x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Adjudecat!

Adjudecat!

de Magdalena Popa Buluc    |    05 Apr 2021   •   14:45
Adjudecat!

De la van Gogh, la Pissarro: povești neștiute și rezultate de excepție la licitația Sotheby's

Nu mai fusese prezentat niciodată în public. Prin urmare, cu prima ocazie, iubitorii de artă, în general, și de Van Gogh, în mod special, nu au dezamăgit așteptările casei de licitații Sotheby's, care, în parteneriat cu casa de licitații pariziană Mirabaud-Mercier, l-au licitat în data de 25 martie 2021. Iată cum a decurs evenimentul destinat lui Vincent van Gogh.

Licitația Sotheby's Impressionist and Modern Art s-a încheiat în seara de 25 martie 2021 cu un total brut de 36,5 milioane EUR (43 milioane dolari, după licitări). Din cele 31 de loturi scoase la licitație, 88% au fost vândute. Dintre acestea, 42% au depășit estimarea maximă, 39% au rămas în previziuni și doar 6% au dezamăgit așteptările. Lotul principal al serii a fost, fără îndoială, 

pictura Scène de rue à Montmartre (Impasse des Deux Frères et Le Moulin à Poivre), semnată de Vincent van Gogh. Opre a afost creată în 1887. 

Estimată între 5 și 8 milioane de euro, inițial, pictura a reprezentat al șaselea lot în cadrul serii, atingând la final un preț de 14 milioane de euro. Din păcate, fără a specifica motivul, Aurélie Vandevoorde a anunțat că lotul urma să revină la licitație la sfârșitul sesiunii. Și așa a fost. Din păcate, însă, după 10 minute de dispută, pictura a fost adjudecată pentru o valoare mai mică decât cea precedentă: 11,25 milioane EUR (13 milioane EUR, cu primă). În orice caz, un mare succes pentru Sotheby's, potrivit căreia „trecuse mult timp de când piața franceză de artă nu mai văzuse un van Gogh de acest calibru”.

 Francis Picabia, Corida (Le Matador dans l'Arène). Estimare: 1.700.000 - 2.500.000 EUR. Vândut pentru 3,5 milioane EUR.

O altă mare realizare este cea a lucrării La corrida (Le Matador dans l'Arène), de Francis Picabia, 1940-41, adjudecată pentru 3,5 milioane de euro. Pictura se afla într-o colecție privată europeană de cinci decenii și fusese expusă ultima dată în expoziția Picasso/Picabia 2018-19, organizată de Muzeul Granet, din Franța și fundația MAPFRE, din Barcelona.

Pictura abstractă a lui Roberto Matta, Prince of Blood (Triptych)/Prințul Sângelui (Triptic), datată cca. 1943, a fost vândută pentru 1,1 milioane EUR (1,3 milioane EUR, cu primă), depășind estimarea maximă de 1 milion EUR. Vânzătorul american a cumpărat-o, în 2009, de la Christie's, pentru 745.900 de dolari, înregistrând astfel o creștere de 114,5% în mai puțin de zece ani.

 Edgar Degas, Danseuse au tutu vert. Estimare: 2.000.000 - 3.000.000 EUR. Adjudecată pentru 2,6 milioane EUR.

La Sirène, a lui Kees van Dongen (circa 1913), înfățișând o doamnă în picioare, nud, a fost adjudecat pentru 1,9 milioane de euro de un cumpărător din Asia, estimarea fiind de 1 milion de euro (1,2 milioane de dolari).

La Récolte des pois/Recolta de mazăre, guașă a lui Camille Pissaro, din 1887, o scenă idilică ce înfățișează șase femei ce culeg mazăre, a depășit deja așteptările. Istoria operei este deosebită. În 2018, Curtea de Apel din Paris a decis ca cei doi colecționari, Bruce și Robbi Toll, care cumpăraseră lucrarea cu 880.000 de dolari, în 1995, de la Christie's, să restituie guașa moștenitorilor lui Simon Bauer, proprietarul franco-evreu inițial, căruia pictura îi fusese confiscată în timpul celui de-al doilea război mondial. De asemenea, este curios cum lucrarea a fost recuperată de guvernul francez atunci când Bruce Toll a împrumutat-o ​​Muzeului Marmottan, din Paris, pentru o expoziție organizată în 2017. Totodată, se pare că pictura fusese comisionată direct de Theo van Gogh.

