Conacul boierului Ramniceanu, alias Tanase Scatiu, din satul Bontesti, comuna Carligele, judetul Vrancea, a ajuns o ruina. In ciuda tuturor actelor doveditoare, urmasii familiei Ramniceanu nu pot sa-si recapete domeniul familiei din mainile fostului IAS.
Conacul boierului Ramniceanu, alias Tanase Scatiu, din satul Bontesti, comuna Carligele, judetul Vrancea, a ajuns o ruina. In ciuda tuturor actelor doveditoare, urmasii familiei Ramniceanu nu pot sa-si recapete domeniul familiei din mainile fostului IAS.
Â
Unul din cele mai simbolice locuri din istoria literaturii romane moderne, domeniul boierului eternizat sub numele de Tanase Scatiu, personajul principal al romanului "Tanase Scatiu", scris de Duiliu Zamfirescu, arata mai rau ca dupa Rascoala din 1907. Este vorba despre vestitul domeniu al celui mai instarit boier din partile locului, Constantinescu Petrica, socrul "parvenitului" Dimitrie Simionescu Ramniceanu din Bontesti, cel care a servit ca prototip pentru personajul Tanase Scatiu. Acest Dimitrie Simionescu Ramniceanu s-a casatorit cu unica fiica a boierului Constantinescu si a pus mana pe domeniul de la Bontesti si pe toate bunurile boierului din Focsani si Bucuresti. Fiul acestuia, Marin Simionescu Ramniceanu, mare om de cultura, academician, director al Fundatiilor Culturale Romane in epoca dintre cele doua razboaie mondiale, aducea in perioada interbelica lumea buna a Bucurestilor la conacul de vara de la Bontesti.
Â
Domeniul a fost confiscat de comunisti si trecut la Intreprinderea Agricola de Stat ( I.A.S. ) pentru o jumatate de secol. Astazi, la 18 ani de la schimbarea regimului, conacul este locuit de muncitorii zilieri veniti la munca in Podgoria Carligele-Cotesti, desi acestia nu au niciun drept asupra imobilului. Paradoxal, proprietarii de drept ai constructiei, in speta urmasii boierului Dimitrie Simionescu Ramniceanu se chinuie de tot atatia ani sa reintre in posesia domeniului, fara niciun succes. Asa cum locuinta scriitorului Duiliu Zamfirescu, aflata doar la cativa kilometri, a fost pratic abandonata si de mostenitorii legali si de autorititile locale, aceeasi soarta va avea si ansamblul arhitectonic al "Scatiului" de langa biserica brancoveneasca din Bontesti. Lasat in voia sortii de mai mult de jumatate de secol, unul din locurile cele mai cunoscute ale literaturii romane se va degrada din ce in ce mai rau. Odata cu el, va disparea si parfumul unei epoci in care, cand boierul Ramniceanu venea de la Bucuresti, la resedinta de vara din Bontesti, era asteptat cu fanfara si lautari, iar satenii chefuiau pe cheltuiala "ciocoiului" trei zile si trei nopti. Fata de ciocoii de azi, ciocoii de ieri veneau la conacele lor de la tara cu mici, braga si lautari dupa alegeri!