x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale America nazista

America nazista

15 Oct 2004   •   00:00

Philip Roth este autorul celui mai recent roman de istorie alternativa, "The Plot Against America", lansat pe 5 octombrie 2004. Cartea este de fapt un curs al istoriei imaginat de autor, altul decat cel real, menit sa puna sub semnul intrebarii ceea ce lumea ia drept un dat "firesc".

MIRUNA MIHALCEA

Nascut in 1933 din parinti americani si bunici evrei care faceau parte din valul celor care au imigrat pe teritoriul Statelor Unite, Philip Milton Roth scrie primul roman la varsta de 26 de ani, "Goodbye, Columbus". Cartea ii aduce la scurt timp recunoasterea ca scriitor din partea criticilor vremii, precum si Premiul National pentru Carte de Fictiune. Totodata, cartea va fi contestata de reprezentanti ai comunitatii evreiesti, nemultumiti de modul in care autorul alege sa prezinte experienta traiului lor in America.

COMPLOT. "The Plot Against America" este ultimul roman al autorului, in care Roth propune o noua abordare a istoriei Americii. Respectiv, o "America fascista", o "America al carei curs deviaza serios de la drumul democratiei", o "America prietena cu Hitler". Roth avanseaza o istorie care se schimba in momentul in care Roosevelt ar fi fost infrant in cursa prezidentiala de Charles Lindbergh, in 1940. Asadar, americanii aleg un presedinte adept al teoriei izolationiste, profund antisemit si simpatizant al Germaniei naziste.

Sub conducerea lui Lindbergh, America semneaza tratate de nonagresiune cu Germania si Japonia, iar presedintele acuza evreii intr-un comunicat deschis ca imping America intr-un razboi nejustificat impotriva Germaniei. Romanul trateaza problema atat la nivel de natiune, descriind atitudinea americanilor, precum si groaza care pune stapanire pe gospodariile evreilor din America. In final, America se vede divizata intre partizanii lui Lindbergh si cei oprimati de sistem.

PREMII. In 1997, Philip Roth primeste premiul Pulitzer pentru "American Pastoral". In ‘98, castiga Medalia Nationala pentru Arte, la Casa Alba. In 2005, Philip Roth va deveni al treilea scriitor american in viata a carui opera va fi reunita intr-o serie editata de Biblioteca Americana, iar ultimul din cele opt volume este programat sa apara in 2013.

SUCCES DATORAT CRONICILOR POZITIVE

Succesul fulminant al romanului "The Plot Against America" se datoreaza cu siguranta atat cronicilor pozitive de care a beneficiat, cat si controverselor care "dau bine" atunci cand este vorba de vanzarea unui astfel de produs. Iata aici numai una dintre opiniile avansate de criticii in domeniu: "Romanul reprezinta o viziune geniala in ce priveste modul in care o natiune se poate abate de la calea democratica". In scurta vreme de la lansare, romanul lui Philip Roth atingea o cota de vanzari neasteptata pe site-urile specializate in comertul de carte, precum www.amazon.com.
×
Subiecte în articol: arte america