x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Ana Blandiana va deveni Cavaler al Legiunii de Onoare

Ana Blandiana va deveni Cavaler al Legiunii de Onoare

28 Sep 2009   •   00:00
Ana Blandiana va deveni Cavaler al Legiunii de Onoare

Scriitoarea Ana Blandiana va primi, miercuri, Legiunea de Onoare, cea mai înaltă distincţie civilă din Franţa, anunţă Ambasada Franţei în România. Ceremonia de decorare a Anei Blandiana va avea loc la reşedinţa ambasadorului Franţei în România, Henri Paul.



Franţa aduce astfel un omagiu preşedintei Fundaţiei Academia Civică, care este la originea Centrului internaţional de studii asupra comunismului şi a Memorialului victimelor comunismului şi al rezistenţei de la Sighet.

Ana Blandiana (nume literar al Otiliei Valeria Rusan) este şi autoarea a 12 volume de versuri, a două volume de nuvele fantastice, a unui roman şi a şapte volume de eseuri publicate în limba română începând cu 1964, reeditate în ultimii ani în numeroase ediţii. Volumele sale au apărut în 23 de limbi.

Ea este laureată a mai multor premii naţionale şi internaţionale, printre care se numără Premiul Internaţional Herder, Premiul Naţional de Poezie, Premiul "Opera Omnia" al Uniunii Scriitorilor, Premiul Internaţional Vilenica, Premiul Internaţional Camaiore, dar şi subiectul a trei interdicţii de publicare: 1959 - 1964, 1985, 1988 - 1989. Blandiana este membră a Academiei de Poezie Stephane Mallarme, a Academiei Europene de Poezie şi a Academiei Mondiale de Poezie (UNESCO).

×
Subiecte în articol: arte ana