O lucrare ce i-a impresionat pe multi creatori de teatru – in special scenografi veniti la editia din acest an a Cvadrienalei de la Praga (16-26 iunie) – este albumul 'Un aristocrat in luminile rampei', dedicat artei scenice a artistului George Löwendal si lansat la sfarsitul saptamanii. Nobilul cu titlu de baron, avand origini daneze si norvegiene, dar nascut si format la Sankt Petersburg si stramutat pe pamant romanesc, este, in opinia scenografului romano-american Nic Ularu, prezent la lansarea de la ICR Praga, acolo unde s-a deschis si expozitia dedicata operei lui Löwendal, 'una dintre marile si placutele surprize pentru scenografia romaneasca'. Ularu ne-a spus ca i-a invitat pe multi scenografi americani aflati la Cvadrienala sa vada aceasta expozitie (curator Viorica Petrovici), vorbindu-le si despre 'extraordinarul album' realizat de Fundatia Löwendal, cu sprijinul ICR, si coordonat de criticul de teatru Andreea Dumitru.
'Cred ca este o mare descoperire in istoria scenografiei romanesti, trunchiata fara acest personaj, care are lucrari de o modernitate extraordinara create in anii ’20. Este un reviriment. Si albumul este frumos prezentat, iar ideea de a avea aceasta expozitie aici la Praga, inclusa in Cvadrienala, mi se pare extraordinara', ne-a spus Nic Ularu.
Prefata la album, intitulata 'Löwendal, baronul artist', a fost scrisa de teatrologul George Banu, care isi motiveaza implicarea in aceasta intreprindere creativa: 'De ce acest om ma pasioneaza? Pentru ca e multiplu. Modern si arhaic! Nu numai… el, exilatul din cauza Revolutiei ruse, face afise pentru demonstratia de 1 Mai a muncitorilor din Cernauti; el, ortodoxul, deseneaza emblema unui teatru evreiesc si alege drept model, pentru chipul lui Iisus, un tanar evreu; el, artistul savant, se consacra marionetelor; el, modernistul, se implineste facand pictura bizantina. Nu-l cunosteam inainte, dar Löwendal demonstreaza, cu geniu, aptitudinea de a nu capitula si, pe de alta parte, de a nu ramane strain, de a se integra. Baronul venit de departe a sfarsit prin a se indragosti de Bucovina, partizanul «stilizarii» s-a dedicat «cloisonismului» bizantin, tanarul alaptat la sanul avangardei s-a nutrit din puterea credintei ortodoxe. Si de acolo i-a venit – o ipoteza! – puterea de a rezista'.
Albumul lansat la Praga a fost tiparit in limba engleza, urmand sa apara, in curand, si varianta romaneasca a textului.