Historia, editura care a publicat o mare parte a cărţilor regretatului Octavian Paler, semnalează un aspect extrem de grav, apariţia pe piaţă, ca fiind "piratate", a două dintre volumele scrise de Paler: "Eul detestabil" şi "Apărarea lui Galilei".
Editura Historia, cea care a publicat o mare parte a cărţilor regretatului Octavian Paler, semnalează un aspect extrem de grav: apariţia pe piaţă, ca fiind "piratate", a două dintre volumele scrise de Paler: "Eul detestabil" şi "Apărarea lui Galilei".
"Cărţile domnului Octavian Paler - «Eul detestabil» şi «Apărarea lui Galilei» - sunt piratate cu nonşalanţă pe piaţă", ne-a declarat Georgeta Dimisianu, director editorial al Editurii Historia, sub auspiciul căreia au apărut numeroase volume ale lui Octavian Paler. "Dacă această afacere nu incetează - pentru că este intr-adevăr o afacere - vom fi obligaţi să facem plăngere penală. Am descoperit la numeroase puncte de vănzare a cărţilor că aceste două volume ale domnului Paler au fost piratate. «Eul detestabil», ediţia a doua, a apărut pe piaţă acum zece ani, in 1997, şi de atunci nu s-a mai tipărit, iar «Apărarea lui Galilei» a apărut in 2005", ne-a mai spus Dimisianu. Directorul editorial al Editurii Historia ne-a informat că in urma discuţiilor avute cu organele de poliţie a fost rugată să obţină o chitanţă fiscală pentru cele două cărţi "piratate" pe care le-a achiziţionat recent. "Firma care mi-a eliberat chitanţa se numeşte Cri - Cos Prod SRL, cu număr de autorizaţie: J 23/132/2005, cu sediul in sat Ghermăneşti, Bl. P 12, Sc. 1, Ap. 7, Snagov, Ilfov. Chitanţa fiscală are seria CRI nr. 276, datănd din 08.08.2007", a precizat Dimisianu.
DIFERENŢE. Potrivit Editurii Historia, cărţile "piratate" se deosebesc de cele reale ale lui Paler prin calitatea hărtiei - cartonul coperţilor este mai gros la cele "contrafăcute" - precum şi prin mărimea corpului de literă, care este mai mare la volumele "piratate".
Afacere
"Dacă această afacere nu incetează - pentru că este intr-adevăr o afacere - vom fi obligaţi să facem plăngere penală. Am descoperit la numeroase puncte de vănzare a cărţilor că volumele domnului Paler au fost retipărite la intămplare"
Directorul editorial ,Ed. Historia
Precizare
"Inainte de a muri, domnul Paler şi-a dat acordul ca revista Pro Lex să-i publice din poezii, dar nu ne-a dat şi textele creaţiilor sale. Poeziile le-am luat de pe internet"
Vasile Lincu,director revista Pro Lex