x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale 75 de milioane de euro, înrămate la Art Safari!

75 de milioane de euro, înrămate la Art Safari!

de Magdalena Popa Buluc    |    07 Apr 2023   •   21:45
75 de milioane de euro, înrămate la Art Safari!

Abia așteptam să facem revealul: aducem o capodoperă internațională la Art Safari pentru voi! Veți putea admira celebra pictură „Omul cu tichie albastră” de Jan van Eyck, în premieră, în inima Bucureștiului! O expunem un timp foarte limitat, între 20 și 30 aprilie, de joi până duminică. Dar 8 zile!

Lucrarea provine din colecția Muzeului Național Brukenthal și nu vine singură! Alături de aceasta mai sosesc la București alte 4 capodopere de Tiziano, Paolo Veronese și Hans Memling. O adevărată comoară vine de la Brukenthal, marcând un moment istoric: este pentru prima dată când lucrările părăsesc muzeul pentru a fi expuse într-o expoziție temporară pe teritoriul României. Până acum, au mai călătorit doar în afara țării, pentru a fi parte din mari expoziții.

 

De ce este „Omul cu tichie albastră” o lucrare specială?

Ei bine, în primul rând pentru că este o raritate! Doar 20 de opere de Jan van Eyck (1390-1441) sunt cunoscute în toată lumea. Iar aceasta este singura creată de marele artist flamand aflată în România. Opera a fost realizată în jurul anului 1430 și a fost achiziționată de baronul Samuel von Brukenthal.

Istoria ei este zbuciumată. Multă vreme s-a crezut că a fost realizată de celebrul renascentist german Albrecht Dürer, din cauza monogramei AD din colțul din stânga sus. S-a dovedit însă, că monograma și anul pictării sunt elemente adăugate portretului mai târziu, în XVIII, probabil datorită cotei de piață ridicate pe care Dürer o avea în epocă.

“Lucrările fac parte din expoziția permanentă „Capodopere”, în ale cărei etape de amenajare găsim indiciile unor evenimente din istoria colecției de pictură europeană.

Deschisă la etajul al doilea al Palatului Brukenthal în anul 2006, prima versiune a expoziției a fost prilejuită de reîntregirea colecției cu lucrări de mare valoare, de care muzeul fusese deposedat de-a lungul timpului: 19 lucrări transferate în anul 1948 la Muzeul de Artă din București (între care Jan van Eyck: Omul cu tichie albastră, Hans Memling: Portret de bărbat citind şi Portret de femeie rugându-se) și 4 lucrări recuperate dintre cele 8 furate în anul 1968 (între care Tiziano Vecellio: Ecce Homo). Proiectul curatorial a făcut parte din programul Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007.”, Director Interimar Alexandru Chituță al Muzeului Național Brukenthal.

 

×