 Camille Pissarro, La Récolte des pois/Recolta de mazăre. Estimare: 1.200.000 - 1.800.000 EUR. Vândut pentru 2,8 milioane EUR.

Familia Bauer a vândut-o, de data aceasta, pentru suma de 2,8 milioane de euro (3,4 milioane de euro, cu primă), de trei ori estimarea sa inițială, de 1,2 - 1,8 milioane de euro.

Un alt Picabia, o reprezentare a trupurilor lui Adam și Eva, suprapuse unei fețe ce zâmbește, pictură datată cca. 1931, a fost vândut pentru 2 milioane de euro, depășind estimarea de 1,5 milioane.

Un pastel Edgar Degas ce ilustrează o dansatoare în tutu verde a fost adjudecat pentru 2,6 milioane de euro, cu o estimare de 2 milioane de euro. Sculptura de bronz a lui Auguste Rodin a unui cuplu așezat și îmbrățișat, Le Baiser, din 1904, s-a vândut pentru 780.000 de euro, suma depășind cea mai optimistă estimare, de 600.000 de euro. Prețul său final a fost de 956.3000 EUR.

 Francis Picabia, Adam și Eva. Estimare: 1.500.000 - 2.000.000 EUR. Vândut pentru 2 milioane EUR.

Un record „italian”. Portretul unui tânăr, de Pollaiuolo, adjudecat pentru 5,3 milioane de euro

Piero del Pollaiuolo, Ritratto di giovane/Portretul unui tânăr

Estimat între 4 și 6 milioane de lire sterline, tabloul a atins un nivel record în prima vânzare de seară de anul acesta a Sotheby's, de la Londra

Un lucru este cert: pandemia care continuă pe tot globul nu pare să afecteze piața artei. Cel puțin, nu nivelurile sale superioare. Ne-am amintit deja, aproape ca de o mantră, de unele licitații record realizate în ultimele zile. 

De Banksy, de pildă, cu al său Game Changer, care, de la o estimare cuprinsă între 2,5 - 3,5 milioane de lire sterline, a fost adjudecat pentru 16,8 milioane. Sau de Warrior/Războinic, de Jean-Michel Basquiat, care, cu 41.664.794 dolari, a devenit cea mai scumpă lucrare occidentală vândută vreodată în Asia. De asemenea, amintim de prețul de top al Portretului unui tânăr ce ține un Roundel, de Sandro Botticelli, lucrare introdusă la licitație doar în 28 ianuarie și adjudecată pentru 92 de milioane de dolari la Sotheby's, în New York.

Urmează un alt record, strâns legat de precedentul: capodopera protagonistă a licitației a făcut parte - la fel ca Botticelli - din colecția lui Thomas Ralph Merton (1888-1969), primul om de știință angajat de serviciile de informații britanice și modelul original pentru agentul MI6 Q. Vorbim despre Portretul unui tânăr, de Piero del Pollaiuolo, unul dintre cele mai importante momente ale primei vânzări de seară din Londra, de la Sotheby's, din 2021, din data de 25 martie. Creditată cu o estimare între 4 - 6 milioane de lire sterline, pictura ce ilustrează un tânăr cu trăsături rafinate, a cărui siluetă iese în evidență pe fundalul unui cer albastru este singurul portret cunoscut al artistului, aflându-se încă într-o colecție privată. Opera a fost adjudecată pentru 4.564.200 de lire sterline (5,3 milioane de euro) unui furnizor de telefonie.

