x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale 100 de ani de Frida Kahlo

100 de ani de Frida Kahlo

de Sebastian S. Eduard    |    06 Iul 2007   •   00:00
100 de ani de Frida Kahlo

Se naşte la 6 iulie 1907, insă modifică ulterior data la 7 iulie 1910, pentru a coincide cu fondarea Mexicului modern. Numele ei este Frida Kahlo, o figură-cult a contemporaneităţii.

Frida Kahlo s-a remarcat printr-o frumuseţe excepţională, refuzănd să scape de pilozitatea facială (avea mustaţă şi sprăncenele erau unite, ingroşăndu-le chiar in autoportrete) şi printr-un stil vestimentar inspirat din rochiile mexicane.

Viaţa artistei a inceput şi s-a sfărşit in Mexic, intr-o casă numită Blue House. La 6 ani, Frida s-a imbolnăvit de poliomielită, rămănănd cu piciorul drept mai subţire faţă de cel stăng.


ACCIDENTUL. La 17 septembrie 1925, la 18 ani, autobuzul in care se afla a fost lovit de un tramvai. O ţeavă de metal a străpuns abdomenul Fridei, ieşind prin vagin. Coloana vertebrală a fost ruptă in trei locuri, gătul, căteva coaste, pelvisul au fost rupte, iar piciorul drept fracturat in 11 locuri. Dislocat şi zdrobit. Nimeni nu a crezut că va supravieţui, cu atăt mai puţin că va mai merge vreodată. Dar după o lună de spitalizare a plecat acasă. Captivă in corsete de ghips pentru luni intregi, Frida incepe să picteze stănd in pat, iar şevaletul era deseori susţinut de mama sa. Cu ajutorul unei oglinzi, artista incepe să picteze tema centrală şi distinctă a operei sale: propria persoană. 150 dintre tablourile sale salvate sunt autoportrete. "Mă pictez pe mine pentru că sunt atăt de des singură, pentru că sunt singurul obiect pe care-l cunosc cel mai bine." Şi-a revenit in mod miraculos (a putut merge iar), dar durerea cumplită şi oboseala au cauzat multiple spitalizări şi operaţii de-a lungul vieţii. Căndva, glumea că deţine recordul pentru numărul de intervenţii chirurgicale (in jur de 30).


VIAŢĂ.
Acesta este doar inceputul unei vieţi tumultuoase. Căsătoria cu Diego Rivera (urmată de divorţ şi apoi de o recăsătorie), relaţiile cu mai multe femei (inclusiv cu sora sa Cristina), avorturile spontane, aventurile scandaloase (printre care şi cu revoluţionarul rus Leon Troţki) sunt poate căteva argumente pentru a (re)vedea filmul şi/sau a citi cartea. Astăzi se implinesc 100 de ani de la naşterea Fridei.


Centenar Frida la Vama Veche

Măine, in Vama Veche, la Şoni, incepănd cu ora 22:00, Editura Tritonic te invită la o discuţie depre viaţa tumultuoasă a Fridei Kahlo, dar şi cum este văzută de sora ei in romanul "Frida", de Barbara Mujica. Această intălnire il are ca invitat pe domnul Bogdan Hrib, directorul grupului editorial Tritonic. "Uneori simt că mi-am trăit intreaga viaţă prin Frida. Ea era cea care avea parte de aventuri; numai ea experimenta cele mai tari emoţii. Trăiesc o viaţă la măna a doua, aşa cum i-aş purta hainele surorii mele", mărturiseşte Barbara Mujica, sora Fridei, autoarea biografiei.


×
Subiecte în articol: arte frida