x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Antena 1 - "Marius Tuca Show" Special

Antena 1 - "Marius Tuca Show" Special

13 Feb 2005   •   00:00

CULTURA - MASSMEDIA
"Marius Tuca Show" se reintoarce, de astazi, la 22:15, la Antena 1. Invitatul care va deschide noul sezon al dezbaterilor va fi prim-ministrul Calin Popescu Tariceanu.
MIHAELA SUCIU

PERSEVERENTA. In studiourile "Milionarilor de la miezul noptii" la inceputurile emisiunii si saptamana trecuta, la editia speciala "Marius Tuca Show"
In ciuda faptului ca primul invitat al emisiunii "Marius Tuca Show" va fi o persoana foarte cunoscuta publicului, in acest sezon, show-ul isi propune sa aduca in atentia telespectatorilor idei, si nu oameni. "Ne vom axa mai mult pe imaginatie, pe idei care sa conteze mai mult decat invitatii. Oamenii s-au obisnuit ca, atunci cand deschid televizorul, sa vada mai mereu aceleasi figuri, care se preumbla pe la toate posturile. Este timpul ca oamenii sa auda ce spun alti oameni. Este timpul sa auzim si sa nu mai vedem", spune Aura Titiriga, editorul emisiunii.

PARCURS. Ideea de a crea o emisiune in care sa fie dezbatute cele mai importante probleme ale societatii romanesti i-a apartinut in exclusivitate lui Marius Tuca. S-a pornit la drum cu emisiunea "Milionarii de la miezul noptii", care reprezenta in acel moment si o strategie de promovare a ceea ce se numeste "copilul de suflet" al lui Marius Tuca, Jurnalul National. Practic, telespectatorii erau indemnati sa raspunda la intrebarile din Jurnalul National si puteau castiga diverse premii. Echipa emisiunii era formata chiar din redactorii publicatiei. Ziaristii ajungeau la ora 9:00 in redactie, isi scriau materialele, iar dupa-amiaza cautau subiecte pentru emisiune. Ziua de lucru se termina, de cele mai multe ori, la trei dimineata. "Oho, ce pompos suna documentare la acel an, comparativ cu ceea ce se face acum. Nu existau computere, nu existau telefoane mobile, nu exista Internet. Tin minte ca faceam copii dupa materiale aparute in ziare, i le puneam intr-un dosar, si cam atat. Dezbaterile erau fierbinti si faceau audiente incredibile", spune Aura Titiriga, supranumita de insusi Marius Tuca "ingerul din casca". Era epoca de aur a show-ului, deoarece apetitul oamenilor pentru dezbaterea unor subiecte, indiferent de gradul de interes asupra vietii lor, era imens la acea data.

SCHIMBARE. In timp, atat numele, cat si formatul emisiunii s-au schimbat. Era necesar sa tina pasul cu vremea. Treptat, emisiunea nu a mai fost corelata cu Jurnalul National, ci a devenit autonoma. Abia atunci a inceput sa se dezvolte ideea de show. S-a dorit aducerea in fata telespectatorilor a celor mai importante subiecte si a celor mai importante personaje ale scenei publice. Era momentul ca numele emisiunii sa se schimbe in "Marius Tuca Show". "Nici nu banuiam ce greu avea sa urmeze. Atunci era usor sa aduci fata in fata oameni politici, dornici de afirmare", spune editorul productiei. Spatiul de emisie a trebuit sa se restranga. Daca initial "Milionarii de la miezul noptii" isi permitea luxul de a avea un timp nelimitat, cu discutii interesante, polemice, care, asa cum afirma Marius Tuca undeva, "imbolnaveau telespectatorii de insomnie", noul format s-a adaptat timpului: mai putine ore de dezbatere. Printre multi factori care au determinat aceasta decizie s-au numarat nevoia de a sintetiza un subiect, disciplinarea programului unei televiziuni, concurenta pe acelasi tip de emisiune, dictatura audientei si, evident, vocea poporului. "Imi aduc aminte ca ma urcam in tramvai sa vin spre serviciu si auzeam in jurul meu voci care spuneau: «Iar m-a tinut Tuca pana dimineata la televizor. O sa ma omoare seful la serviciu, ca nu sunt bun de nimic azi»."

UN DECENIU DE CELEBRITATE. Au trecut aproape 10 ani de la prima emisiune a lui Marius Tuca, pe culoarul lui au venit si alti alergatori, dar, se pare, cel mai rezistent a fost primul inscris pe lista. "Marius a reusit sa ramana pe primul loc tocmai pentru ca de fiecare data a inceput ziua luand-o de la zero, ca si cum n-ar fi existat ziua de ieri. E o nebunie sa lucrezi zi de zi cu Marius Tuca. Nu exista zile libere", spune doamna Titiriga. De curand, "Marius Tuca Show" si-a luat o vacanta de trei luni, dar, pentru echipa, se pare, a fost ca o boala. Doar cand a reinceput, lucrurile au intrat in normalitate.

STRESUL, MAMA SUCCESULUI. O editie presupune pregatirea a patru-cinci emisiuni zilnic. Dimineata se propun temele si invitatii, dar pe parcursul zilei lucrurile se schimba radical. Daca apar subiecte noi, interesante, e clar ca emisiunea va arata altfel decat fusese proiectata initial. Motivul e simplu: nu poti veni cu subiecte deja discutate, consumate. Trebuie sa ramai in actualitate. Cu ce ar putea fi comparat stresul pregatirii unei asemenea emisiuni? "Acest stres nu-l identifici decat dupa ce totul s-a terminat. De exemplu, sunt zile in care, pur si simplu, nu pot cobori din pat. Efortul pe care il fac sa ating papucii de langa pat mi se pare unul comparabil cu mutatul muntilor din loc", spune editorul show-ului.

SCOP. Reflexul conditionat al emisiunii e acela de a informa corect publicul, de a-i oferi solutii atunci cand le cauta. Dovada ca scopul a fost atins il fac cele 1.300 de show-uri care au incins spiritele, care au dus la schimbari de perspectiva, la destituirea unor oameni etc. Lista exemplelor va continua sa-si faca singura de cap, incepand de azi, de la ora 22:15.

DICTATURA AUDIENTEI
"Traim in fiecare zi sub dictatura audientei", afirma Marius Tuca atunci cand a castigat premiul pentru Cel mai bun talk-show 2003, acordat de revista TV Mania. E greu de determinat cand subiectul ales face sau nu audienta. Audienta show-ului a cunoscut suisuri si coborasuri, asa cum era firesc in contextul aparitiei concurentei. Partea cea mai interesanta e aceea ca, "Marius Tuca Show" a devenit un barometru pentru concurenti. Adica, daca Tuca a facut atat, si eu m-am apropiat de nivelul asta, inseamna ca sunt bun! Chiar daca audienta nu reflecta in mod constant calitatea unei emisiuni, ea o legitimeaza.
×
Subiecte în articol: arte marius show tucă show tucă emisiunii