În Florența Renașterii, frații Pollaiuolo, Piero și Antonio au făcut inovații importante în diferite forme de artă; nu în ultimul rând, în domeniul portretelor. Atelierul lor a rivalizat ca importanță și prestigiu cu cel al lui Andrea del Verrochio, a spus Cecilia Treves, cea care conduce cercetările departamentului Picturi ale vechilor maeștri/Old Master Paintings, la Sotheby's. „Acest fascinant portret în mărime naturală adoptă o poziție izbitoare, aproape frontală, prezentând subiectul într-un mod cu totul nou. Pictată într-o modalitate aparte, lucrarea este poziționată într-un moment-cheie din istoria portretului european.

Basquiat în zona recordurilor. Sotheby's aduce la licitație marele tablou al acestuia, Versus Medici

Jean-Michel Basquiat, Versus Medici

Jean-Michel Basquiat își continuă creșterea inexorabilă la licitație. Următorul record ar putea fi Versus Medici (estimat la 35-50 de milioane de dolari), ce va fi prezentat pentru prima dată de Sotheby's în timpul Licitației de seară de artă contemporană din New York, programată pentru 12 mai 2021.

Știrea, lansată de licitatorul Oliver Barker la finalul Licitației Renașterii Moderne, este una dintre cele destinate să agite piața artei. Versus Medici este de fapt o lucrare de o importanță considerabilă. Realizată în 1982, când Basquiat avea doar 22 de ani și tocmai făcuse o călătorie foarte important, ce avea să îl marcheze, în Italia, reprezintă o provocare explicită pentru arta occidentală. În pictură, artistul se încoronează ca moștenitor legitim al tradiției renascentiste.

Opera, estimată de Sotheby's la 35-50 de milioane de dolari, se află la prima sa licitație. De fapt, tabloul fusese cumpărat de colecționarul Stephane Janssen de la galeristul Larry Gagosian, în 1982, urmând a fi vândut unui alt colecționar, în 1990. De atunci, lucrarea nu a schimbat proprietarii. 

Importanța Versus Medici este însă certificată de numeroasele și importantele expoziții la care a participat. Mai presus de toate, ne amintim de Intuition, la 

Palazzo Fortuny, în timpul Bienalei de la Veneția din 2017, și de Jean-Michel Basquiat: Made in Japan, prima retrospectivă majoră dedicată artistului în Japonia.

Finalizat în același an ca Untitled și vândut de Sotheby's în 2018 pentru o sumă record de 110,5 milioane de dolari, Versus Medici este o altă capodoperă timpurie a lui Basquiat. Impregnată cu limbajul vizual caracteristic artistului, Versus Medici intenționează să se confrunte cu o piatră de temelie cheie a istoriei artei occidentale, Renașterea italiană, care consideră, cel puțin deocamdată, că și-a găsit expresia la cel mai înalt nivel în operele lui Leonardo, Michelangelo, Rafael, Botticelli și alții.

Jean-Michel Basquiat, Versus Medici

Cu această pictură timpurie a carierei, Basquiat se angajează ambițios într-o discuție esențială în istoria artei. De fapt, el nu numai că își afirmă locul în istorie, ci se și încoronează ca succesor al maeștrilor Renașterii. Basquiat cunoștea bine istoria operelor predecesorilor săi. El demonstrează acest lucru inserând o serie de citate în lucrare: menționăm, de exemplu, referințele la complexitatea anatomică a desenelor timpurii ale lui Leonardo, și la triptic, un format des folosit în construcția unei picturi religioase.

Tocmai această caracteristică a formei operei Versus Medici este cea care mărturisește familiaritatea extraordinară a lui Basquiat cu secolele precedente de tradiție artistică. Ideea unei referințe la altarele renascentismului devine astfel evidentă. A fost oare intenția sa să dubleze provocarea și să provoace simultan puterea religioasă și politică?

Versus Medici va fi expus la Taipei (3-4 aprilie), Hong Kong (16-20 aprilie) și Los Angeles (24-26 aprilie), înainte de a reveni la New York pentru expoziția de pre-licitație din luna mai, de anul acesta.

 

×