x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul România incredibilă: Compania de leasing vrea să confişte autoturismul plătit integral

România incredibilă: Compania de leasing vrea să confişte autoturismul plătit integral

de Vasile Dale    |    09 Feb 2010   •   00:00
România incredibilă: Compania de leasing vrea să confişte autoturismul plătit integral

Poveste incredibila in Romania anului 2010. Intr-o tara membra cu drepturi depline a Uniunii Europene se intampla lucruri de-a dreptul bizare, halucinante. In cele ce urmeaza o sa va prezentam povestea unei familii din Maramures, care in anul 2007 si-a cumparat o masina nou-nouta in leasing. Clientii si-au platit integral masina, numai ca nici dupa un an si jumatate de la achitarea autoturismului, nu au intrat in posesia cartii de identitate a acestuia. Ba mai mult, compania "mama" de leasing face presiuni (ca sa nu folosim cuvinte mai dure) ca vor "descinde" in Maramures pentru a ridica autoturismul care este deja platit integral. Mentionam faptul ca nu este un caz izolat din judetul nostru.

"E normal ca nu e normal sa ii fie amenintat clientul ca i se va ridica aceasta masina atata vreme cat a fost achitata" este declaratia soc a lui Viorel Onea, directorul general firma de leasing Baia Mare.

0-113559-masinacumparatacu23.000euro.jpg
Maşina cumpărată cu 23.000 de dolari
Dar haideti sa incepem cu inceputul. In urma cu trei ani, familia Lazar din satul Nistru, judetul Maramures, a achizitionat un autoturim in valoare de 23.000 de euro, printr-o firma de leasing din Baia Mare. Dupa un an, mai exact in septembrie 2008, contravaloarea autoturismului a fost achitata integral. De atunci, lunar, cumparatorii au solicitat firmei cartea de identitate a autoturismului. Insa firma refuza sa le elibereze actul, ba mai mult, ii ameninta cu  confiscarea masinii, deoarece aceasta nu aparea ca fiind achitata in baza de date a firmei-mama din capitala.

"In cursul anului 2007 ne-am prezentat la aceasta firma sa achizitionam un autoturism. Am facut un contract de leasing pe un an de zile pe care le-am achitat pana in septembrie 2008. Intreaga suma. 23.000 euro, dupa care ne-am prezentat in fiecare luna sa ne ridicam certificatul de inmatriculare. Domnul director de la aceasta firma ne-a tot amanat de fiecare data spunand ca Bucurestiul nu elibereaza certificatul, ca sunt unele probleme. Ne-a spus sa mai asteptam o luna, doua, trei luni. A trecut un an si jumatate. Noi i-am cerut sa ne spuna adevarul. Atunci dansul ne-a spus: este o problema la Bucuresti, uitati care este treaba. Nu ne elibereaza certificatul de inmatriculare pentru ca nu s-a achitat intreaga suma acolo sau nu o ajuns. Noua  ne-a prezentat un document din care rezulta ca noi aveam anexa numarul 18 incheiat cu firma mama de la Bucuresti si ne-a facut dovada ca pana in luna a saptea 2009 sunt achitate toate restantele tot, adica aceasta firma din Baia Mare nu  mai are restante catre firma mama. De aici rezulta ca acest contract al nostru incheiat cu dansii nu mai figureaza ca restanta. Ne-au eliberat si o adeverinta din care sa rezulte ca noi am platit integral suma si inca o adeverinta ca aceasta suma a fost livrata catre Bucuresti. Apoi, am luat legatura cu dna Viorica Mihai de la Bucuresti, care mi-a spus ca eu nu am niciun contract cu ei, ca nu am achitat banii catre ei "asa ca noi venim sa va ridicam autoturismul intrucat firma din Baia Mare a intrat in faliment sau in insolventa", ceva de genul acesta. Am sunat-o de vreo trei ori si mi-a spus acelasi lucru. Am facut o adresa prin Biroul de Avocatura Baia Mare pentru a ne intelege. Nu am primit niciun raspuns pana acum. Eu cand am ales aceasta firma cu renume si am crezut ca este o firma serioasa. Cum sa dai 23.000 euro si sa iti spuna ca iti ridica masina? Pe langa asta, am mai stat de vorba si cu un domn Florin din Baia Mare care a venit sa plateasca leasingul pentru o dubita si i s-a spus de aici ca trebuie sa plateasca direct la Bucuresti, pentru ca aici nu se mai incaseaza banii, iar masina ii va fi ridicata intrucat banii pe care el i-a platit inainte nu au ajuns la firma mama" povesteste Gheorghe Lazar, proprietar autoturism Citroen achizitionat in leasing.


