vitrus, ca portelan nu era. (Roxana Eugenia Diaconeasa)
×
Subiecte în articol: kitschul de toate zilele kitsch