x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Andrei Koncealovski aduce "Strălucire"

Andrei Koncealovski aduce "Strălucire"

de Maria Sârbu    |    07 Apr 2010   •   00:00
Andrei Koncealovski aduce "Strălucire"
Sursa foto: Jean Blondin/Reuters

Regizorul şi scenaristul rus Andrei Koncealovski (Konchalovsky) va veni în România la 19 aprilie. Garantează acest lucru conducerea Festivalului Internaţional de Film - B-Est IFF, al cărui invitat de onoare este marele cineast.

Nu o dată citeşti sau auzi de la mari artişti declarând că iubesc viaţa, femeile şi arta care i-a consacrat. Lui Andrei Koncealovski, un cineast remarcabil, a cărui creaţie este cunoscută la noi mai mult de elita publicului cinefil, îi sunt atribuite cele enumerate şi încă ceva în plus: se iubeşte pe sine. Personalitatea sa, foarte puternică, ţine de spiritul libertăţii.

Pe scurt, îl putem caracteriza şi ca cineast şi ca om astfel: este autorul a circa 25 de lungmetraje; a scris aproximativ 30 de scenarii; a obţinut peste 20 de premii şi titluri, printre care Premiul de Regie la festivalurile de la Cannes şi Veneţia; a publicat şapte cărţi; a fost căsătorit de cinci ori, dar a avut iubiri mai multe; are şapte copii, unul fiind dintr-o relaţie extraconjugală.

În vârstă de 72 ani, Koncealovski nu se plictiseşte niciodată în meseria sa, pentru că nu lasă ca uzura să intervină. Menţionăm personalitatea puternică a acestui artist provenit dintr-o familie aristocrată: ea rezidă într-un perpetuu interes pentru ceva nou. Numele Koncealovski este al mamei sale - o scriitoare şi traducătoare apreciată, Natalia Koncealovskaia, nepoata pictorului Vasilii Surikov şi fiica pictorului Piotr Koncealovski.

Tatăl său a fost Serghei Mihalkov, poet, dramaturg şi scriitor pentru copii, cel care a scris imnul URSS şi apoi imnul Rusiei după 1990. Este fratele mai mare al cineastului Nikita Mihalkov, asupra căruia poate a avut o mare influenţă în alegerea profesiei de regizor, pentru că atunci când Koncealovski scria împreună cu colegul său de facultate, Andrei Tarkovski, scenariul pentru filmul despre Andrei Rubliov, Nikita stătea mereu în preajma lor, iar când inspiraţia celor doi nu se lăsa trezită ei îl trimiteau după vodcă. E o amintire dulce a lui Mihalkov despre acele vremuri.

Andrei Koncealovski a cochetat la început cu muzica. Se vedea pianist. A studiat doi ani la Conservatorul din Moscova, dar a abandonat şi a dat la Institutul de Film (VGIK).

CREAŢIA
"Siberiada" este unul dintre titlurile cele mai cunoscute din creaţia regizorală a lui Koncealovski (Premiul Special al Juriului la Cannes 1979), printre protagonişti fiind şi Nikita Mihalkov. Cei doi au colaborat şi la alte filme: în 1969, fratele mai mic juca în "Un cuib de nobili", în regia fratelui mai mare. Când Mihalkov pregătea, ca regizor, "Sclava iubirii", Koncealovski a participat la scrierea scenariului.

După ce a terminat "Siberiada", nu l-a mai interesat să rămână în URSS. A plecat în Occident în 1978. Deşi era căsătorit la acea vreme cu o franţuzoaică, avea statutul de emigrant. În America, Cetatea filmului era închisă pentru el. Trebuia să demonstreze producătorilor ceea ce ştia să facă. A luat totul de la capăt. Abia peste patru ani a păşit pe platoul de filmare.

Presa menţionează că poarta în lumea Hollywoodului i-a fost deschisă de actriţa Shirley MacLaine, femeia care intrase în viaţa lui. Şi au urmat filme precum "Vişinul rupt", "Amanţii Mariei" (nominalizat la Premiul Cesar), "Trenul evadării" (două nominalizări la Oscar pentru rol principal şi rol secundar masculine), "Homer şi Eddie" (Marele Premiu la Festivalul de la San-Sebastian).

Revenirea după 1990 în Rusia a fost marcată prin alte filme, printre care "Găina porumbacă" (1994). A regizat în 2002 "Azilul de nebuni" (programat şi la B-Est din acest an), iar în 2004 două documentare politice. Filmul "Strălucire" (2007) va fi proiectat în deschiderea Festivalului de la Bucureşti la 20 aprilie.

Cele mai noi titluri semnate ca regizor sunt "Spărgătorul de nuci" şi "Rahmaninov" (film pentru televiziune), producţii ale anului 2010. De notat şi proiectele sale "Evghenii Oneghin" şi "Dama de pică" la Teatro alla Scala din Milano.Koncealovski trăieşte acum atât în străinătate, cât şi în Rusia, în funcţie de ceea ce lucrează.

 

În plus: "Azilul de nebuni" şi un master-class
Festivalul B-Est se va desfăşura în acest an în perioada 20-25 aprilie la cinematografele Scala şi Corso din Bucureşti. Se va deschide, aşa cum s-a anunţat, cu "Strălucire" (Glyanets). Este prima proiecţie a acestui film în România. Andrei Koncealovski îşi va prezenta pelicula, iar publicul va beneficia, la această ediţie a festivalului, de "o scurtă retrospectivă a filmografiei sale".

Totodată, marele cineast va susţine un master-class. "Strălucire" este povestea unei tinere, pe nume Galia, care vine la Moscova dintr-un oraş de provincie. Ea visează să devină fotomodel şi să ajungă pe coperta strălucitoarei reviste Beauty. Redactorul-şef al revistei spune că Galia nu are calităţile necesare pentru aşa ceva, şi atunci tânăra se duce să lucreze în atelierul de croitorie al unui cunoscut creator de modă. Este ca o parabolă care are la bază un tablou foarte realist, descriind realitatea contemporană din Rusia. E despre inversarea valorilor, despre cum celebritatea poate face legea.

Printre interpreţii rolurilor se numără Iulia Vîsoţkaia (soţia regizorului, care îl va însoţi la Bucureşti), Alexandr Domogarov, Alexei Serebreakov, Irina Rozanova, Tatiana Arngolţ. Lungmetrajul a fost produs la Studioul Mosfilm.

×