x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale ARTtouch, un proiect pentru cei cu deficienţe senzoriale la Muzeul Naţional de Artă

ARTtouch, un proiect pentru cei cu deficienţe senzoriale la Muzeul Naţional de Artă

de Carmen Anghel    |    07 Aug 2014   •   14:18
ARTtouch, un proiect pentru cei cu deficienţe senzoriale la Muzeul Naţional de Artă

Muzeul Naţional de Artă al României organizează un tur multisenzorial pentru persoane cu deficienţe de vedere şi de auz, dezvoltat în cadrul proiectului ARTtouch.. Astfel, participanţii au posibilitatea de a explora diferite lucrări din Galeria de Artă Europeană.

Lansat la finalul lunii aprilie 2014, turul, finanţat de o fundaţie, cuprinde trei aplicaţii multimedia şi de realitate augmentată, replici tactile, mostre textile, o “bibliotecă de sunete” şi o “bibliotecă olfactivă”, care au rolul de a face accesibile lucrări ale unor artişti celebri şi poveştile de dincolo de imagine. Lucrările accesibilizate prin intermediul tehnologiei digitale sunt reprezentative pentru colecţiile muzeului, fiecare este abordată dintr-o perspectivă nouă şi permite conexiuni cu alte lucrări din colecţia muzeului, informează MNAR.

Aplicaţia creată pentru capodopera lui Jan Brueghel cel Bătrân, “Buchet de flori”, oferă informaţii variate alături de imagini 3D şi o animaţie de realitate augmentată ce se activează plasând camera foto a tabletei sau a telefonului în faţa imaginii buchetului (tipărită sau pe un monitor: http://www.mnar.arts.ro/Arta-europeana/s-1/p-51).

Alte lucrări din Galeria de Artă Europeană care beneficiază de aplicaţii multimedia sunt “Sfântul Francisc” şi “Sfântul Benedict ascultând un înger muzicant” de Guercino şi Poartă (Saint-Tropez) de Paul Signac. Accesibile pe touchscreen-uri amplasate în apropierea tablourilor, cele două aplicaţii oferă informaţii despre elementele compoziţiei - planuri, personaje, surse de lumină (Guercino) şi despre corespondenţa dintre sunete şi culori (Signac). În completarea acestora, studenţi ai Universităţii Politehnice din Bucureşti au creat, în regim de voluntariat, aplicaţiile Signac şi Guercino. Ele oferă informaţii audio în limbile română, engleză şi franceză, completate de fragmente muzicale sugestive pentru subiectul fiecărui tablou.

Aplicaţiile pot fi descărcate gratuit sau scanând codurile QR şi sunt disponibile permanent în Galeria de Artă Europeană. Turul multisenzorial pentru persoanele cu deficienţe de vedere şi de auz poate fi parcurs pe bază de programare, la telefon 021.314.18.19 sau prin e-mail la educatie@art.museum.ro. Detalii suplimentare pe www.mnar.arts.ro .

×