x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Povestea cantecului

Povestea cantecului

de Claudia Daboveanu    |    22 Aug 2005   •   00:00
Povestea cantecului

"Intaiul cantec" este chiar... intaiul cantec pentru care Nica Zaharia "a transpirat". A compus cinci variante, pana sa se decida asupra formei finale. Nu-i sta in obisnuinta sa lungeasca facerea unui cantec. De exemplu, cel mai cunoscut cantec al ei, "Colindul gutuii din geam", a fost compus intr-o sambata, la Babadag. Rasfoia un volum cu poezii de Adrian Paunescu, i-au cazut ochii pe acest poem si, intr-o jumatate de ceas, gata cantecul! "La mine, daca imi iese cantecul din prima, e OK, daca nu, il las!", era deviza Nicai, de acum 20 de ani.

Cu "Intaiul cantec", lucrurile au stat altfel. L-a numit astfel pentru ca are senzatia ca pana la el n-a compus si n-a cantat nimic din propria creatie. Si mai e un motiv: iubirea. E intaiul cantec de dragoste simtit la cote maxime de Nica. La inceput, a scris textul. Trebuie sa-l parcurgeti, pentru a intelege ce a inspirat-o sa compuna muzica: "Inaintea ta astern/O zi de vara, un camp de maci/Parfumul salbatic/ Dintr-un buchet cu flori de camp//. Inaintea ta astern/Acest cantec/Si cuvintele nespuse/ Ce-mi picura seara-n palme//. Inaintea ta astern/Acest cantec/Si mainile mele/Parfumate salbatic/Dintr-un buchet cu flori de camp//. Tu esti cantecul meu/Necantat pan-acum/Tu esti versul nescris pan-acum/Tu esti primul meu gand/Cand incepe-o noua zi/Primul vis ce ma-nvaluie esti tu//".

Ganditi-va ca Nica a compus acest cantec in timp ce conducea, mergand spre o universitate australiana, la care lucra full time. I se parea ca drumul e prea lung: 45 de minute dus si alte 45 intors. In plus, avea pe cap un eseu foarte arid, de 5.000 de cuvinte, pe care trebuia sa-l scoata din pamant, din iarba verde, pentru universitate. Si-atunci, de neunde, sufletul ei indragostit s-a detasat de cele lumesti si trecatoare si i-a inspirat "Intaiul cantec". Printre randurile eseului plicticos, intr-o pauza, mai strecura o varianta a piesei. "Sunt foarte atasata de cantecul asta. Cand m-am dus sa-l inregistrez, la un studio privat din Australia, eram foarte ragusita. Nici nu mi-am recunoscut vocea, era ca un firicel. Dar seful studioului a intuit ca era un cantec muncit si simtit. "Very nice song!", mi-a spus. Asa s-a nascut "Intaiul cantec".

×
Subiecte în articol: cantec folk you!