x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Un secol de Flamanzi 1907-2007: Un caz de entitate in satul Corni

1907-2007: Un caz de entitate in satul Corni

de Luiza Moldovan    |    06 Feb 2007   •   00:00
1907-2007: Un caz de entitate in satul Corni

Satul Corni n-are nimic deosebit doar ca, daca vrei sa stii, si pe-acolo au trecut, in mania lor, taranii insurgenti din 1907. Am ajuns in Corni cu o suta de ani mai tarziu si am intalnit urmatoarele: trei magazine mixte, un nene cu sireturi la slapi, o mamaie care facea mereu "ptiu" inainte sa vorbeasca...

…Pe Ion si pe Costel (personaje principale) si pe Florin si pe Petre si pe mai multi copii (personaje secundare) care se tineau dupa noi. In timpul programului nostru, nimic deosebit de semnalat, cu exceptia urmatoarelor fenomene avute loc. Ah, da, si pe calutul Vasilica, in varsta de 1 an si trei luni, de-o seama cu fetita lui Ion, care facea asa din nari si fornaia si facea asa cu copita fata-dreapta, ca avea energie si nu-i placea sa stea. Calutul Vasilica, nu fetita lui Ion.

ION SI COSTEL sunt ca o entitate inseparabila. Caractere profund diferite, Ion si Costel au totusi ceva in comun: pasiunea pentru discutiile prelungite pe fondul consumului de. Nimic rau in toate astea, cu atat mai mult cu cat in ziua nimeririi noastre in zona, nu mai putin de trei sfinti se cereau sarbatoriti, imediat dupa venitul de la biserica. Ion e genul prelung si slab, cu mustata si maini enorme. Are o privire buna si-l iubeste pe Vasilica de se topeste dupa el. Costel e mic si indesat si a muncit trei luni in Italia, acolo unde nevasta-sa a plecat acum patru ani si de unde nu s-a mai intors niciodata, desi Costel o asteapta. Are deviatie de sept sau poate ca s-a batut odata, cine stie, si i-a dat unul un pumn in fata si-o fi ramas asa. Pare genul agresiv, nu zic. Tot ce spune Ion ca are, Costel are mai mult si mai frumos si mai bun.

De exemplu, daca Ion are un calut de un an si trei luni, Costel are o iapa uite-asa de mare. In descrierea iepei, Costel face semn ca adica "maaare" si "scara", ca adica inalt. Costel nu-i pune zabala iepei lui, spre deosebire de Ion, care-i pune zabala lui Vasilica, acest lucru nefiind de natura sa-i placa lui Vasilica, genul, mai degraba, care iubeste libertatea.

ION are patru copii, doi cai, doi iepuri, cateva gaste, o pata pusa pe Vasile Lupu, in casa la el, harta Romaniei atarna demn de becul care atarna demn de tavanul care se sprijina demn de cer (ah!), e bucuros ca ne-a nimerit prin zona, ca sa spunem la ziar adevarul despre Vasile Lupu, care nu doar ca e de loc din Corni, dar ca e "cel mai de sus om" si "o mintit satu’ c-aduce tractoare si o venit cu doua navete de bere sa plateasca studentii de la facultate". Doua fraze nu reusim sa punem cap la cap despre "cel mai de sus om", pentru ca, daca Ion vorbeste, Costel trebuie musai sa vorbeasca si el si musai in acelasi timp cu Ion, despre Vasile Lupu mai aflam ulterior ca: "Vasile Lupu e un mincinos si un carnar si o adus studentii sa faca drumuri si le-o dat bere in loc de bani", Costel a intrerupt si a spus ca el, "cand a fost in Italia, io-i spuneam, seniuora, non capisco", iar Ion a intervenit cu un "adica nu stiu sa parlesc", moment in care facem cunostinta cu o mai veche proprietate de-a lui Ion, cu iepuroaica, o tipa mare si alba si blanoasa, de profesie iepure, specializarea femela, pe care Florin, unul dintre copiii lui Ion, o tine de urechi, "auci", facem noi empatizand cu iepuroaica, la care Costel vine si spune "ce ai, ma, cu iepurasa aista, n-ai voie sa tii iepurele de urechi, ca, daca-l iei, il doare capu’", la care Florin pufneste si rade ca pentru sine, dar noi radem tare, la care Costel simte nevoia unor explicatii suplimentare: "Daca-l tii de urechi, face ra-pan la urechi". Despre Vasile Lupu si cat a fost el de carnar, dialogul n-a mai evoluat, dar am aflat ca, daca mergem acasa la Costel, ne da el nu un caiet, ci mai multe caiete. De asemenea, am mai aflat ca n-avem noi pixuri cum are Costel.

