x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Zeul Neptun, sedus de folk

Zeul Neptun, sedus de folk

de Claudia Daboveanu    |    26 Aug 2006   •   00:00
Zeul Neptun, sedus de folk

Unele lucruri n-au nimic in comun cu altele. Asa ni se parea si noua inainte de 24 august: ca statiunea Neptun e incompatibila cu folkul. Tocmai asta ni s-a parut provocarea verii: "Folk you!" la Neptun.

Unele lucruri n-au nimic in comun cu altele. Asa ni se parea si noua inainte de 24 august: ca statiunea Neptun e incompatibila cu folkul. Tocmai asta ni s-a parut provocarea verii: "Folk you!" la Neptun.

Zis si facut. "Perla" litoralului romanesc, adorata de presedinti (nu de bloc) si de proaspat imbogatiti, a fost aleasa de noi drept gazda ultimului week-end "Folk you!". In fond, cum sa tii piept muzicilor de la terase (oricare ar fi ele) decat "dand buzna" pe plaja, cantand din suflet si inarmat pana-n dinti cu chitare?

COORDONATE. Dupa ce ne-am invartit in cerc vreo jumatate de ora, am gasit in sfarsit drumul spre resedinta de trei zile a muzicii si poeziei. Va spunem si voua, nu de alta, dar "Folk you!" se-ntampla si asta-seara la Neptun, iar locul precis poate fi indicat asa: cum stai cu fata la steaguri (adica la mare), o iei pe alee in dreapta, vreo 200 de metri. Si-acolo, foarte aproape de valuri e scena noastra pe care au urcat in prima seara din ultimul week-end Tatiana Stepa, Maria Magdalena Danaila, Maria Gheorghiu, Dinu Olarasu, Mircea Rusu si Ducu Bertzi.

Foarte ciudat sentiment am avut, pentru ca, in premiera, pe la 9 seara se stransesera destul de putini oameni sa-i vada si sa-i auda pe artistii mai sus amintiti. Si asta nu-i tot, nu stateau direct pe nisip, ca toti spectatorii de unde s-a intamplat "Folk you!" pana acum, ci pe sezlonguri prevazute cu prosoape de plaja. Aveai senzatia ca au ramas acolo de la plaja sau ca asteapta rasaritul, nu care cumva sa le ia altcineva locul orientat strategic cu fata spre mare. Dar bine si-asa, ne-am zis, chiar daca lumea nu da navala, bine ca exista macar curiozitate. Insa, pe masura ce folkistii evoluau, publicul s-a dovedit a nu fi doar curios, ci si cunoscator. Spectatorii s-au inmultit si au cantat o data cu artistii. Care i-au rasplatit cu piese celebre din repertoriile lor, dar si cu prime auditii si duete inedite.

DILEMA. Cine-i langa Mircea Rusu? Virgil Suciu sau Virgil Iantu?

DUETE. Dinu si Vladi Olarasu reprezinta deja brandul impus de cea de-a doua editie a Festivalului "Folk you!". Tatal cu vocea si chitara, fiul, cu muzicuta si... deja "aerele" de viitoare vedeta, care-i dau un plus de candoare: "N-am chef sa cant in seara asta, poate alta data", se lasa rugat piticul de patru ani. Pana la urma, profesionistul din el a invins copilul alintat, adus de mana din parcul de distractii de mamica lui, smulgand aplauze si urale. Olarasu-tatal a mai facut un duet pe final cu Ducu Bertzi, care a interpretat un cantec compus pe versurile lui Dinu Olarasu.

O FEMEIE, UN SHOW. Daca saptamana trecuta Tatiana a cantat mai ales in duet ba cu Magda Puscas, ba cu Vasile Seicaru - doua glasuri care se potrivesc de minune cu al ei - acum a dat un superrecital singura. Vocea si talentul: iata monedele forte cu care ne rasplateste de fiecare data dragostea pentru ea

FEMEI SI CORIFEI
Maria Gheorghiu ne-a daruit o melodie in prima auditie, careia i-a semnat atat versurile, cat si muzica: "Lumina pura". Un cantec de dragoste, care exprima cat se poate de bine starea ei de-acum... Si au fost si fetele cu ochii verzi ca marea: Tatiana Stepa si Maria Magdalena Danaila. "Sunt cea mai frumoasa femeie si-mi sta bine cu franjurii ploii in par", spune Ana Blandiana, prin vocea soptit-tandra a Mariei Magdalena Danaila. Maria Magdalena ne-a mai spus, pe note, ca iubeste cu patima ploile. Dezlantuitele ploi - femei - si ploile feciorelnice... Ne rugam totusi sa n-avem parte de ele - la propriu - in seara asta, cand vin la Neptun cei patru corifei, cu tandreturi pentru femei...

DOI DIN BAND
Mircea Rusu n-a urcat singur pe scena, a venit insotit de o "bucatica" din trupa lui, Mircea Rusu Band, pe numele lui Virgil Suciu. Pe langa piesele care au mers la suflet, Mircea a destins atmosfera spunand bancuri cu ardeleni si cu moldoveni, iar Virgil a simtit nevoia sa-i asigure lu’ dom’ primar din Band acompaniament la chitara si pe durata bancurilor. Ceea ce a atras si mai mult simpatia publicului.

INREGISTRĂRI VIDEO - FOLK YOU 2
×