Firma intermediara din Baia Mare sustine ca a platit catre firma "mama"
Dar sa vedem ce spune si cealalta parte implicate, in cazul nostrum firma intermediara. "Nu noi ne-am dorit ca situatia sa fie atat de neplacuta. Am intrat in acest joc ca sa ii spun asa in momentul in care piata auto se vindea. A fost propunerea companiei de leasing in care noi eram un garant intre companie si client. Dansul si-a achitat toata valoarea acestei masini, noi la randul nostru am achitat integral catre firma, exact conform anexei 18. Domnul ne-a cerut cartea de identitate, noi la randul nostru am cerut-o la Bucuresti. Ni s-a refuzat datorita faptului ca aceasta anexa este legata de un un alt contract. Dansii si-au achitat masina integral. In rest, presiuni sa spun asa, am facut si noi la randul nostru. Noi chiar ii sugeram ideea sa ne dea si pe noi in judecata si compania de leasing si probabil in felul acesta sa poate fi determinate sa elibereze cartea de identitate. In cazul nostru compania de leasing este proprietarul, noi fiind utilizatorul. Evident, dansii nu pot sa isi inmatriculeze masina neavand cartea de identitate care sa ateste proprietarul. Problema a aparut inca de anul trecut cand, dupa ce noi am achitat restantele catre ei si am cerut cartea de identitate firmei de leasing, cei de acolo au tot amanat" a spus Viorel Onea, director general firma de leasing din Baia Mare


Firma intermediara este in insolventa
Intre timp, firma de leasing din Baia Mare a intrat in stare de insolventa, pentru ca avea de recuperat sume importante de bani. Totusi, directorul general al firmei sustine ca sumele de bani au fost virate in conturile firmei-mama din Bucuresti, insa nu intelege de ce s-a ajuns in aceasta situatie. "Starea de insolventa am declarat-o eu, in calitate de administrator, mult dupa. Aceasta stare se datoreaza faptului ca noi avem de incasat o groaza de bani, vreo 10 miliarde si cum legislatia este atat de neclara in Romania nu am garantia ca imi voi incasa banii maine sau alta data. Activitatea functioneaza, merge inainte fara probleme, dar acest caz nu puteam sa il rezolvam decat prin instanta. E normal ca nu e normal sa ii fie amenintat clientul ca i se va ridica aceasta masina atata vreme cat a fost achitata. Stiti ca in general companiile de leasing fac presiuni pentru ca ei sunt proprietari acestor bunuri si am inteles si eu ca sunt unii clienti presati" a spus Viorel Onea, director general firma de leasing din Baia Mare.


Cu chitantele in mana, dar fara carte de identitate a vehicolului
Cu toate ca a tot sunat prin Bucuresti pentru a incerca sa primeasca macar niste raspunsuri, Gheorghe Lazar nu s-a ales cu nimic concret. Pana in momentul de fata nimeni  nu a incercat sa le explice oamenilor, aflati in aceasta situatie, care sunt cauzele care au condus la aparitia acestor probleme neplacute. Singura sansa pentru ei ramane actionarea in instanta, insa, din pacate, aceasta va fi facuta tot pe cheltuiala cumparatorilor. Pana atunci, omul nostru se si teme sa iasa cu masina pe drum. Asta pentru ca, desi firma intermediara a platit asigurarea Casco (dupa cum sustine directorul baimarean, n.r.) aceasta este in momentul de fata blocata. Ba mai mult, el se teme ca nu cumva masina sa ii fie luata in timp ce se afla in trafic.


RASPUNSUL COMPANIEI "MAMA" LA SOLICITAREA PRESEI
Contactati telefonic reprezentantii firmei de leasing din Capitala au promis ca ne vor furniza un punct de vedere oficial. Iata comunicatul remis de catre Andreea Andrei, PR & Marketing Officer Alpha Leasing Romania IFN: "In primul rand dorim sa precizam ca intre Alpha Leasing Romania IFN S.A. si societatea mentionata de dumneavoastra, reprezentata de domnul Gheorghe Lazar, nu a existat si nu exista o relatie contractuala de finantare sau de alta natura.

Conform bazei noastre de date masina respectiva a facut obiectul unui contract de leasing financiar alaturi de alte 25 de autovehicule, in prezent reziliat din culpa exclusiva a utilizatorului S.C. Family Service S.R.L., ca urmare a neplatii ratelor de leasing.

Utilizatorul a inregistrat intarzieri la plata si conform cadrului contractual agreat intre parti, in aceste conditii, finantatorul are dreptul de a refuza transferul dreptului de proprietate pana la achitarea tuturor sumelor restante aferente contractului de leasing.

Dorim sa subliniem prejudiciul adus societatii noastre de catre utilizatorul contractual care, desi nu si-a achitat ratele de leasing in ultimele 182 de zile, in conditiile unei sume restante semnificative, a refuzat si refuza in continuare sa predea bunurile proprietate Alpha Leasing.

Desi nu exista o relatie contractuala intre noi si domnul Gheorghe Lazar, urmare a sesizarilor primite la finele anului 2009, acesta a fost contactat si invitat la sediul Alpha Leasing Romania pentru clarificarea pozitiei sale fata de raportul contractual existent intre Alpha Leasing Romania IFN S.A. si S.C. Family Service S.R.L. insa nu a dat curs invitatiei. Ne exprimam in continuare disponibilitatea pentru dialog".

×
Subiecte în articol: lupta cu sistemul