Ion isi asuma starea materiala precara cu aceeasi demnitate cu care harta Romaniei sale atarna demn din tavan; in orice caz, Ion e un tip onest (se vede asta pe fata lui): "Asa spune: o casa nacajita din Moldova". Costel intra peste Ion si spune ca sa venim la el, sa ne arate el: "Vii la mine, multe-ti arat io. De ce nu mi-ai spus mie ca vreti sa faceti niste reportaje, ca v-aduceam io un caiet plin".

Unul dintre copiii lui Ion se lauda ca el poate sa tina calul (alt cal) pe cele doua picioare din spate. Cu alte cuvinte, ca el il poate face pe cal sa se sprijine cu picioarele din fata pe umerii lui si-asa timizi. Au loc mai multe incercari de tinere a calului pe picioarele din spate in curte la Ion, dar calul nu prea vrea. "Acuma nu poate, ca e infricat", precizeaza Costel, dupa care iar, ca sa mergem la el acasa, ca sa ne dea "o serveala, o prajiturica, punem o muzica, bem o cafea sau un ness, ce vrem noi". Generos om Costel si primitor cu stranierii.

INCERCARE DE IARNA IN CORNI. O zapada timida sta ca o semnatura pe pamantul care a vazut si rascoale, si recolte

LA COSTEL acasa: intri intr-o camaruta mica-mica, pe urma faci brusc dreapta si intri intr-o camaruta ceva mai mare, dar nu foarte, in care Costel, ca o gazda perfecta, pune repede niste manele si aduce pe masa un d-ala care straluceste, n-am sti sa precizam cum se numeste. De la Costel am primit spaga urmatoarele: o agenda mare si verde pe 2007 si o agenduta mai mica pe 2004, ambele din Italia, cat si o ciocolata subsemnata, o ciocolata - Anca S. Colegii nostri Marin R., fotoreporter, si Florin, conducator auto, nu s-au facut, din pacate, cu nimic. Atat subsemnata, cat si colega ei, Anca, precizam ca era sa primim cate un pachet de cafea adus din Italia de chiar manutele lui Costel, dar noi am refuzat, iar asta l-a suparat foarte tare pe Costel. Si, ah, da, subsemnata a primit doua pixuri stralucitoare, unul verde stralucitor, celalalt argintiu stralucitor.

LA FINAL. Desi invitata in spatiul intim al lui Costel, subsemnata a fost trimisa la bucatarie pentru a pregati cafelele promise. Subsemnata s-a supus cu docilitate, dupa care s-a carat repede. Nu inainte sa-i vada iapa lui Costel. Intr-adevar, e foarte mare iapa lui Costel din Corni, dar nevasta-sa lui Costel nu are de gand sa mai vina vreodata din Italia.

BOI&IEPURI
"Veniti la mine-n casa, io-s sarac, da’ mie nu mi-i rusine s-o spun, de muncit muncesc la munca campului (sic!) cu nevasta-mea, mi-au murit toate gainile, n-am noroc, daca n-am noroc la bani, n-am noroc la bani si cu asta basta, cum e vorba aia, «la omu’ sarac, nici boii nu trag». Gainile mi-au murit de boala, nu stiu ce boala. Cu iepurii la fel. Noroc ca mai apucam sa mai mancam din ei. Foarte buna carnea de iepure, e dulce, asa, si ti se topeste-n gura"
Ion
satul Corni
BIP
"Trei luni am muncit in Italia, nevasta-mea si acum e acolo, astept sa vina sa scoata bani de pe card, mereu trimite dulciuri si cafea la copii, la mine nu exista sa n-am dulciuri in casa, le dau si la copiii lu’ Ion, nu exista sa nu le dau; da’ eu la constructii am muncit, e mai bine in Italia ca in Romania, da’ n-as ramane in Italia nici sa-mi dai banii de pe lume. Am patru celulare, de care vrei? Cand vrei sa vorbesti cu mine, imi dai un bip"
Costel
satul Corni
×