x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Un cetatean frustrat...

Un cetatean frustrat...

de Jurnalul National    |    22 Mai 2007   •   00:00

Merg cu metroul zilnic. In fiecare zi in aglomeraţie. In fiecare zi aşteptat in staţie 10, 15, 20 chiar 30 de minute un metrou care vine plin pănă la refuz. Şi in fiecare zi aud replica plină de inspiraţie a unui conductor care stă comod in scaunul lui cu servieta lui mare lăngă : Stimaţi călători vă rugăm folosiţi toate uşile de acces! Din toate vagoanele se aude un murmur de nemulţumire. Mă intreb dacă nu cumva or fi făcut uşi şi pe metrou? Ne străngem precum sardinele dintr-o cutie mult prea mică şi punem capul in ziarul din faţă sau in cel al vecinului. Domnul conductor mai anunţă o dată, deja iritat, inchiderea uşilor. Şi plecăm… nu, nu… frănă. S-a răzgăndit? Nu! Plecăm! Trenul străbate tunelul cu viteza fulgerului. Probabil că domnul cu servieta a vrut odată la viaţa lui să se facă şofer de formula unu. Chiar, v-aţi intrebat vreodată ce cară oamenii ăştia in servietă? Eu mă intreb de fiecare dată cănd văd unul. Ce zi fericită va fi aceea in care voi afla!

Ceea ce mă frapează pe mine este că oamenii ăştia, conductorii de metrou, cu toate că işi bat joc constant de noi, călătorii, fac anunţuri care incep cu „stimaţi călători". Cănd zic bătaie de joc din partea conductorilor nu mă refer la faptul că trenurile vin foarte rar şi aglomerate. Mă refer pur şi simplu la ce ţine de ei, la condusul trenului. Cine i-a invăţat pe oamenii ăştia să conducă ? Uităndu-te pe stradă la cum conduc şoferii noştri cei de toate zilele te aştepţi ca măcar sub pămănt treburile să stea altfel. Cred că ar trebui să le pună şi ăstora, la metrou, radare. Şi pănă la urmă zicem că e bine şi aşa. Dacă măcar nu vin la timp să meargă mai repede. Dar ce te faci cănd te trezeşti că la fiecare peron la care opreşte stimatul conductor anunţă că „trenul staţionează două minute". Adică, cum adică? După ce că am stat să-l aşteptăm 30 de minute mai şi „staţionează". Ce se intămplă dacă nu staţionează? Nu mai bea stimabilul conductor o cafeluţă, nu mai stă de vorbă cu nişte colegi intălniţi pe peron sau facem buf cu un alt tren. Păi dacă facem buf a cui e vina? Nu cumva tot a domnilor conductori care nu sunt capabili să-şi stabilească traseul fără să se ciocnească cu alt metrou. Că parcă nu sunt aşa multe metroaie de astea. Că dacă ar fi aşa multe ar trebui să vină mai des, mă găndesc eu… Ce să mai spun despre domnii noştri cu servietele, care mai trăntesc ei de căte o grevă din cănd in cănd. Asta normal fără să se găndească un pic că stimatul călător are de ajuns la un serviciu ceva, că stimatul călător suportă in fiecare zi bătaia lor de joc şi nu mai face nici o grevă. Ce ar zice oare Metrorexul dacă ar face şi stimatul călător o grevă.

Mă intreb ce se intămplă cu toţi banii strănşi din vănzările de abonamente, cartele. Dar mai ales mă intreb ce se intămplă cu banii strănşi de pe reclamele care sunt in fiecare staţie de metrou. Care impopoţonează căteodată in asemenea hal staţiile de metrou de zici că eşti la o expoziţie cu prezentare de produs. Te aştepţi in orice moment să-ţi sară in faţă o fată cu standul de mostre. Ce face stimatul şi stimabilul Metrorex cu aceşti bani de nu are fonduri nici măcar să pună nişte indicatore de orientare. Da! In metroul bucureştean dacă eşti străin sau din provincie şi nu ai mai circulat pănă atunci cu acest mijloc de transport in comun, te rătăceşti.
Aceasta e ţara care a intrat de curănd in Uniunea Europeană?

×
Subiecte în articol: cetateanul metrou