x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Limba noastra-i o comoara Incadrarea lingvistica

Incadrarea lingvistica

de Stelian Dumistracel    |    08 Apr 2006   •   00:00

Indiferent de formula tehnica sub care Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii incadreaza (si va sanctiona) declaratiile vitriolante ale lui Ludovic Orban cu privire la modul in care unele reprezentante ale sexului frumos si-ar fi facut o cariera politica in Romania, nu este deloc de neglijat evaluarea lingvistica a spuselor sefului liberalilor bucuresteni. "Cum apreciati limbajul politicienilor? Va reprezinta politicienii care folosesc un limbaj violent?", suna unele dintre intrebarile celor de la Realitatea TV.

Ca mostre, au mai fost citate explozii verbale din ultimul timp ale lui Antonie Iorgovan si Traian Basescu, irelevante insa sub aspectul violentei de limbaj propriu-zise. Homosexualitate, masonerie, infractionalitate, numite de primul drept criterii dupa care fostul presedinte al Camerei Deputatilor si-ar fi ales colaboratorii apropiati, sunt termeni pur tehnici (nu ne referim, asadar, la continutul afirmatiilor). Tot asa, cuvintele prin care seful statului, jovial, dar in registru mai mult decat derizoriu, si-a exprimat desconsiderarea fata de rolul si posibilitatile jurnalistilor ("Ce credeti ca aveti voi in cap si nu spuneti si pe gura?") reflecta enuntarea familiara, colocviala, frizand doar vulgaritatea, mai ales la nivel subliminal. Caci enuntul provoaca la gasirea unor termeni de opozitie contextuala pentru cap si gura, conturand o superbie grosolana fata de cei care s-ar crede "atat de importanti", incat serviciile de informatii sa le asculte telefoanele. Oricum, nici pe site-ul "Realitatii", nici in mass-media nu s-a mai reactionat acum pe tema spuselor celor doi.

Capul de afis l-a tinut enuntul lui Orban prin care liberalele din Alba erau consiliate ca nu trebuie sa treaca "prin patul nici unui sef" pentru a ajunge la functii publice importante. Intrebarile de sondaj citate anterior au indus, ca nota generala, condamnarea violentei de limbaj si a exprimarii vulgare. O diagnoza avizata (se pare) in materie, prin termenii folositi, ii apartine Corinei Dragotescu, director editorial la Adevarul, deloc pudibonda in lectia de urbanitate oferita lui Orban in direct (la "10 fix") si in scris: "limbaj jegos", "limbaj de mahala", "stil marlanesc", "prestatie jegoasa", in rezumat, un "Limbaj suburban".

Asadar, in numeroase interventii, pe diferite canale, s-a instalat o partiala confuzie intre violenta iesirii discursive a lui Ludovic Orban (nu discutam "pe fond" - o formula la moda privind prestatia judecatorilor) si cuvintele folosite. Pentru ca acestea, culmea, desi inadecvate discursului public si respinse la acest nivel, nu apartin obligatoriu registrului exprimarii violente sau vulgare (eticheta pe care ar fi putut-o primi utilizarea anumitor verbe numind precis referentialul, cele ce se scriu cu litera de inceput a cuvantului, f-, r-, urmata de ...).

Pana cand (si daca) se va ajunge in instanta, pentru a afla incadrarea juridica a afrontului, o incadrare strict lingvistica este clara: exprimare eufemistica, adica inlocuirea unui cuvant sau a unei expresii neplacute, jignitoare, necuviincioase sau obscene prin cuvinte sau expresii ce au in vedere un paralelism de sens.

Insa, fireste, mai bine lipsa de atata... pudoare!
×
Subiecte în articol: limba noastra-i o comoara