x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Spiritul Vămii, captiv în Folk You! – Florian Pittiş

Spiritul Vămii, captiv în Folk You! – Florian Pittiş

de Dana Andronie    |    20 Iul 2010   •   00:00
Spiritul Vămii, captiv în Folk You! – Florian Pittiş
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/Jurnalul Naţional

S-a gătat şi cea de-a şasea ediţie a Festivalului Folk You! Cea mai cea dintre toate cele, o ediţie cu foarte mari probleme şi cu foarte multe bucurii.



Prea puţin a mai rămas din Vama Veche. Din ceea ce ştiam că înseamnă Vama Veche. Adică libertatea aceea frumoasă şi rebelă, găzduită de o plajă sălbatică şi generoasă. Vama Veche este asediată de betoane, de cocalari, de "turişti", de snobi şi de mizerie. Spiritul Vămii renaşte însă atunci când pe plajă se instalează Festivalul Folk You! Iar când auzi "Dincolo de orice vamă/ dincolo de DA sau NU,/ dincolo de toată lumea", doar atunci te mai simţi la Vama Veche. Spiritul Vămii a ajuns să fie captiv în Folk You! Acolo va şi rămâne!
Din distribuţia ultimei seri de festival au făcut parte: Folk Frate, Raul Cârstea & Neculae Constantin, Ţapinarii, Doru Stănculescu, Dinu Olăraşu, Vasile Şeicaru, Florin Chilian şi Vama lui Tudor Chirilă.

Hai, hai, haidi, hai, dihai, dihai, cu "Il presidente" la Vama Veche, cu poetul "alandala" pentru care ca să fii "scufundă-te în apele fiinţei/ aşa să faci/ o dată-n zi/ de-acum 'nainte", "cu autistul" ai cărui paşi sună tot mai stingher şi care merge spre o lume ce nu-i nicăieri pe lume şi care se trece prin viaţă uşor, tăcut, abia ştiut, cu un Vale care nu merge "nici călare, nici pe jos/ Nu sunt nici urât, dar nici frumos/ Nu merg seara cu trăsura,/ Dar mai simt în piept arsura. Dorului, prea dor, de ochii tăi" şi cu un Chirilă apucat de streche la Vama Veche, Folk You! - Florian Pittiş şi-a tras obloanele.
Vama a răsunat a Vamă (chirilică). "Vama Veche - stuf, cocalari, oameni frumoşi. Locul ăsta adună tot ceea ce este în ţara noastră la un loc - a spus pe scenă Tudor Chirilă. Aşa mic, el este totuşi un eşantion reprezentativ de... noi!

Cândva era altceva... Adevărul este o chestie de perspectivă, aşa că depinde de partea cui te afli... În afară de Dumnezeu, în această ţară oricine poate să apară la ştiri. Orice curvă poate fi transformată într-o doamnă, orice hoţ poate fi un om cinstit, orice politician e un înger şi tot aşa... Este o alchimie a mizeriei şi, din păcate, telecomanda este la noi. Cu toţii suntem vinovaţi..."

După cinci ani, Vama s-a întors în Vamă. Iar Vama a fost plină de oameni sătui de o "ţară de oraşe goale" şi s-au mutat la mare, "Singura noastră scăpare/ Să rămânem toţi la mare"... Dacă în 1997 Tudor cânta în Vamă la lumina farurilor, în 2010 a primit lumina de la Folk You! Magnific a fost show-ul de două ore realizat de Chirilă&Co!
"1996. Este anul cel mai frumos al Vămii. Pentru mine - spune Tudor Chirilă. Două terase, marea şi satul. Tempi passati"... Duminică, 18 iulie 2010 - un nou început. Pentru Vama Veche, pentru Vama lui Chirilă, pentru vama noastră. Trebuie doar să păstrăm ceea ce este al nostru, să fim rezistenţi împotriva prostiei revărsate. Folk You! pentru Mişcarea de Rezistenţă, Folk You! pentru Vamă, Folk You! pentru spiritul liber, Folk You! pentru frumuseţea fiinţei noastre!"
Citeşte...
Închide

×
Subiecte în articol: folk you!