Despre supravieţuirea în comunism s-au scris sute şi mii de pagini, mai ales în ultimii ani. Jurnalul Naţional a avut chiar o iniţiativă extraordinară, reluând, la 20 de ani distanţă, editarea ziarului Scînteia, în încercarea de "rescrirere" a anului 1989. După două decenii de la căderea comunismului, Veronica Bectaş ne propune o carte mai puţin obişnuită despre "istoria măruntă" a acelor ani: "77 istorii şi reţete din Epoca de Aur" (Editura Cartex), o culegere de 77 de texte care balansează între statutul de reportaj crud şi cel de povestire coaptă, alături de care stau tot atâtea blide cu mâncare gătită după reţetele de-acum un sfert de veac.
"Radiografiile culinare", rubrica pe care Veronica Bectaş a ţinut-o în paginile Scînteii (noi), au fost o înşiruire de "poveşti de război", pigmentate cu anecdote despre cozile nesfârşite la alimente, cu gratitudine pentru isteţimea şi priceperea gospodinei românce, care reuşea, din mai nimic, să hrănească o familie numeroasă. "Cozile la carne sau la unt erau războaiele lor, raţia de ulei, zahăr şi făină era un paragraf din legea lor marţială", scrie Simona Lazăr, editorul Jurnalului de Bucătărie, în "Pre-zicerea" cărţii.