Radu Bogdan, directorul “Nine O’Clock”, primul cotidian de limba engleză din întreaga istorie a României, care va împlini peste două săptămâni 23 de ani, îşi sărbătoreşte astăzi ziua de naştere. Jurnalul Naţional îi urează “La mulţi ani” domniei sale şi ziarului pe care îl conduce.
“Facem eforturi susţinute pentru a ne adapta condiţiilor actuale”
A fost şi a rămas un luptător
“Nu pot să nu recunosc că legătura mea cu presa, care a început la ziarul «Viaţa nouă» din Galaţi, devenit astăzi «Viaţa liberă», în clasa a X-a de liceu mi-a adus multe satisfacţii. În timpul liceului am cunoscut îndeaproape întreaga regiune Galaţi (care cuprindea actualele judeţe Brăila, Galaţi, Focşani şi Tulcea), după cum în anii facultăţii am bătut întreaga ţară colaborând la un săptămânal pentru copii.
După absolvirea Facultăţii de drept din Bucureşti am devenit comentator de politică externă, ceea ce mi-a deschis drumul către exterior. Recunosc că în copilărie visam cu ochii deschişi pe malul Dunării să devin aviator sau marinar ca să pot călători. Meseria de comentator de politică externă şi, ulterior, funcţia de director al «Nine O’Clock» m-au ajutat să-mi realizez visurile copilăriei şi să călătoresc în peste 70 de ţări ale lumii. Este şi motivul pentru care nu regret, aşa cum afirmam şi altă dată, că nu am devenit diplomat, la fel ca şi cei 15 colegi ai mei de an de la Facultatea de Drept, care au ales acest drum, devenind, după 1990, ambasadori şi unii chiar miniştri.
Încerc fără îndoială o mare satisfacţie că în curând «Nine O’Clock» va împlini 23 de ani de existenţă. Explicaţia rezistenţei în timp a ziarului, în condiţiile în care nu puţine cunoscute cotidiene au dispărut de pe piaţă, rezidă, după părerea mea, în faptul că ne-am străduit în permanenţă să oferim o imagine cât mai corectă şi obiectivă a realităţii româneşti, cu alte cuvinte să fim cât se poate de credibili.
Nu pot, fireşte, să nu remarc că cei 23 de ani au reprezentat ani de eforturi permanente şi susţinute, de continuu dialog cu autorităţile, dar şi cu cititorii (în cea mai mare parte rezidenţi străini din România – diplomaţi, oameni de afaceri, bancheri, turişti etc.). De altfel, aceştia din urmă, şi în special bancherii şi oamenii de afaceri, au fost cei care ne-au susţinut în permanenţă, apreciind existenţa şi echilibrul ziarului.
Este cum nu se poate mai clar că actuala perioadă prin care trecem, din cauza crizei economice şi financiare, ne afectează mai mult ca oricând. Pentru prima dată în luna august a acestui an ziarul n-a apărut pe print. Ne străduim însă să nu ne pierdem optimismul şi facem eforturi susţinute pentru a ne adapta la condiţiile actuale, ceea ce, trebuie să recunosc, nu este deloc uşor, mai ales în condiţiile în care dialogul cu autorităţile este ca şi inexistent.
Nu pot încheia, fireşte, aceste rânduri fără a mă gândi la viitor. Lucrul cel mai important este, desigur, să fiu sănătos şi apoi doresc să mă ocup mai mult de băiatul meu, Radu Cristian, care a intrat în acest an la liceu, şi de mama sa, Gabriela, fără de care nu aş fi realizat nimic din ceea ce am realizat în toţi aceşti ani de libertate.”