x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Radet provoacă inundaţii

Radet provoacă inundaţii

16 Feb 2008   •   00:00
Radet provoacă inundaţii

Regia de termoficare a Capitalei este vinovată de spargerea mai multor coloane de alimentare cu căldură în anumite cartiere, potrivit proprietarilor din aceste blocuri. RADET spune că ţevile au cedat, pentru că erau vechi.

Regia de termoficare a Capitalei este vinovată de spargerea mai multor coloane de alimentare cu căldură în anumite cartiere, potrivit proprietarilor din aceste blocuri. RADET spune că ţevile au cedat, pentru că erau vechi.

 

Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice este acuzată că a provocat mai multe inundaţii în Bucureşti şi că, din cauza sa, coloanele de transport a căldurii din câteva blocuri s-au fisurat şi s-au spart. Mai mulţi proprietari din Bucureşti susţin că pompele RADET trimit căldura ca şi cum toate caloriferele din blocuri ar fi încălzite de la regia bu­cu­reş­tea­nă, fără a ţine seama de faptul că o parte din apartamente este dotată cu centrale de încălzire de apartament, iar la un alt procent semnificativ există montate repartitoare. Astfel, atunci când repartitoarele sunt închise, se creează o presiune suplimentară pe coloanele de bloc, iar atunci când procentul celor cu repartitoare şi al celor cu centrale este foarte mare, presiunea sparge coloanele şi ţevile de distribuţie din apartamente. La noi în bloc nu­mai o treime din apartamente este fără repartitoare, iar RADET-ul trimite căldura ca şi cum ar fi 100% calorifere receptoare, ceea ce duce la spargerea ţevilor. Recent, la fiul meu s-a spart conducta, s-au stricat televizorul, video şi ce mai avea pe lângă. În toţi anii recenţi au avut loc astfel de inundaţii din cauza spargerii ţevilor.

 

Aş plăti orice reparaţie, numai să nu mă trezesc că mă duc la pâine şi când vin acasă totul e inundat. Ţevile de 20 de ani se pot sparge oricând. În privinţa ţevilor, acuzăm RADET că acestea s-au spart din cauza presiunii mari, care nu poate fi preluată, pentru că multe apartamente sunt deconectate sau au repartitoare montate şi se închid circuitele.

Robinete buclucaşe

Regia de termoficare spune însă că cei care s-au debranşat de la sistemul central erau obligaţi să monteze robinete de reglare la baza coloanelor care au fost afectate de debranşări. “Dacă Asociaţia de Proprietari nu a ţinut cont de această precizare, aceste robinete de reglare se vor monta o dată cu montarea repartitoarelor de costuri, cu participarea tuturor proprieta­rilor, costurile fiind împărţite după cotă – parte indiviză, coloanele din bloc făcând parte din părţile comune ale asociaţiei. Montajul acestor robinete de reglare trebuie să fie executat de firma care a montat repartitoarele”, a precizat Regia într-un comunicat. Reprezentanţii RADET au mai precizat că aceste informaţii se găsesc în “Referatul tehnic privind debranşarea”, emis de regia de termoficare, şi care trebuie aprobat de Adunarea Generală a fiecărei asociaţii de proprietari atunci când se efectuează debranşări. Costurile montării robinetelor de egalizare sunt în jur de 200 de euro pentru fiecare coloană afectată de debranşări. Regia de termoficare ne-a transmis că presiunea “este dictată de înălţimea celui mai înalt bloc din ansamblul alimentat, în acest mod va fi asigurată încălzirea şi la ultimele niveluri”. De asemenea, ţevile s-ar fi spart din cauza uzurii lor. “Distribuţia şi coloanele din bloc s-au spart din cauza vechimii acestora, cunoscând că durata de viaţă a ţevilor de oţel este de 20 de ani, durată după care se face reparaţie capitală cu înlocuirea în întregime a acestora.”

Manuela Buruiană, pensionară, cartierul Militari

 

×
Subiecte în articol: cetateanul regia